自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

naicha 發表於 20-7-17 10:24
我請人時都好多小朋友係HD轉degree, 仲係熱門科
條條大路通羅馬~

有D孩子係遲熟遲開發,

最緊要享受讀書享受工作。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DFSON 發表於 20-7-17 10:52
請問conditional offer係咪放榜前會INTERVIEW, OK的話會通知, 到放榜日如夠分就即收?
...

Jupas絕絕絕大部分都無conditional offer的

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 11:09
俾多個參考大家:自資收生分數參考
直入jupas心儀科目當然好,但分數唔夠又想讀degree,自資都係一個選擇( ...

真的謝謝妳

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 11:11
Jupas絕絕絕大部分都無conditional offer的

ic, 因為佢早排有INTERVIEW, 我見未有消息, 以為唔得添~

唔好意思咁多問題, 不過知你好好成日有解答關於入U既問題~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DFSON 發表於 20-7-17 11:19
ic, 因為佢早排有INTERVIEW, 我見未有消息, 以為唔得添~

唔好意思咁多問題, 不過知你好好成日有解答關於 ...

見ek分享有人話面試完加分,加分呢樣都係睇學院做法,有d人人面試完都加,有d揀人加
不過co就無嘅,係近年醫學院爭人,就唸出呢條絕世好橋
唔好客氣,正常的,通知殺到埋身就會緊張d

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 11:24
見ek分享有人話面試完加分,加分呢樣都係睇學院做法,有d人人面試完都加,有d揀人加
不過co就無嘅,係近年 ...

過去EK睇下先, thx~

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sharonhwyc 發表於 20-7-16 16:35
我仔乜都冇報,佢唔知要報定先
咁係咪放榜後就只能去返工?

我今日先知,原來佢以為自己報咗EApp但實情係未報,咁如果唔夠分,係咪22/7定jupas 放榜當日要同佢搵學校?

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-17 12:45
我今日先知,原來佢以為自己報咗EApp但實情係未報,咁如果唔夠分,係咪22/7定jupas 放榜當日要同佢搵學校? ...

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2020%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf
今年有疫情變數太多,最好貼住院校網頁消息,正常dse放榜日及之後幾日、週末都係報名好日

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 15:14
聽聞HD asso呢d至係wear 真銀,所以都會盡量收
今年真係難講,因社會運動決定出國嘅唔少,因疫情決定留港 ...

但熱門學科一樣好多人報, 例如醫科, 理工5寶

王國長老

pswongg 發表於 20-7-17 16:21
但熱門學科一樣好多人報, 例如醫科, 理工5寶

嗯....即係好似考熱門中小學咁
就算出生率低左,對凡夫俗子來說,贏面一樣咁細

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 13:58
https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2020%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For ...

多謝你嘅資料,原來NMTSS都過DL?咁咪要放榜之後即場申請一直以為孩子準備好,點知原來咩都冇做

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-17 18:10
多謝你嘅資料,原來NMTSS都過DL?咁咪要放榜之後即場申請一直以為孩子準備好,點知原來咩都冇做: ...

Sorry唔明白「原來NMTSS都過DL」
唔駛擔心架,當學生考自資有offer, 大專註冊職員會即場叫佢填表架喇,好簡單
如果jupas有把握,唔會考自資就唔駛理了

珍珠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 11:11

即係得好少機會有conditional offer?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 19:14
唔駛擔心架,當學生考自資有offer, 大專註冊職員會即場叫佢填表架喇,好 ...

我估佢意思係Non-means-tested Subsidy Scheme (for自資學位) 都過咗Deadline

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SandyWu 發表於 20-7-17 19:44
即係得好少機會有conditional offer?

DSE報資助學位計,好似只見過醫學院出CO,仲要係極少數尖子先至收到。

自資等其他programme好似就有,但唔肯定。

別墅

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 09:53
當然好多人jupas直入大學
但其實亦唔少人,dse階段麻麻,點知讀自資/sub degree時愛上學習發奮圖強,入返 ...

many thanks

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

咁想問下如扣門教大,比埋按金5千,之後聯招中大收咗,咁教大5千係咪冇得退?
若聯招教大收,咁5千係咪可以互補?

王國長老

qq媽媽咪 發表於 20-7-18 00:11
咁想問下如扣門教大,比埋按金5千,之後聯招中大收咗,咁教大5千係咪冇得退?
若聯招教大收,咁5千係咪可以 ...

UGC funded學位無叩門的
現届Dse生只能經聯招派位
其他非本届dse生/非dse生就可用non jupas申請
但都係唔算叫有叩門

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 19:14
唔駛擔心架,當學生考自資有offer, 大專註冊職員會即場叫佢填表架喇,好 ...

多謝你,因為見NMTSS 已停止報名,其實我都唔知佢jupas有冇把握,好驚做少咗/唔記得提點令佢失去機會。

請問如果Jupas之前有填自資科目,但好似冇交過報名/留位費,要唔要下星期出成績時再報交$5000留位費(hold住個位架?)到時係咪即場面試知結果架?咁如果之後jupas先有其他更好offer就冇得取回$5000留位費?

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-18 12:53
多謝你,因為見NMTSS 已停止報名,其實我都唔知佢jupas有冇把握,好驚做少咗/唔記得提點令佢失去機會。

...

OIC.... deadline, sorry個腦塞住左想唔起呢個字

清一清「人物關係」先:
Jupas/聯招:申請大學系統,主打ugc(教資會)大學課程(即一般所謂八大)同sssdp自資課程 (sssdp係指定行業,醫護、實驗、保險、物流等)
Eapp: 另一申請大學系統,主打非sssdp自資課程,及HD asso課程
以上兩個平台中的課程,不會重疊(即一係只在jupas申請,一係只在eapp申請),亦無衝突可同時申請

所以你會發現,例如恆大,保險、供應鍊課程會經jupas申請(sssdp部分),而設計、市場、商科就經eapp申請 (非sssdp部分)

首頁
45678...9

尾頁

跳至