自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

瀟灑兔兔 發表於 21-11-25 21:43
明白樓主,以前未做人啊媽老婆,從來唔知咩叫辛苦,依家自己有頭家有小朋友,真係當中心酸有深深體會。但 ...

係,佢地有情緒我明,所以有時佢地小情緒我唔介意,到佢地平靜左先再傾。但唔好下下對屋企人發!我受得最多,好似今朝早餐,明明個包係昨天同佢買,今朝見到個包無啦啦發皮氣,黑我面。 “起床氣”呀~再昨天,學完野,接佢時(細老),話要玩嗰d入錢既車,我話唔得,我地趕接家姐,佢又黑面,同佢講野唔理,又唔拖手。。我都忍!係街我俾面佢,返屋企再同佢講返道理,好啦~轉頭無事,點知晚上到大家姐青春期發作,無禮貌,同佢講多句發我晦氣,仲要黑+串面!當然俾我訓左佢一餐!

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-11-25 21:52
比d顏色佢睇
唔可以常對家人發脾氣
嬲埋今日好啦

頭先食完飯行下時,二女(8歲)同我講,媽媽,嬲埋今日聽日開心返好唔好?
其實我都有少少心軟,但個大女除左叫我簽名外,一句對唔住都冇講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carly.c 發表於 21-11-25 22:22
頭先食完飯行下時,二女(8歲)同我講,媽媽,嬲埋今日聽日開心返好唔好?
其實我都有少少心軟,但個大女 ...

咁聽日佢若撩你講野,啋返去先
唔好僵持咁耐,跟住再慢慢同佢傾
問佢知唔知點解你呢2日唔開心,冇睬佢

伯爵府

2024年龍年勳章

企硬。唔理佢直至佢道歉。
唔理佢真誠定做戲,否則有排你受。

水晶宮

okgoodla 發表於 21-11-25 16:21
我得一個孩子, 由細到大我煮咩佢食咩, 無say 㗎! 我更加吾會問佢: 你今日想食咩?

孩子中一、二嗰年 ...

你好叻了,放工仲煮飯

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

carly.c 發表於 21-11-25 21:49
我今次由佢(大女),唔洗佢衫!而家佢自己係廁所手洗緊!
佢真係有事鍾無艷,無事夏迎春!
昨晚話左佢, ...

見到爆喊,我都心軟。其實琴日咩事話佢?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

Augesttime 發表於 21-11-25 21:47
唉,我有訓話,有爆,有氹,有講道理,無限loop。
我有時覺得係埋自己睇得唔夠開,但都係唔會忍,對事不對 ...

其實我都怕細時教唔好,大左就難改。

所以一有行為上的不妥當我就會馬上糾正,有時候都會不停發生,不停糾正。但都唔放棄,繼續俾心機。

例如經過N次的提醒、勞氣之後,9歲亞女已經唔會再亂放衫,6歲的仔有時做到,有時就忘記。好似無限loop咁,不過我loop左幾年後,亞女就搞掂左。

男爵府

RAY媽 發表於 21-11-25 22:26
企硬。唔理佢直至佢道歉。
唔理佢真誠定做戲,否則有排你受。

的確係,我每次都要訓話到佢哋明白同道歉的。

男爵府

同佢傾下啦,繼續冷戰都冇咩得著。最重要係要佢明白,邊個開口先都唔係咩大問題。

侯爵府

2024年龍年勳章

cyyiu 發表於 21-11-25 22:47
你好叻了,放工仲煮飯

無法啦我吾太食得味精

一星期食兩三餐外食, 午餐帶到就帶, 帶吾到食左味精會好喝同周身吾聚財

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
我做唔到!又受氣又要做亞四!
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

小二都咁快黑面你睇 証明二家姐乖

我唔比仔女對我黑面,大力閂門,語氣態度差,好似你咁講,點解阿媽要受氣
佢哋三樣都响唔同階段試過,不過都响一星期內,比我同佢哋講清講楚,之後就無咗呢個情況。

好間中,有一句說話煩啲咁同我講,都比我即時停佢,唔好比說話我聽,有時要佢地跟我講一次(正確對答),先放生佢哋

情緒梗係人人都有,自己點發洩,都要唔影響其他人,因為對其他人唔公度。有時啲嘢要講清講楚!

珍珠宮

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
我做唔到!又受氣又要做亞四!
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

carly.c 發表於 21-11-25 16:04
我最驚問呢個問題,因為10次10次都中招!好時就2對1,黑起上黎就3個唔同答案!點選都煩~黑仔既我,生3個 ...

其實你呢啲情況,真係我仔女都中過晒,真係好正常不過嘅問題,分分鐘自己細時都有試過

餐廳,我哋都係輪流,我仔女+我同老公嘅選擇輪流

黑面嗰個,會比我的出門囗訓話,同比一,兩分鐘佢靜落嚟,跟住入返去要佢正常返,否則自己企門囗等我哋,之後都唔會有佢想食嘅嘢食,咁咪又係食完又Ok

要教襯細個教喇!否則大個,有能力時,你要佢出門囗等,佢咪自己走咗去食囉!到時仲激死

大宅

比我就杯奶都唔好比佢

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

做得好,媽咪唔係老奉做阿4架,尤其是大個個

珍珠宮

Mrs·Cheung 發表於 21-11-25 15:25
同你一樣,最近醒悟了!

做返自己角色,唔做工人,煮乜嘢食就大家都一樣食,唔食就算,咁大個人食少一餐半 ...

子爵府

heidys 發表於 21-11-25 22:47
見到爆喊,我都心軟。其實琴日咩事話佢?

琴晚佢拎左份通告俾我簽,係關於放學要留校補習,2點幾到3:45,而補嗰日佢有波打(校隊)4:00開始。佢拎俾我簽嗰時已經唔情願,話自己有好多野攪。我嗰時冇野,同返佢講:45分完,仲冇15分鐘預備,其實都夠時間,平時你都放學校自修室做功課,而家有老師幫你地補習,其實仲好Tim.
佢:15分鐘哦…我又要換衫,同埋我地要提早d時間熱身嫁!(已黑面唔耐煩)
我:咁打波通告講4:00開始,如果教練要你地早到,你同佢講返聲要上補堂,應該可以。之後亞女突然惡左下:得啦!我地唔好“咬”(同音字,唔好噪咁既意思)
但我嗰時平心嫁,係佢無啦啦著火!
未完..

子爵府

carly.c 發表於 21-11-26 00:24
琴晚佢拎左份通告俾我簽,係關於放學要留校補習,2點幾到3:45,而補嗰日佢有波打(校隊)4:00開始。佢拎 ...

重點係,“佢自己測驗差,老師想方法幫班學生”已經要感恩啦~鬼叫佢低分咩!無啦啦俾個女發火,面口串爆,好似我係7,80歲石頭,同我講都曬氣咁!
我火都黎回:當然唔洗“咬”,你有資格同我咬咩!?唔想補你米唔出席囉,回你老師唔補囉!你今次既分數大家心照啦,老師俾張通告你,你應即同佢講多謝啦!發咩火?我唔明你既話,我就一早打電話同你教練講,cut你打波啦~仲洗聽你話自己點忙呀?有冇唸下大人既出發點為乜呀?!(大概咁)之後佢冇出聲,但個樣好唔順超,串黑衰!我知自己都就爆,係超爆嗰隻!所以走左去沖涼按住自己個火山口,我嬲到震!自己個女咁面口對自己

琥珀宮

回覆樓主:

因為平時就太多,要適時俾佢哋知你都有底線

子爵府

carly.c 發表於 21-11-26 00:38
重點係,“佢自己測驗差,老師想方法幫班學生”已經要感恩啦~鬼叫佢低分咩!無啦啦俾個女發火,面口串爆 ...

我知青春期,成日上網睇,同其他媽媽吸收經驗,俾時間佢地,佢地自己控制唔到情緒,忍下大d會好d等等。。。但我真係驚我忍佢,佢唔明白變左老馮~會唔會真係人格變左質?
如果平時冇野冇情緒,我地兩母女會拖手行街,睇戲,買衫,打機。。我知我女唔係讀書叻嗰批,今年入左校內英文班,佢自己都開心,仲同我講唔想跌出班入中文班,我都話支持你,知佢愛運動,亦支持佢,俾老師選入隊,爸爸反對,話讀掂書先,佢走黎搵我傾,我都落足口材同美色攪掂爸爸!但得返黎就係。。佢心情好事係亞媽,情緒黎時亞四都不如!好傷心。。特別佢嗰種面口

首頁
45678...9

尾頁

跳至