自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

老實講,我係樓主的話,我會同仔坐低講清楚,到低媽媽做錯咩令你咁討厭,咁不滿?如真有錯,我會改。如果只係佢自己心情唔好發洩,咁我盡量明白佢,但亦請佢明白吓媽媽心情。
要佢清楚知道媽媽係最錫佢嘅親人,唔係仇人。你唔同佢講清楚,佢只會愈來愈過份,人係睇人黎蝦的。

公爵府

hollowlady 發表於 20-5-24 00:34
佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動 ...

睇完你所有留言,你c6好大責任。
「慈父多敗兒」,可惜殃及池魚,連累咗你。
我好同意其他網友意見,你係時候放手,重過你自己生活,無論再為咗呢兩父子心煩。
叧外,搵份工賺多啲錢旁下身。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

聽你講都覺得好痛心。

珍珠宮

回覆樓主:

大學 都仲係會親朋友多過識關心父母架啦
再等下啦

伯爵府

回覆樓主:

人大左(包括自己)有自己嘅生活社交想法,人就算我父母想關心我,想知我工作点,同事点,我都唔會想同佢地講。關心唔一定問長問短,關心嘅應比空間,人大左自己問題自己面對,你有意見比佢,佢也唔一定想問你意見。
養子女,真的唔好望回報,回報不一定正面,第時識左女仔,有左家庭,一個月都探唔到你1次,你都要先面迎人 ,再黑口黑面,連果次都冇埋,就做孤獨老人

珍珠宮

回覆樓主:

我仔已出黎做野,亦好錫我,比家用我唔比我再做野,但間中都會發悔氣同我講野,屋企野全部唔會幫手做吓,返黎大少咁,我都會話佢,你唔話佢,啲年輕人會慢慢覺得應份。
佢大學初期都有講話邊個邊個同學,一夠18歲,屋企已送層樓比佢,邊個又屋企開公司,暑假唔使周圍搵暑假工就有工做,有啲屋企又做飲食,太子爺黎,朋輩中好多家境好好,年輕人聽落真係好大影響嫁 所以會心入面羨慕人地而埋怨自己父母,但又唔會講出口,一啲都唔出奇。

男爵府

佢係由我一手揍大,悉心教佢,佢中學之前同佢感情好好,由細到大都同佢講道理,同佢玩,陪讀,每次有咩活動 ...

可能是一段時間,你要包容他,
自己也試過青年期
媽媽要當佢係朋友咁相處
朋友講一句影響也很大

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

waic 發表於 20-5-24 07:18
老實講,我係樓主的話,我會同仔坐低講清楚,到低媽媽做錯咩令你咁討厭,咁不滿?如真有錯,我會改。如果只 ...

這個做法好, 樓主要知道個仔已經是成年人是大學生, 好多事不用多問, 他自有主見, 從小教育他做人道理, 他亦應該明白。 搵個機會約他吃飯, 天南地北說其他事情, 慢慢再帶出你現在的感覺, 再跟他談一談, 不要過份緊張和擔心, 路是他的, 作為父母只能從旁指引, 由他選擇, 最後結果亦是他自己負責。

不要再將自己的精神集中在他身上, 自己要善待自己, 做自己想做的事, 學自己有興趣的東西, 跟他暫時保持淡淡然的關係, 或者會有改變, 加油啊!

男爵府

你之前對家用有意見?

男爵府

hollowlady 發表於 20-5-24 01:56
似係最尾果段,佢話暑假佢個個同學吾係去歐遊都去日本,我地去佛山。本來佢幫人補習,我無俾零用佢,後來佢 ...

好恐怖呀。你仔既朋友都係獨生子女多?!

水晶宮

hollowlady 發表於 20-5-24 01:44
佢而家逢親嚮hall返屋企就好似大爺咁,我同c6都就佢,但問多句就會發脾氣得我地。今日佢執曬hall物品返黎, ...

你唔好再咁蠢做衰人喇。你老公看不過眼的, 佢自己出聲話個仔, 等佢感受下個仔的過份嘢。
呢類阿爸 係 教壞個仔的元兇!!!

侯爵府

birdbird 發表於 20-5-24 07:53
你唔好再咁蠢做衰人喇。你老公看不過眼的, 佢自己出聲話個仔, 等佢感受下個仔的過份嘢。
呢類阿爸 係 教壞 ...

而家真係好多家長不會話子女
仲話鼓勵佢地犯錯係好

錯左更不會理

家長奉行這多年造成後生不讓座,又反社會

男爵府

想問你從前付出給仔仔及自己嘅比例是多少?

大宅

回覆樓主:

拉得越緊,走得越遠.

大宅

wcandtt 發表於 20-5-24 07:17
我身邊朋友,個仔同佢講c旦讀個degree,唔洗努力,因為父母死左,層樓都係佢。

而家年輕人好難 ...

絕對係.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

麟媽媽 發表於 20-5-24 00:59
我從來都唔會喺個仔面前講我點樣辛苦揍你、教養你、陪伴、支持你..... 其實呢啲兒女一定知道嘅,但你講出口 ...

我認同你所講。

特別如果係全職媽咪,會不自覺地不停同仔女講,為左你地犧牲左好多,付出所有心機時間去教育你們,陪伴成長。

伯爵府

佢話你湊大佢係為咗錢?
係咪佢曾經聽過啲咩說話,令佢誤會你要佢讀好啲書,搵多啲錢,將來要回報你?

回想中學時,你同佢係點溝通?
係咪成日囉囉唆唆?
有冇同佢一同成長,學用後生仔嘅潮語,興趣同佢溝通?
當佢曾經覺得同你講都唔會明,同你講都唔會比,甚至講完只會有不快嘅感覺,佢地就會愈來愈唔想比嘢你知。

子爵府

回覆 jumphigh 的帖子

男人系咁,好冇記性,成日話已經吾記得左小學的事

珊瑚宮

咁呢個係你老公同埋個仔嘅問題 你唔好自己攬晒上身 好似我老公一樣 乜都就晒個囡 幫佢做哂好似亞女個工人咁 但係我會成日同我女講唔好蝦爹哋 咁大個囡好多野應該自己做番 爹哋媽咪亦唔會跟你一世 錢更加要學識自己揾 並唔係伸手牌 我係晤會睬佢嘅

大宅

hollowlady 發表於 20-5-24 01:56
似係最尾果段,佢話暑假佢個個同學吾係去歐遊都去日本,我地去佛山。本來佢幫人補習,我無俾零用佢,後來佢 ...

樓主,我都係俾mama一手湊大嘅,屋企得三百尺無房無廳,所以自由就無「私人空間呢個概念」,好聽就叫一家人無隔膜,所以乜都會大家有傾有講,直到而家出黎工作四五年都係,好多人羨慕我媽同個女好close

你仔仔嘅情況我係分階段出現,高小開始會羡慕人地屋企人有好嘅職業周圍去旅行,中學開始見人地有背景有資源讀書無自己咁吃力,中五中七暑假人地去grad trip 但我一直pt到大學,一蚊零用錢都無收過屋企,有scholarship反而拎d翻去幫補

人地眼中我好乖女,但我一直係呢幾個唔同階段有意無意咁令父母難受,而當時我係明知嘅(後續)

首頁
45678...25

尾頁

跳至