自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

白毛毛 發表於 21-5-7 23:19
我睇下面第7樓轉載要電子監測。頭先聽到新聞講手帶。不過我無留心聽,可能聽錯。

「密切接觸者證明已完成 ...

你哩個係講密切接觸者,同幢嘅人而家唔當密切接觸者,唔洗隔離,只需要做4次檢測

珍珠宮

虎到金來勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-5-7 23:18
其實個政府想點?大家講緊隔離21日要求封樓喺自己屋企隔離,佢就索性玩盡唔駛隔離,攬炒呀? ...

係囉,真係O咀

珍珠宮

polliebb 發表於 21-5-7 23:22
你哩個係講密切接觸者,同幢嘅人而家唔當密切接觸者,唔洗隔離,只需要做4次檢測
...

我知,手帶我係講密切接觸者。

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:19
我睇下面第7樓轉載要電子監測。頭先聽到新聞講手帶。不過我無留心聽,可能聽錯。

「密切接觸者證明已完成 ...

我指非密切接觸者,有中招變種病毒同座居民,之前被捉去隔離果d

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 21-5-7 23:22
咪係,同樓有環境污染同傳染都唔係無發生過,點解突然可以完全唔洗隔離
...

完全唔明哩個政府想點

珍珠宮

木土土 發表於 21-5-7 23:23
我指非密切接觸者,有中招變種病毒同座居民,之前被捉去隔離果d

大家都搭埋炒埋一齊。
我一開始講手帶,我係講要七日家居隔離果種情況。換句話就係密切接觸者啦。
雖然我打齊針,但若成為密切咁密切,我覺得都係要入營好。唔係個個都聽話果7日留家。如果係用開果條手帶,無用啦。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

polliebb 發表於 21-5-7 23:23
係囉,真係O咀

林鄭政府同香港班磚家真係廢到一個點?定根本佢哋想攬炒香港?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-5-7 23:28
完全唔明哩個政府想點

正常人係唔會明。

象牙宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:30
正常人係唔會明。

但大家會明點解香港到今日都未可以清零,因為我哋有個極廢嘅林鄭政府

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:29
大家都搭埋炒埋一齊。
我一開始講手帶,我係講要七日家居隔離果種情況。換句話就係密切接觸者啦。
雖然我 ...

其實幾樣都係有問題。
明明d人只係嘈話捉全座居民去隔離營唔合理,政府反應就係無啦啦全面放寬(包括入境人士),真係唔明班官個腦諗乜

珍珠宮

非密切接觸者,如同樓,之前林鄭講公平原則,以為打齊針可減日數,無齊針就繼續隔離21日,大家想封樓家居隔離代替入營。點知突然來個打針唔打針一樣自由行。真公平!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 21-5-7 23:36
其實幾樣都係有問題。
明明d人只係嘈話捉全座居民去隔離營唔合理,政府反應就係無啦啦全面放寬(包括入境 ...

係喎!仲話澳紐新加坡係低風險, 佢地啱啱先爆幾宗, 氣泡都爆埋
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

白毛毛 發表於 21-5-7 23:38
非密切接觸者,如同樓,之前林鄭講公平原則,以為打齊針可減日數,無齊針就繼續隔離21日,大家想封樓家居隔 ...

到底係邊個專家決定要咁? 連醫生都o咀喎
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-5-7 23:40
到底係邊個專家決定要咁? 連醫生都o咀喎

唔知林鄭明日又會唔會走出嚟話呢個係下面班官的決定,叫人再檢視呢?!
好似要姐姐打針果單咁,勞福局的事,唔關佢事。

象牙宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:48
唔知林鄭明日又會唔會走出嚟話呢個係下面班官的決定,叫人再檢視呢?!
好似要姐姐打針果單咁,勞福局的事 ...

未住, 爆多個鑊時先講
放下自在

象牙宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:48
好似要姐姐打針果單咁,勞福局的事 ...

打針哩單,好似話因為菲外交部長出聲,成件事升格為外交層次,變咗國同國之間嘅事,搞落去就同中國對話,因香港只係特區,所以就緩咗落嚟

不過,就唔明點解話變種病毒高傳染性,當初先要將成幢住戶隔離21日,而家巿民要求封樓喺自己屋企隔離,(大陸都係每戶用封條封屋成幢隔離,唔係做唔到喎),巿民冇抗拒隔離,但林鄭政府就突然轉向,連隔離都唔駛,咁即係變種病毒冇咁高傳染性呀?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-5-8 00:01
打針哩單,好似話因為菲外交部長出聲,成件事升格為外交層次,變咗國同國之間嘅事,搞落去就同中國對話, ...

咁就勞福局食咗,林太就英啦,涉飯碗問題的歧視再檢視喎。

象牙宮

白毛毛 發表於 21-5-8 00:04
咁就勞福局食咗,林太就英啦,涉飯碗問題的歧視再檢視喎。

我想佢搞清楚到底變種病毒係咪低傳染性,可以完全唔駛隔離,咁玩落去,香港幾時先可以清零

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-5-8 00:06
我想佢搞清楚到底變種病毒係咪低傳染性,可以完全唔駛隔離,咁玩落去,香港幾時先可以清零

總之就係匪夷所思啦。

DoReMi媽媽    發表於 21-5-8 21:32

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-5-8 00:01
打針哩單,好似話因為菲外交部長出聲,成件事升格為外交層次,變咗國同國之間嘅事,搞落去就同中國對話, ...

變種病毒傳染率增加50%,

但因為:

陳肇始稱大致掌握變種病毒傳播鏈 若打齊2針疫苗可減檢疫期

「追蹤到變種病毒傳播鏈,暫時無發現變種病毒在社區大規模爆發,她認為未來可以更精準調校檢疫政策,不需要全幢居民送檢。」

https://hk.news.yahoo.com/%E9%99 ... C%9F-074556308.html

首頁

尾頁

跳至