自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

請問家居隔離,同住無確診的家人,可否出街?

子爵府

竇漪房 發表於 22-8-28 11:42
物資打去民政處1833019,藥用HA GO app約睇醫生,可以揀去睇或者視像診症再送藥
...

可以領到咩物資?謝謝

子爵府

ironpoint9971 發表於 22-8-28 15:30

唔可以,你應該有檢疫令喺身,7日唔可以出街

子爵府

ironpoint9971 發表於 22-8-28 15:30

當然唔可以
確診申報時 應報埋同住家人資料,檢疫令會透過sms 通知。下載就得。

我因漏左 用電郵申報,未收到隔離令 我都乖乖在家,沒出去。但已確認衛生署收到我地資料。

同住家人 =緊密接觸者

大宅

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:33

當然唔可以

衞生署是否電郵回覆?約多久?我也是漏了今早經電郵補回資料。謝謝

子爵府

sandypink 發表於 22-8-28 15:31
可以領到咩物資?謝謝

我今日都打電話去申請
冇講咩物資 問幾多人,咩年紀。
我估都係罐頭糧食之類。
但話速遞可以1-2天,慢就3-4天。
視乎地區。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

子爵府

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:37
我今日都打電話去申請
冇講咩物資 問幾多人,咩年紀。
我估都係罐頭糧食之類。

我見話俾緊急需要人士,我就無打去喇
我諗自己屋企果d都夠食嘅
唔該哂你,收到可否分享下

子爵府

04541464 發表於 22-8-28 15:37
衞生署是否電郵回覆?約多久?我也是漏了今早經電郵補回資料。謝謝

唔係電郵覆,好似後來打確診者電話時主動提返,跟住確診者就問,得出答案系因電郵要人手做,可能需時七日。
不過再收電話就係第二天,問情況點,但唔係直接打比我呢個檢疫人士,而系打確診者電話。

即我確認到衛生署經電郵收既資料都會跟進,不過需時。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:41
唔係電郵覆,好似後來打確診者電話時主動提返,跟住確診者就問,得出答案系因電郵要人手做,可能需時七日 ...

明白,謝謝。

子爵府

sandypink 發表於 22-8-28 15:39
我見話俾緊急需要人士,我就無打去喇
我諗自己屋企果d都夠食嘅
唔該哂你,收到可否分享下

我就係應唔多夠
嗰日得我未在家收工補給,人手有限,怕最後斷糧
今日中午已經好慳,一餸三人食

我覺得隔離營飯餸好過我地

出得去要食餐好慰勞自己先

子爵府

04541464 發表於 22-8-28 15:43
明白,謝謝。

你家人確診揀居家隔離嗎?辛苦你呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

sandypink 發表於 22-8-28 15:31
可以領到咩物資?謝謝

食物要打去民政處要求至有,兩大一細收到茄汁豆兩大罐,芝麻餅細包裝4包,中茶包兩盒,oreo12小包兩pack,沙甸魚4小罐,米線兩大包,2kg米,粟米粒兩盒,細午餐肉兩罐,即食芝麻糊2包,即食亀靈膏2個,仲有口罩數個,細漂白水一枝,大洗手液及細搓手液一枝,廁紙3卷,不過可能每區都有d分別,大約3日送到

另外成人確診者會有手帶,快測口罩連花血氧儀同探熱針,都係申報即晚打嚟confirm地址,第二日送嚟,如果確診者係小朋友冇手帶,只有同住家人收到快測同口罩

食物同快測分開送嚟的,快測同手帶唔洗order,自動打嚟話送貨

祝早日康復

子爵府

2024年龍年勳章

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:43
我就係應唔多夠
今日中午已經好慳,一 ...

我c6住緊竹篙灣話好難食
早餐:小米提子干粥+茄汁豆
午餐:豆腐+雞肉+白飯(冇味)
要帶樽豉油去調吓味

環境算係咁,有獨立洗手間、電視、拖把、風筒、電水煲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:43
我就係應唔多夠
今日中午已經好慳,一 ...

不如叫YUU或panda mart

子爵府

ilovepizza 發表於 22-8-28 15:50
我c6住緊竹篙灣話好難食
早餐:小米提子干粥+茄汁豆
午餐:豆腐+雞肉+白飯(冇味)

啲食物系話淡味啲,不過我屋企一向消淡,所以呀女接受到 分享兩張照片
早餐 晚餐
賣相麻麻 味道可以
早餐似系齋 (印度餐)另一個系雞
attach0/tmp/phpgZpyGd
attach1/tmp/phpVUCAY4

子爵府

竇漪房 發表於 22-8-28 15:53
不如叫YUU或panda mart

再睇下點先
其實心情都影響食慾
我跌磅中。

子爵府

竇漪房 發表於 22-8-28 15:50

食物要打去民政處要求至有,兩大一細收到茄汁豆兩大罐,芝麻 ...

物資好豐富
我冇收到檢測包可能未出檢疫令,不過存貨都夠我地一日一測。

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 22-8-28 15:59

物資好豐富

還可以,手中有糧心中不慌,雖然未必好啱食,但有响屋企安心好多,叫一兩餐外賣好快過的

子爵府

竇漪房 發表於 22-8-28 16:06
還可以,手中有糧心中不慌,雖然未必好啱食,但有响屋企安心好多,叫一兩餐外賣好快過的
...

你地守得住嗎?你佬系咪快測確診 幾耐送走?我女等左一日尋日送走
今日我地冇野
希望避得過

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

不可以出街

首頁
45678...15

尾頁

跳至