自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kittylam 發表於 22-1-11 00:24
打完兩針冇事係好事轉科興,以後都打科興安心d,諗起復必泰3針4針好鬼驚 。
...
慶幸我囡乜事都無,否則後悔死我丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

Jessy 發表於 22-1-11 00:23
我明白。我仔當時係為了打校隊所以打咗一針復,我本來係想等科興。我現在驚唔打第二針復,以後都唔比打科 ...

明白的,好多人想等科興,只是當時班衰磚家谷青少年打復必泰,我朋友個仔就是想返全日所以暑假打左復必泰,佢話第三針一定揀返科興! 另一位朋友個仔打第一針復必泰已經個心唔舒服,維持左好耐,去急症室醫生話無乜嘢話好普遍 應該唔少人有類似情況發生
而我就想一直等科興,終於等到12月可以打,即刻帶佢落樓下診所打,已打齊2針,我自己就打了3針

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 22-1-11 00:45
慶幸我囡乜事都無,否則後悔死我丫

我明我而家掙扎緊細仔打唔打第二針,唔打驚保護唔夠,打又驚副作用 ,好彩我大仔之前已經夠18歲打兩針科興唔使煩。

水晶宮

kittylam 發表於 22-1-11 00:51
我明我而家掙扎緊細仔打唔打第二針,唔打驚保護唔夠,打又驚副作用 ,好彩我 ...

如果第二針可以轉科就好了,不過溝針又唔知好唔好,相隔時間長d先轉好像穩陣d

珍珠宮

emilylam 發表於 22-1-11 00:54
如果第二針可以轉科就好了,不過溝針又唔知好唔好,相隔時間長d先轉好像穩陣d
...

其實我唔係好怕溝針,但真係怕復必泰副作用,唔想小朋友打咁多變基因技術,因為仲細後果難以估計。

水晶宮

kittylam 發表於 22-1-11 00:59
其實我唔係好怕溝針,但真係怕復必泰副作用,唔想小朋友打咁多變基因技術,因為仲細後果難以估計。
...

明白,換左係我都希望第二針轉打科興 但你都知香港磚家叫人乜都打復 兩針復>繼續打復,兩針科>轉打復 ,青少年>批復唔批科,幼兒>hold住唔比打科,要等埋復

珍珠宮

emilylam 發表於 22-1-11 01:04
明白,換左係我都希望第二針轉打科興 但你都知香港磚家叫人乜都打復 兩針復>繼續打 ...

就係知先心煩 ,好黑暗。

男爵府

msms0118 發表於 22-1-9 15:24
袁國勇教授佢就係 頭兩針打服必泰,但第三針打科興

Really

msms0118    發表於 22-1-11 01:32

水晶宮

kittylam 發表於 22-1-11 01:07
就係知先心煩 ,好黑暗。

原來香港的法官和磚家嘅權力可大過特首 但我之前聽冼師傅講過,佢引用香港法例基本法呢d..話特首係最大話事人,足夠有權去制衡法官的,只是林鄭唔理,有權唔去做咋

珍珠宮

2024年龍年勳章

emilylam 發表於 22-1-11 00:54
...

我都唔驚溝針,但現在我哋無得選擇第二針轉科興先慘
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

emilylam 發表於 22-1-11 01:21
原來香港的法官和磚家嘅權力可大過特首 但我之前聽冼師傅講過,佢引用香港法例基本法呢d..話特 ...

特首一區之首,首領級人馬,點會唔大權,我覺得佢特登扮弱,咁可以做小好多得失人嘅野,你睇下佢任期都冇反對派攻擊佢同家人就知,但又有人信同支持喎

水晶宮

Jessy 發表於 22-1-11 01:25
我都唔驚溝針,但現在我哋無得選擇第二針轉科興先慘

唔上唔落

水晶宮

kittylam 發表於 22-1-11 01:28
特首一區之首,首領級人馬,點會唔大權,我覺得佢特登扮弱,咁可以做小好多得失人嘅野,你睇下佢任期都冇 ...

無錯呀,我都常常咁講

侯爵府

新加坡衛生部長王乙康告訴國會,在接種後的感染死亡率方面,以每10萬接種者計,新加坡發現科興疫苗接種者死亡11人,國藥疫苗接種者死亡7.8人,輝瑞-BioNTech疫苗6.2人,Moderna疫苗只有1人。

王乙康稱,去年802人死於Covid-19,其中555人(約佔70%)未完成疫苗接種,顯示出疫苗的救命功效。

根據早前報道,最初的實驗室研究已經表明,即使接種加強針,科興疫苗也無法對抗目前在全球佔據主導地位的高傳染性Omicron變異株。

https://finance.mingpao.com/fin/ ... a%e6%9c%80%e4%bd%8e

男爵府

搭下咀
我第一針仲心大心細打咩好
復必泰睇到有人m痛比以前勁、甩好多頭髮、心口痛、背隻痛、追車都抖唔到氣等等,所以想打科興
但科興始終大6野又好似死果d 係科興
唔知點簡好

水晶宮

粉紅天空 發表於 22-1-11 20:55
搭下咀
復必泰睇到有人m痛比以前勁、甩好多頭髮、心口痛、背隻痛、追 ...

智利總統 土耳其總統 印尼總統.....打科興~~~總統都打大6嘢有乜問題,打科興會死?我即刻諗起呢單新聞

曾打科興疫苗男子 龜背灣游泳失蹤 救援人員海陸空搜索
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210601/bkn-20210601060211246-0601_00822_001.html

fanny590    發表於 22-1-11 21:14

侯爵府

kittylam 發表於 22-1-11 00:59
...

我覺得政府應該count係重新接種囉。
我唔介意轉科興由第一針打起。

侯爵府

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20220110/mobile/bkn-20220110000455665-0110_00832_001.html

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-1-11 21:12
我覺得政府應該count係重新接種囉。
我唔介意轉科興由第一針打起。

我都唔介意,唔知得唔得呢?

珍珠宮

粉紅天空 發表於 22-1-11 20:55
搭下咀
復必泰睇到有人m痛比以前勁、甩好多頭髮、心口痛、背隻痛、追 ...

你本身唔信大陸野就唔好揀,香港最好係有得選擇。

首頁

尾頁

跳至