自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

micsin 發表於 22-7-6 21:12
比你又點選呢, 就小朋友信心而言 緊係考第一啦, 但, 周圍的人只關心佢派到邊間,
勁校考第尾, 心理壓 ...

与其理會周圍人點睇, 不如睇下自己細路係咩質地先啦.
我朋友個囡在名校一直包尾,用盡方法都追唔上, 最後選擇轉去程度低学校, 結果成績並未有提昇,繼續在下遊徘徊. 點解?性格懶散, 做事馬虎,學習能力低,唔知醜. 只愛打機,睡覺 ...

珍珠宮

2023年兔年勳章

JoanC 發表於 22-7-6 21:42
主要睇小朋友性格,有鬥心、抗壓力高當然揀勁校,博佢衝上去。

如果缺乏自信型,必選第一先,長期頭位都有 ...

同意

珍珠宮

2023年兔年勳章

wsyggk 發表於 22-7-7 06:44
以過來人經驗分享,揀勁校。因為勁校資源同學生質素、學習風氣都好好多。我中學嗰陣曾經喺band 2學校考第一 ...

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 micsin 的帖子

只能話最大分別係讀書氛圍唔一樣

公爵府

回覆 lovececing 的帖子

咪就係、諗多咗、我仔係寶校、唔好話第一、級十你都難入、我仔級20!其實教嘅書本係一樣、有啲教快半年、好似數學咁有啲教快半年(其實冇用架)、小朋友未撐握到係咁追!寶校唔會教快、按正常進度教、我小朋友撐握到、但都入唔到級十、級十果D家長一星期5、6堂專科班、晚上回家又印D練習做、我自問唔會咁變態!其實間間學校都教D書都差唔多(深淺)·想去到級頭一定係靠自己和家長!去到邊間都一樣靠自己!

公爵府

回覆 micsin 的帖子

我朋友個仔係熱門學校派到華南、我仔同學哥哥寶校級頭保送荃官(b1英中)

水晶宮

bu-b 發表於 22-7-7 07:24
名校考第尾,可能已經被勸喻轉校/留班了

有名次就會有人考第尾㗎啦,咁咪年年都要有人留班?考第尾嗰個今年留咗班,咁出年咪到尾2嗰個留?5年喎,每年起碼留一個?呢個邏輯真係合理?你話科科都唔及格被勸退/留班我信,但單純為考第尾,我就有懷疑。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

eledak 發表於 22-7-7 08:53
正常。
小學幾寶都好,始終咁細個,壞極有譜。但中學入校風差的,學壞就不是懶/唔讀書/粗鄙咁簡單,而係可 ...

正解

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 KATHY3706 的帖子

好正常,因為家長唔會只靠學校。學校一樣會教書,但你當返學係學習做人處事,社交技巧比較好,唔明白可以即時問老師。
老師基本上好難兼顧甘多學生,所以外補就變得重要, 係學習答題技巧

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

香港學校咁多,唔洗由B1為考第一而去B3嘛

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 RT 的帖子

對,校風好重要

子爵府

1314625 發表於 22-7-7 06:38
咁你誤會左啦,我姪女曾經讀九龍b1,,早2年考dse,疫情下考dse, 學校完全無同安排補課,只靠個別老師自發 ...

認同你所講,我親身經歷
大仔band1頭英中,唔好話早2年dse冇補課,就連平時都係靠自己自覺。
細仔band2頭中中,今年升中五成日聽佢講要補課。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 1314625 的帖子

唔會睇小學成績,但會想知你邊間小學畢業~
但小朋友都有感受吧,佢地都知咩係高分,咩係低分

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

wsyggk 發表於 22-7-7 09:15
有名次就會有人考第尾㗎啦,咁咪年年都要有人留班?考第尾嗰個今年留咗班,咁出年咪到尾2嗰個留?5年喎, ...

我只係寫應該,唔係一定

校主講緊名校,唔係band 2 band 3學校,讀名校而成績唔好,被勸退學係時常發生嘅事,我識人靠關係入咗名小學,小一成績唔好,巳經要留班了,又識人入左名中學,入到去,一直處於下游位置,而家中二,已經多次被班主任勸喻佢退學,雖然佢唔退,學校都可能無佢辦法,但就唔知可以再捱到幾耐了。

以上兩個case都未到考包尾的,所以諗吓考包尾會點?

其實就算唔係名校,好多band 1中學,考得包尾通常成績已經唔達該校標準,學校唔勸佢退學,咪留佢班囉,真係好平常的,有d學校唔止留一個,仲會留兩三個添!

大宅

如果係小學, 保証第一, 緊係揀寶校, 入到BAND1中學仲大, 有聯繫位既官小, 仲正. 不過, 想係寶校考級頭, 都唔係易喎. 但如果去唔到前列, 就弊了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

講真真係好睇細路性格,不能咁比睇

男爵府

lopoto 發表於 22-7-6 21:39
其他科唔知,DBS 考最後個個的英文都一定好過BAND 3考第一個個

我細佬就係入唔返英中嗰個⋯中六去咗另一間中學,end up全班得佢一個入到U….
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

伯爵府

hkgra 發表於 22-7-7 09:33
回覆 RT 的帖子

對,校風好重要

係呀, 識得一個係寶校讀既囡囡, 初中成績幾好, 點知升上高中識到個不良少年重比人搞大埋個肚, 激到佢媽咪死死下, 成績差之餘重要幫佢揍孫, 唉...
高中拍拖係好平常, 但寶校校風唔嚴, 隨時識到壞人咁就一世喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

勁校。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 RT 的帖子

都唔知可以點教小朋友

首頁
45678...10

尾頁

跳至