自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

msms0118 發表於 22-1-21 00:00
可以參考看報道講的群體免疫

鍾南山2022年1月6日在廣州出席一個分享會時表示, 中國已有超過12億人完成 ...

你覺得香港政府有呢啲plan?
我唔覺得有.
張竹君前日一講中學要考慮停課,
教育即停.
呢啲叫隨機應變?
我覺得只係無原則

msms0118    發表於 22-1-21 00:46

子爵府

daijuju 發表於 22-1-21 00:03
抗體會跌,但T細胞會保留7-8成,T細胞可防重症

我夠知道喇 ,但啲專家話要打畀都冇辦法, 根本疫苗就有記憶, 佢 就算 抗體冇咗, 但當你中咗招 記憶細胞就好快產生抗體, 而唔係好似而家咁 一無抗體就要打針,K型

大宅

ming1120 發表於 22-1-20 23:47
d人唔打針,禁應該係即時 實施疫苗氣泡, 唔打針嘅就冇得入去, 而唔係好似而家咁 乜都閂門 停課, 佢打唔 ...

咪就係囉唔錢公平
點解唔放寬俾打左針既人
未打既咪唔準入去囉
點解要一刀切咩都禁

大宅

daijuju 發表於 22-1-20 23:59
而家暫時每日打針增長0.5%到?兩週後可以+10%?即大概87%人打咗第一針?80%人打第2針?希望多啲人打咗會復 ...

睇總數唔夠全面,要睇埋年齡層,12歲以下未有接種疫苗,60歲以上有一半人未打

侯爵府

ming1120 發表於 22-1-21 00:06
我夠知道喇 ,但啲專家話要打畀都冇辦法, 根本疫苗就有記憶, 佢 就算 抗體冇咗, 但當你中咗招 記憶細胞 ...

唔係藥廠邊有咁多生意做呀,
狂sell BNT, 話效用較好.
好?好到又到停課?

珍珠宮

loklok286 發表於 22-1-20 17:40
因為傳染性強,香港無咁多醫護人員,無咁多床位,無咁多藥物醫病。政府只能減少感染病人數字
...

如果放寬,
香港班醫護會唔會因為政府唔嚴防
又擺工先

珍珠宮

我夠知道喇 ,但啲專家話要打畀都冇辦法, 根本疫苗就有記憶, 佢 就算 抗體冇咗, 但當你中咗招 記憶細胞 ...

歐洲藥管局質疑是否需要短時間內為民眾重複接種加強劑
歐洲藥品管理局對是否需要在短時間內,為民眾重複接種新冠疫苗加強劑,表示質疑,認為目前無證據支持這樣做。
管理局疫苗策略主管卡瓦萊里說,接種額外加強劑可能是應急計劃一部分,但相隔短時間重複接種,並非可持續的長遠策略,假設每四個月打一次加強劑,可能令民眾的免疫系統負荷過大,民眾亦可能出現打針疲勞。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

ming1120 發表於 22-1-20 16:10
疫苗係等香港冇確診個案嘅時候用嘅。 香港冇確診個案, 就要打針先可以堂食,打針先可以返學, 打針先可以 ...

全球都爆緊omicron, 香港有確診個案,
要阻止香港出現爆發, 部份高風險行業就要停
唔通要等每日確診過百, 千, 萬人至停?
要香港變成好似日本, 星加波, 韓國, 英, 美國, 德國, 澳洲呢d 病毒國咁?

政府都動用咁多資源, 要我地打咗疫苗
就係要減少大量重症出現, 香港得幾間公立醫院,
急症室, 專科平時都超負荷, 如果香港真係大爆發
醫院頂唔住架, 真係要大量重, 輕感染者係屋企自生自滅????

珍珠宮

chaolm1234 發表於 22-1-21 00:07
睇總數唔夠全面,要睇埋年齡層,12歲以下未有接種疫苗,60歲以上有一半人未打
...

60-69 72%
70-79 56%
80或以上 28%

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-21 00:07
唔係藥廠邊有咁多生意做呀,
狂sell BNT, 話效用較好.
好?好到又到停課?

仲話希望有第二代疫苗喎, 第一代都咁好買 ,點會研發第二代呀, 你估研發唔使成本呀。 難得全世界 咁多傻仔 專家 不斷同佢推銷, 第一代疫苗 可以對付 不斷變重嘅病毒, 你有冇聽過一句說話, 以不變應萬變, 簡直係符合而家呢個疫苗呀

男爵府

msms0118 發表於 22-1-21 00:00
可以參考看報道講的群體免疫

鍾南山2022年1月6日在廣州出席一個分享會時表示, 中國已有超過12億人完成 ...

大陸咪又係封區封城。不要聽他說什么,要看他做什么

珍珠宮

chaolm1234 發表於 22-1-21 00:07
...

咁要等果堆人打埋先
https://hkust.edu.hk/zh-hant/news/research-and-innovation/t-cells-fit-tackle-omicron-suggests-new-study

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

唔係疫苗有記憶, 係令身體免疫系, 有呢隻病毒記憶
有病毒入侵, 就會更快製造多種免疫細胞殺死病毒
但宜家全球疫情爆發
為咗refresh免疫系列嘅記憶, 就需要隔一段時間打疫苗
一d 都唔K型

珍珠宮

一罐可樂 發表於 22-1-21 00:10
全球都爆緊omicron, 香港有確診個案,
要阻止香港出現爆發, 部份高風險行業就要停
唔通要等每日確診過百, ...

就算係香港,輕症入院都未必有藥食

珍珠宮

一罐可樂 發表於 22-1-21 00:19
唔係疫苗有記憶, 係令身體免疫系, 有呢隻病毒記憶
有病毒入侵, 就會更快製造多種免疫細胞殺死病毒
但宜家 ...

係呀 流感疫苗都年年打啦

公爵府

牛年勳章

青青河邊草 發表於 22-1-20 23:59
講真,我係支持疫苗,但今次政府停埋中學,我真係好生氣。
我自己,一出疫苗話三十歲以上可以打,即打。
...

「打針回復正常生活,係咪只係一句廣告口號?」呢句真係講中我嘅諗法
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

青青河邊草 發表於 22-1-21 00:04
你覺得香港政府有呢啲plan?
我唔覺得有.
張竹君前日一講中學要考慮停課,
官員不力,領導有責。
所以希望今年3月選出來新特首,會有辦法提高香港的疫苗接種率。

男爵府

happylalala 發表於 22-1-21 00:12
大陸咪又係封區封城。不要聽他說什么,要看他做什么
冬季奥運會前,防疫措施一定不可以放寬,因為要保護那些從外國來的運動員。

子爵府

Carol999 發表於 22-1-21 00:25
「打針回復正常生活,係咪只係一句廣告口號?」呢句真係講中我嘅諗法
...

對犀利嘅係, 無論病毒點樣變種 支疫苗都仲係話有效。 即係一部電話 如果啲app不斷更新apps啦。 你部電話都已經用唔到去啲app,要買過部新電話啦。 你睇下啲變種病毒幾好人, 點變支疫苗都仲有用。但以我觀察其實我就覺得冇乜用囉, 不過啲專家話有用咪有用囉

禁止訪問

首頁
45678...9

尾頁

跳至