自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

充裕 發表於 21-7-3 16:01
唔會囉,始終唔係自己親生,激氣果時閙大聲d都唔得,請工人湊,搵多個錢,保障返自己,就算老左,對仔女會 ...

我係甘想,但佢兩個覺得我做ftm佢地先放心,不過我今晚拒絕左佢地啦,話一定唔會遲職

男爵府

Minnacat 發表於 21-7-3 18:01
你C6都好自私,而家個問題係佢前任個另一半對小朋友唔好,咁個分別已經好係度啦!咁點解佢前任又可以出去 ...

佢地就話小朋友話佢地鐘意我

男爵府

Astra00 發表於 21-7-3 18:11
你要為自己退休生活打算。尤其是如果你不打算生下一代,呢個問題更加要及早計劃。你不好老定以為份份工都 ...

呢個我最擔心,因為我都保證唔到一世同c6一齊,如老左佢飛左我都可以

男爵府

QNDEC 發表於 21-7-3 18:33
我都好喜歡淘寶及網購
D 衫我有八成都着到
我會買d買開的shop, 我身形略肥, 所以好小心睇清楚件衫d under ...

我盡力cut

男爵府

QNDEC 發表於 21-7-3 18:43
你C6同佢前妻當然想你幫佢地湊仔
但你老左係咪佢哋養你先
自己親身做ftm 都已經好大犧牲, 其他Jm 講得啱 ...

我今晚拒絕左佢地,我講明我唔做ftm,目標60歲前要供滿層樓

男爵府

yiu_mimi 發表於 21-7-3 19:25
JM 你好好會為老公湊佢同前妻所生既仔仔,但千期唔好放棄份工!寧願將老公比多出嚟既錢租間大啲既屋 ...

佢比多既都唔夠錢換樓。我是未補地價居屋,仲要最細單位
而家拒絕左做ftm,叫左佢地可以周末帶仔女比我照顧無問題,但全職就no了

男爵府

yan12345678 發表於 21-7-3 19:37
我有個方法,有冇計過你淘寶咁多年淘左幾多錢呀,我就係睇過我淘左幾多錢之後,我話一聲,然之後決定少d以 ...

其實我睇過用左幾錢,我知好曬錢,但成日忍唔到,不過好多Jm比左方法我。我都有信心cut一半先

男爵府

yan12345678 發表於 21-7-3 19:44
就係囉,我一睇你供樓5500已經好羨慕啦,而家個個閑閑哋都過萬供樓,所以變相左你好輕鬆一有錢就身痕
...

之前係每月可儲一萬,咪亂買野

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-7-3 22:52
不要讓他們得吋進呎.
有冇懷疑過,前妻b將出世, 你老公是否為搶子女撫養權急於娶妻(你)?
...

我地結左4年架啦,佢地離左婚6年了,仔女小學了,c6是想搶仔女回來,一直都想,但係之前前妻唔放手,前妻覺得c6英文都唔識隻,跟住佢唔會有前途

男爵府

Yeelim 發表於 21-7-4 00:03
2個人, 街市買餸一個月要$6,000? 我有無睇錯??當你煮25日, 每日買成$240餸.你們買什麼食? 餐餐食牛扒? 和牛 ...

因為c6仔女會耐唔使黎我地度,甘我會煮大餐比佢地食,佢地發育呢我都買無激素同比較好既比小孩食,c6又成日要食牛同羊最貴反而係呢度

消潔用品包口罩,仔女既口罩,我地都會買埋比佢地

係啦。我盡量cut..之前無甘大壓力,是手鬆左,睇睇可否呢方面,再減少用2千元

男爵府

Fishqqma 發表於 21-7-3 21:32
可以請工人。

我拒絕左ftm了

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-2 23:27
過去浪費左好多儲蓄既時間,而家人到中年,不想再亂用錢
疫症後除左食物及日用品外,會買點網購跟淘寶,已 ...

我都想慳下丫,入黎學野

大宅

認真,揾野做,忙既時候真係唔會有時間上網睇野行街買野,諗想要買咩或去邊行街玩,只會想係屋企訓覺休息

wcpcelia    發表於 21-7-5 11:23

大宅

回覆樓主:

斷捨離,簡約主義。自從屋企少左嘢你就會愛上左個種舒服而keep住少嘢,而清嘢過程中你會覺得好嘥錢同時間所以以後都會少買嘢

水晶宮

hauhauhau 發表於 21-7-4 01:51
我今晚拒絕左佢地,我講明我唔做ftm,目標60歲前要供滿層樓

做得好。你如果慳慳地,好快供完。

其實斷捨離及應用才買,會幫到你省。有時我都會問人借野(用好少次,沒必要買來阻地方)。

一出糧就拿一舊錢儲去指定戶口,不是急事都不會用。咁會儲得快好多。真係不好亂淘野啦。

水晶宮

teddy923 發表於 21-7-4 02:57
認真,揾野做,忙既時候真係唔會有時間上網睇野行街買野,諗想要買咩或去邊行街玩,只會想係屋企訓覺休息
...

同意。忙的時候只會掛住做野,沒時間去亂買野!

大宅

hauhauhau 發表於 21-7-3 13:49

本身c6每月比8k佢前妻,但佢地話如我ftm個8k會比我,再加 ...

你真好人。俾我唔會involve佢前妻及仔女既事,唔會辭職,自己有經濟能力最重要,而家變咗管家咁,又要等人俾家用自己。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

hauhauhau 發表於 21-7-4 01:48
我係甘想,但佢兩個覺得我做ftm佢地先放心,不過我今晚拒絕左佢地啦,話一定唔會遲職
...

我睇晒咁多版,覺得佢地真係搵你笨喎,佢地就緊係放心啦,但冇為你將來著想呢,比我會同佢地講,自己嘅底線係唔辭職,其他野會配合佢地。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

hauhauhau 發表於 21-7-4 02:03
因為c6仔女會耐唔使黎我地度,甘我會煮大餐比佢地食,佢地發育呢我都買無激素同比較好既比小孩食,c6又成 ...

好奇一問,佢仔女黎你度,瞓邊?

公爵府

回覆 hauhauhau 的帖子

樓主可以改下煮其他野, 煮下意粉,PIZZA 等, 應該可以每月省$2,000. 樓主的買食物的錢, 實在嚇人.樓主可否講下, 平日煮些什麼? C6鐘意食牛扒同羊扒, 就一星期先食1-2次吧, 不用日日食的.
羊架可以成條買, U購/759/凍肉店, 最平約$148 /7枝骨.
如可以改買蒙古的羊架就平得多了. 出面的餐廳, 多數用蒙古羊架.
泰國無激素雞翼/雞扒會比較平, 味道也不錯.
可以整免治羊肉PIZZA (我在餐廳食過), 免治羊肉意粉, 都好好味!
樓上買澳州的羊腩好平 1KG $48-78, 可以煮咖哩羊腩. 煮1次, 2個人, 可以食2餐了.
炸菜蒸牛肉, 牛肉炒蛋, 蓄茄牛肉....都係又平, 又好味的!

首頁
45678...10

尾頁

跳至