自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

冇咩點睇,唔鍾意睇咪unfollow,人哋有權喺自己facebook post自己鍾意嘅嘢

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人哋一定會add好多朋友、同學?
人地開心share 唔得?人哋平日冇分享其他嘢只分享獎、成績?
好多野係睇心態!你唔like咪當睇唔到囉!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

想分享吧!如果十年後阿仔入到醫科,我諗我都會忍唔住開心share. 冇乜所謂啦,除非佢係咁八掛考得唔好果啲。

男爵府

開心分享定show off睇下你用咩眼光去睇,我自己又覺得無咩,朋友考到好學校/好成績,都替佢開心,反之都會為佢打氣。
我Facebook 只有16x個好友,全部都係親人、同學、舊同事、朋友,好耐無見,好鐘意係Facebook 見到佢地結婚、懷孕、生b,知道佢地近況。

大宅

Jameskey 發表於 20-8-1 14:59
FB無玩好耐,宜家好多人都唔中意製造不必要嘅比較,小朋友叻到處講,有7個人替你開心,有3個可能有另一種諗 ...

正是,我覺得可以避免無謂嘅比較,始終唔係人人都咁大方,舉例大家都係同一個地方學某樣野,老師推薦自己小朋友參賽,自己小朋友有獲獎,但對方無,咁又應唔應該分享比佢知?
好多野,你自己單純睇係分享啫,但某些人眼中就係show off...咁咪無端端得罪人 .又或者朋友嘅小朋友係有d特殊問題【我有朋友親人係咁】,我堅唔想depressed 人地,因為可能朋友處理自己個小孩正常返學生活巳經好大壓力。或者係我諗多左,但都係個人嘅睇法,每人睇法唔同

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

從來唔放相到社交平台。
人地鍾意放由得人。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人選擇

珍珠宮

chiubbbb 發表於 20-8-1 11:43
我自己小朋友某方面都有好勁嘅獎,但我從來無諗過要放上網show比人睇,自己總係覺得天外有天,人外有人,覺 ...

其實如果其他家長冇妒忌心比較山點會有hard feeling呢,應該同人分享喜悅, 呢個世界咁多人有獎唔通又好唔開心

珍珠宮

chiubbbb 發表於 20-8-1 11:43
我自己小朋友某方面都有好勁嘅獎,但我從來無諗過要放上網show比人睇,自己總係覺得天外有天,人外有人,覺 ...

我唔會改變別人,改變自己心態最好

子爵府

wcpcelia 發表於 20-8-1 15:49
個人選擇

題外話:
“點評” 邊度加?

好多時 見你用點評

翡翠宮

回覆樓主:

唔同人正常有唔同心態

禁止訪問

水晶宮

我咁多年都無post過小朋友嘢曬命,因為覺得好無謂。但最近因為頂唔順一個狂曬命的新相識家長,終於破戒,曬咗一次.....只能講句,我都係女人

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

開心事想share 下,阿仔攞個豬肉獎我會比親友知㗎

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無乜所謂, 鍾意咪比個LIKE.

男爵府

無所謂啦,有人開心 share,鍾意咪like. 相反覺得有人曬命,唔鐘意咪skip, 好簡單唔使諗得咁複雜

男爵府

樓主其實你可以唔睇,人地又無得罪你
我唔介意人地post,我鐘意睇
天外有天無錯一定有人叻過佢
言下之意要世界冠軍先post得?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有乜點睇啫,鍾意就睇,唔鍾意就ignore,唔係咁得閒諗埋人哋嘅目的呀

大宅

回覆樓主:

勁嘅獎開心share 唔奇,但豬肉獎就無謂啦

子爵府

點睇?咪係人地正常分享生活點滴。正如旅行post 相,又被演繹成show off?

其實做父母肯定自己子女的優點、成功,好正常、好正面,無需過分謙虛吧。

首頁
45678...10

尾頁

跳至