自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

jacobkit 發表於 19-10-15 17:52
一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

身邊的人都來咗香港好多年(ove ...
大灣區計.
衣 : 係娘少少,同埋佢地衫都唔平.計落同香港差唔多.當然都有幾廿蚊都有幾百蚊. 但重點冇香港咁多國外牌子
食 : 新鮮,街市買到感覺上係岩岩係田/魚塘攞返黎.多食淡水魚,少海魚.(但然會有人話黑心食物)
住 : 基本上一般都1000呎+ , 3房.佢地唔LIKE 2房.不過而家樓 價高企,佢地都慢慢接受700+ 2房.好似我地香港都買立米樓.當然仲有班窮苦外省勞工租間200-300呎房黎住.
行 : 又係一般家庭都係有車.冇市區而家地鐵都好方便.一係就公交.交通費基本都好似劃一收費.一個站同100個站都係一個價.(有錯請指出)

珍珠宮

leungszeon 發表於 19-10-16 11:36
認真答
本人住東莞大約5年,深圳大約11年,老婆鄉下間中住幾日,三地的文化都不一樣,因此你說大陸生活,某 ...

thx, 看來打貪決心很大

子爵府

Ocean419 發表於 19-10-16 11:42
我想問香港人居住在深圳有咩醫好療福?是否用返香港買開的住院保就得?
...

這個要看你買的保險條款吧

一般黎講,香港保險只cover國內的甲級醫院,甲級以下的不承認。而XXX人民醫院一般都算甲級醫院,我住蛇口,有病都去蛇口人民醫院睇,而不去香港睇,除非是長期病。
而香港買保險,通常都有講國內醫院的claim額,各有不同,但一般比香港醫院的低很多

珍珠宮

2024年龍年勳章

babytt2 發表於 19-10-16 11:57

係,習近平有心做嘢,大力打貪
同埋 拐賣兒童問題,加重刑罰,整治,所以近年深圳d 乞衣好像唔見曬,係大陸睇電視新聞,久不久就話警方打破乜乜集團,救返幾多兒童,幫兒童搵番家人....亦有義工團體幫忙,如街上遇上懷疑拐賣兒童會幫手等等,相信大陸會越來越進步,幾年一小變十年一大變

禁止訪問

子爵府

大檸樂 發表於 19-10-16 11:56
大灣區計.
衣 : 係娘少少,同埋佢地衫都唔平.計落同香港差唔多.當然都有幾廿蚊都有幾百蚊. 但重點冇香港咁多 ...

衣--香港出名平,深圳這方面沒優勢,不過最近我搵到間外貿批發的,每件tee都不用100元,我老友睇過話係真野喎,我就唔識睇啦。而家我老友每次上來都買幾件返去

行既話,深圳公交分兩類,一類是劃一收費的,一類是按距離收費的。一般同一區內行走的,都是劃一收費,有1元,2元,2.5元,3元等。而橫跨兩三個區的,大多是按距離收費,2-10元不等。

wcpcelia    發表於 19-10-18 09:22

子爵府

babytt2 發表於 19-10-16 11:57

因中央都知道再不解決貪污問題,政權將會不穩。
但同時亦可看作習大大鞏固勢力的一個做法,政府既嘢不是我跟你那麼容易捉透

子爵府

hohinmama 發表於 19-10-16 11:49
廣州好似係一線城市
生活指數唔平,住屋好似都幾緊張
好耐好耐無去過(細細個跟父母去過)

已經唔同曬喇。市容好整潔, 無曬乞丐,聽本地朋友講, 連之前街邊好多新疆人都無曬。
生活指數唔算平, 因廣州都好多有錢人。
住屋都仲平過香港好多,祇要唔住近市中心, 都ok。

子爵府

小ice 發表於 19-10-16 02:21
習近平上任後努力打貪,一線城市醫院唔會收紅包,醫生唔敢收㗎喇,收左無左份工分分鐘坐監仲點敢收,同埋深 ...

x 2, 真心覺得深圳人比香港人友善。

試過響深圳搭地鐵,上錯線,問人點樣可以去返正確位置。
那位小姐也唔識,但好熱心,馬上用手機幫我查。查查下佢要搭的車到咗,佢要上車1,叫我加佢微信,然後將路線圖發畀我。
之後仲三番四次微信問我,搵到未? 上左車未? 到目的地未? 沒遲到吧?

伯爵府

回覆樓主:

老來退休要考慮埋醫療。
重病 藥物要令外出去買再交給醫院,例如 蛋白剤。 除非行動自如前番香港醫。
醫護人員仍有收錢,親身體驗,廣州一缐醫院。我媽比$100唔放行入icu探公公。我姨比$100加幣,即刻可以入去。 所謂規則 都有個價。

生活空間是大的,物價也便宜。有利有弊。正如香港也是。我大陸親戚生活都很好。

男爵府

李露眉 發表於 19-10-16 10:28
佢地社保好似有限次數同金額,
但係有溜洞, 個社保卡,可以轉讓俾其他人用,
例如我社保要爆quote, 可以用阿 ...

工作關係, 住過杭州, 依家亦經常上去,
大陸好大, 我唔能夠評論二三線城市, 所以我只說在杭州附近的情況

醫療吊針, 以前會常用, 以4-5 年已經少很多, 醫生唔會一開始就俾你吊,
就算你堅持亦唔俾, 但有好多小診所就唔敢講,
但係有啲大陸人特別係低下打工嘅鍾意, 因為效果係快,

但大醫院已經唔會隨便俾你吊針

而收紅包, 自從習近平之後, 已經唔敢收,
因為好多被發現之後, 要坐牢前途都無, 就算好好嘅親戚, 亦唔敢亂幫手
有朋友識個老師, 因為私下幫學生補習, 被人查到要坐牢, 以後無得做教師

有朋友父母去醫院睇病, 諗住送啲禮品俾醫生, 醫生唔肯收

用藥方面, 我覺得夾人, 我係香港睇傷風感冒, 最少要覆疹兩次先好, 但大陸有時用中藥, 好快就好, 哩個好難比較, 但係無講到大陸醫療好差

政府辦事理講, 只要係佢哋要負責嘅, 做事好正規, 亦好透明, 講話幾多天辦好, 只會有早無遲, 因為佢嘅工作有評分投訴, 佢怕過你. 最怕係唔知應該去邊個部門辦, 咁就唔知問邊到

講官僚作風, 我諗係香港嚴重過大陸, 特別係政府, 做小小野都攪你一大排, 香港太多制度同太多少做少錯嘅政府人

食方面, 去舊區, 有啲好平, 如果你接受到, 但如果講大商場講貴價嘅, 有啲同香港差唔多

而去大商場, 其本上分唔到係香港定大陸, 因為都起得好鬼靚

男爵府

另外以前有啲話, 我乜乜係邊個, 然後蝦蝦霸霸嘅,
依家唔敢了, 早幾個月有單撞車, 有個女人好囂張, 話我係乜乜老婆,
然後出手打人, 話佢老工係高官, 以前都無事

但一兩日後就查出老公係邊個, 然後老公官都無得做,
所以我覺得比起香港政府, 應該做嘅, 大陸快手好多
所以依家大陸無人敢達朵, 重要低調啲怕人知道

至於識人有無幫忙, 哩個全世界都肯定有, 香港都一樣

小玲    發表於 20-4-19 09:42

水晶宮

hohinmama 發表於 19-10-16 11:49
廣州好似係一線城市
生活指數唔平,住屋好似都幾緊張
好耐好耐無去過(細細個跟父母去過)

廣州d野好貴,但佢地好捨得

伯爵府

leungszeon 發表於 19-10-16 12:21
這個要看你買的保險條款吧

一般黎講,香港保險只cover國內的甲級醫院,甲級以下的不承認。而XXX人民醫院 ...

咁在深圳居住的香港人係咪要在國內買一份醫療保險便已經足夠?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆 jacobkit 的帖子

Case 1 表妹在二線城市生活,一共三個單位,最大約二千呎,佢係醫院做化驗師,人工好高,老公係政府工,做到比較高級,有私家車,供樓有住房公積金,自己俾好少錢,年中見佢哋去幾次旅行,表妹可以來香港攞身分證(佢老豆係永久居民),不過衡量過生活條件無大陸咁好,所以放棄咗,Case 2 家姐朋友一直係大陸做生意,有樓有鋪有車,寧願長留大陸都唔返香港,佢話香港住得好大壓力
I 大蚊豬   

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-10-16 12:24
甲級醫院有無香港醫院既質素呢?是香港的公立還是私家質素?

如果是政府的甲級,如XX人民醫院,相等於香港的公立

私家的甲家醫院,就等於香港的私家

質素呢家嘢,要睇你點睇。

論排隊時間,絶對比香港的好。我睇錯的蛇口醫院,上次仔仔女女嘔,排隊唔駛10分鐘有得睇。出名人多的南山醫院,排大約1-2個小時,但相比香港的急症行行地6-10個小時,都相差很遠。我相信這是由於深圳的醫院夠大,乜科都有專門的部門,如小朋友有病掛兒科、皮膚有病排皮膚科、發燒的掛發燒門診,不用香港咁乜都(緊急非緊急的)排埋一齊。

論看病過程,深圳(或者說中國)好興乜都驗血,如果怕血的就慘了。亦好興打吊針,不過唔知最近改善了還是蛇口醫院唔興,沒有一次醫生叫打吊針,以前南山醫院好鍾意叫人打吊針的。至於速度,也絶對是深圳的好,深圳的驗乜都幾十分鐘內出結果,之後直接找醫生睇報告; 香港驗完後又要排期等N日。藥物方面,一般中西藥合壁,有些藥(非處方藥)市面上都買到,如你食晒後還未好可自行去藥房購買。

論價格,這就絶對香港好。香港一個價錢全包,但中國的逐項收費,所以有時會懷疑這個檢驗/療程等是不是必要,感覺上好像每次睇醫生都要湊夠某個金額(大約200元,深圳計)似的。

論醫得好唔好,睇每個人吧,但我、仔仔、女女每次有病都係深圳睇,都睇得好。可能見我係香港,所以用好藥吧,這個不得而知。

子爵府

Ocean419 發表於 19-10-16 13:26
咁在深圳居住的香港人係咪要在國內買一份醫療保險便已經足夠?

我沒買,我也只是在香港買,打算萬一有大病都係返香港醫

深圳這邊你可以申請港澳居民居住證,咁可以跟中國居民一樣買社保、醫保

公爵府

tungking 發表於 19-10-15 20:47
以上媽咪答你的~我覺得只是講表面的風光。好似旅遊甘/半退休/養老,可能接受/OK(反正乜都吾関你事)。如你 ...

我諗地球上好多地方都係咁不透明,香港其實好好,係啲人唔知足啫

禁止訪問

首頁
45678...16

尾頁

跳至