自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Stella.b 發表於 21-6-29 01:02
係囉,叫人夾餸比自己真係未聽過,可能呢啲先係「家教」
飯枱長夾唔到都會叫人幫手夾架喇,你未試過架

珍珠宮

茶木 發表於 21-6-29 00:57
人地自己唔洗食,成晚幫人夾餸?

有時同人食飯真係寧願只食夾到既餸算,叫人夾就肯定唔會,除咗老公,叫邊個夾都尷尬,又唔唔知人地點諗,一樣有機會俾人講碟餸係面前都要人夾,成個公主咁要人服侍….

男爵府

michelle071180 發表於 21-6-29 01:07

真係未,唔會夾比人亦唔會叫人夾,未有疫情已知唔衞生,老人家先興幫人夾餸同夾比人
同埋親戚食飯唔會介意人地小朋友,就算介意都唔會上網咁講好小事,你都唔係第一次唱人地小朋友,話人7歲仲賴尿食粒冬菇食幾耐呢啲飛咩過河吖拎嚟講你鐘意唱人先係真嘅

stagea    發表於 21-6-29 16:00
happylife28    發表於 21-6-29 11:00

大宅

回覆樓主:

原來咁多人唔明飛象過河嘅意思,以為只可夾面前嗰碟,重合理化鍾意邊件就夾邊件!
我男家嗰面就係呢D人,全家三代食飯全無餐卓禮儀,因為最大嘅冇教,姑仔叔仔侄甥個個飛象過河,揀餸了餸或霸哂鍾意食嘅餸乜都有,我初初嫁入去梗係唔出聲。但經過多年後,而家同佢地食飯已經冇乜上述陋習,相信係出去同老闆或同客食飯撞得板多,屋企唔教由外人教,有番D table manners

水晶宮

畀面勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 01:07

我依家先知禮儀叫老土,中丶西丶日.... 咩餐都有自己一套餐桌禮儀。

邊個做唔做,邊個做幾多,同枱食飯嘅人心裡有數。

全餐飯凈係得隻雞

珍珠宮

15週年勳章

有次去旅行, 同團一位中年港女, 又係咁, 睇到我眼都突埋

珍珠宮

回覆樓主:

我仔女由細個開始,99已經教佢哋大家同枱食飯,不可「飛象過河」,如果見到好遠而又喜歡的食物,請坐近那個位的親人幫忙(其實外國餐桌禮儀也有這一樣),另外咀嚼食物時不能發出太大聲音,最好能合埋口咀嚼,我對小朋友由細到大,耳濡目染,也習慣了,我對99真係非常感謝。

公爵府

BK Milk勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 00:39
無錯喇,正確。但睇返回覆好多人都覺得無所謂/同埋只可夾前面唯一果碟

我想講既係.....連呢d咁基 ...

呢d唔係咩餐桌禮儀,中餐禮儀永遠係長輩食最好個樣餸,永遠長者夾餸先。你似將西餐個種帶到中餐黎做。

公爵府

BK Milk勳章

除左老公外邊個可以幫你夾?叫個長輩幫你夾?如果係呢d先係冇家教。係中餐除非長輩主動夾比你,你係唔可以叫長輩做。

水晶宮

Stella.b 發表於 21-6-29 01:02
係囉,叫人夾餸比自己真係未聽過,可能呢啲先係「家教」

我屋企、同學、同事、朋友, 都會有 "請别人幫忙夾餸" 的情況出現。以前出去食飯未必每次都有轉盤的, 但大家一定用公筷。

伯爵府

回覆樓主:

我明樓主既意思,因為我細個父母都係咁教,不能飛象過河,夾近自己方向既餸
You will never walk alone

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

夾餸唔應該飛象過河. 我仔女有時玩野, 剩番一舊餸果邊, 果舊應該歸邊個. 有時佢地一個坐普通位一個坐主席位, 又會爭角落頭果舊餸係歸邊個.

stagea    發表於 21-6-29 16:03

水晶宮

newcook 發表於 21-6-28 22:43
其實大家有冇誤會「飛象過河」既意思?即是每碟餸都只係夾近自己果舊,而唔係過哂河夾另一面果舊喎。 ...

呆咗
好似有唔少人連飛象過河係咩都未知

水晶宮

jazmine 發表於 21-6-29 00:29
原來好多人唔知這是餐桌禮儀,夾最近自己方向果塊,不是說只吃面前果一碟,而是如果你坐東面,只可以夾枱上 ...

全中

男爵府

樓主我撐你,細細個我阿媽已經教我夾餸夾自己前面嘅,唔可以撩D餸,要合埋個口食飯,裝飯唔可以裝滿等等...到而家我個仔我都咁教佢,見到夫家D人食飯完全相反我就冇眼睇

侯爵府

jazmine 發表於 21-6-29 00:29
原來好多人唔知這是餐桌禮儀,夾最近自己方向果塊,不是說只吃面前果一碟,而是如果你坐東面,只可以夾枱上 ...

我都係同你一樣咁理解

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Stella.b 發表於 21-6-28 23:57
咁碟餸內則永遠無人食?
好大壓力

點會冇人食?碟餸唔會食黎食去都係咁多卦,咪一路夾過去

珍珠宮

lovelyjimjim 發表於 21-6-28 20:09
我姑奶都係,三十幾歲人,夾送仲係鐘意撩黎撩去,好懷疑我99有冇教佢

30幾歲人?我表哥差唔多成60歲人都係碟碟餸都new嚟new去….

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Stella.b 發表於 21-6-29 01:14
真係未,唔會夾比人亦唔會叫人夾,未有疫情已知唔衞生,老人家先興幫人夾餸同夾比人
同埋親戚食飯唔會介意 ...
你覺得飛象過河無問題未無問題囉?
你覺得7歲仲瀨尿而唔去正視既未無問題囉?
你覺得食野含住咁耐都唔吞都唔係問題?
或者我真係好多野睇唔過眼我又無開名又剩....你要對號入座都無辦法

公爵府

michelle071180 發表於 21-6-29 00:52
係囉....以為只可夾自己前面碟餸

睇到果啲留言簡直大開眼界,有啲覺得為拗而拗,你又好有耐性咁答佢哋,我就唔會理佢哋喇

首頁
45678...14

尾頁

跳至