自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

patpat234 發表於 22-4-22 13:45
同咩人買到一樣,入院前都一定問左agent點先有得claim.

冇錯,問清楚先買最緊要,有agent 同冇agent嘅保險都係甘話。

男爵府

尤其你呢類case係最多争議,因為人地一聽就覺得你係入院做檢查,所以要問清楚呢類case點先有得claim

男爵府

Mimmy 發表於 22-4-22 16:34
幾年前阿媽去旅行唔記得買旅遊保, 唔緊要只要未上機就買得到, 去東南亞區
有個朋友做保險, 我咪叫佢quote個 ...

做保險嘅人基本上都係唔熟唔食,agent有幾類人,一係屋企人,二係親戚,三係朋友,二三類真係睇清楚條例先好。

子爵府

減齡達人勳章

又唔係阿哥老婆,到時轉咗女朋友,又係做保險,唔通又要幫佢買?
唔買就唔買,要識得拒絕人,我覺得你地要問清楚你地之前買嘅保險包d咩,連自己買咗d咩都唔知,其實個女朋友有責任要同你地講清楚!
同埋下次住院前,點都要打電話問下先

公爵府

醒目開學勳章

Fishqqma 發表於 22-4-22 13:32
想問下乜嘢原因唔批

一睇就知,無住院需要,正常check 心臟係孭機,做跑步心電圖,心臟超聲波和心臟CT, 呢啲出面Centre 已經做得,唔需要住院,樓主仲話住咗幾日半私家房,有冇望清楚張單自己買大房定私家房㗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:48
係, 所以我重點唔係份保險點解claim唔到, 而係幫熟人/唔好嘅agent買嘅時侯會中伏...
點解claim唔到, 已經係 ...
入院前應該聯絡agent問清楚先, 要睇咗門診再轉介, 有啲情況保險公司覺得唔附合條款就唔會有得claim.
同邊個買係冇關係, 係你冇了解清楚保單內容.

你再有疑問或者想cut直接打上公司hotline, 佢哋解答到你

公爵府

醒目開學勳章

SEPS 發表於 22-4-23 02:45
我全家人嘅保險都係由我亞哥做agent,舊年c6經常氣喘,醫生建議入院做檢查,於是就去咗養和,入院前已問亞 ...

從來無肝炎居然話你隱瞞有肝炎?發生咩事?去保監前,你哋自己有冇同保險公司澄清過?

子爵府

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:26
話說我阿哥女朋友做保險agent嘅,咁我全家人都好順利成章咁,將啲保險野俾晒我啊哥同佢女朋友搞。
佢哋幫老 ...

應該不是保單問題,只是你不是醫病,是做身體檢查。就算你買其他醫療保險,都不會claim。你入院前,應該問清楚醫生及保險agent 。

子爵府

回覆樓主:

入院前,問清楚,...

侯爵府

回覆樓主:

我覺得雙方都有責任, 你哥係agent 當然要提, 無醫療需要入院要問清楚醫生簽唔簽到claim form 。老人家唔識問, 你係屋企人都要跟進下問多句, 淨入院bodycheck 保單涵蓋邊樣? (即房等級, 心電圖, 照x 光之類) 。唯有當攞個教訓喇

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

SEPS 發表於 22-4-23 02:45
我全家人嘅保險都係由我亞哥做agent,舊年c6經常氣喘,醫生建議入院做檢查,於是就去咗養和,入院前已問亞 ...

呢個case 真是好離譜。好彩有直接聯絡保險公司啫!
阿哥有冇解釋點解佢咁做嘢?定係佢間公司習慣唔批屈d客?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

fundfund 發表於 22-4-23 09:03
從來無肝炎居然話你隱瞞有肝炎?發生咩事?去保監前,你哋自己有冇同保險公司澄清過?
...

我哋當然有同保險公司澄清啦,因為根本就係老屈,又可能係睇錯咗其他人嘅醫療報告。我哋叫佢哋提供肝炎嘅醫療報告,佢哋拖好耐都唔覆,直至我哋話要去保監局投訴,佢哋就好快批咗賠償,仲好快過埋數,對醫療報告嘅事隻字不提。

伯爵府

SEPS 發表於 22-4-23 12:46
我哋當然有同保險公司澄清啦,因為根本就係老屈,又可能係睇錯咗其他人嘅醫療報告。我哋叫佢哋提供肝炎嘅 ...

得罪講句,你要防備你阿哥….

男爵府

cheriechan01 發表於 22-4-22 14:06
唔係好覺有...
覺得成件事好唔透明, 已經唔知係agent問題定係阿哥女朋友問題
...

你直接打上去CS 問點解唔批,唔使問agent, CS有保單號就可以清楚咁答你,唔使尷尬。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

evip 發表於 22-4-23 11:16
呢個case 真是好離譜。好彩有直接聯絡保險公司啫!
阿哥有冇解釋點解佢咁做嘢?定係佢間公司習慣唔批屈d客? ...

阿哥將所有責任推晒俾佢老細,我哋話要直接聯絡佢老細,佢又阻攔,叫我哋唔好令佢難做。

阿哥諗住我哋負擔得起,公司話唔賠,我哋就會就範,最離譜係無端端屈我c6隱瞞有肝炎。佢冇諗過我哋同佢公司糾纏大半年,堅持爭取合理賠償。如果唔係自己阿哥,我真係鏟到佢上天。

珍珠宮

moma1023 發表於 22-4-22 13:34
其實係人嘅問題。不過我真係唔會幫熟人買保險,唔想最後連朋友都冇得做。
...

同熟人買保險,知得太多私隱,怕人口疏。

珍珠宮

SEPS 發表於 22-4-23 14:19
阿哥將所有責任推晒俾佢老細,我哋話要直接聯絡佢老細,佢又阻攔,叫我哋唔好令佢難做。

阿哥諗住我哋負 ...

唔好意思都要講句: 你亞哥好**

男爵府

一定要自己看清楚條款

條款不符合,sales 好盡責都幫唔到你

子爵府

咁住院前樓主有冇問清楚有冇得claim ?

子爵府

wtcys 發表於 22-4-22 14:23
你媽住院最後發現什麼事? 如一切正常,或者有鈣化之類, 只要不是病,就當係身體檢查,真係冇得claim喎!只可以 ...

就算冇事都claim 到. 但重點係之前有冇醫生寫信話需要做呢個檢查. 如果冇而就咁入院做係冇得claim, 但agent 絕對有責任提醒

首頁

尾頁

跳至