自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

男爵府

gogogodee 發表於 22-9-15 08:10

同在香港生活,其實分別都大,

以前就喺深圳生活,深刻體會到香港同深圳只係一河之隔,但文化同人民素質係兩個世界,凡事唔好睇表面,我逗留過一段好長時間,所以我可以夠膽講香港人喺大陸絕對好難適應

仲有千祈唔好幻想喺大陸養老,大陸所有infrastructure同香港根本冇得比,去嗰啲乜春春人民醫院睇醫生,斬到你一頸血,深圳香港大學醫院,以前我經常去,雖然係香港企業,但啲大陸醫生,仍然都係國內文化,即係又串嘴又屎忽鬼,香港人習慣旭啲就投訴,你喺嗰度,只會有冤無路訴

另外細心留意下國內係冇乜輪椅,因為所有基建設計根本就唔用佢都輪椅出街,所以喺大陸,只適合70歲以下,行得走得,完全冇病痛嘅人度假,過咗70歲乖乖哋返香港養老

anna59    發表於 22-9-15 22:54

男爵府

gogogodee 發表於 22-9-15 09:01
巨型蘋果,巨風水梨,巨橙,巨西瓜,巨石榴,
我喺大灣區見唔到

呢啲咁特别既野,要去淘寶淘架 而家仲有美團電商,我前排先用美團電商買馬糞海膽,百幾蚊一盒,好新鲜

禁止訪問

珍珠宮

baby1628 發表於 22-9-15 21:44

以前就喺深圳生活,深刻體會到香港同深圳只係一河之隔,但文 ...
有内地人話,香港對殘疾人士嘅建設,好過內地好多。
內地女人話,香港嘅文化,對女性比較尊重

水晶宮

LiLiyeung 發表於 22-9-15 22:35
哈哈哈,佢地唔信咖。只會講內地人好文明。哩d正正好多內地人就係咁。我d客人中山佛山仲黑人憎,識少少扮 ...

其實信唔信關其他人咩事? 你覺得世界上會有一個地方係完美嗎?

英國地鐵冇得上網添,每個地方都有好同唔好,睇你點睇

倫敦地鐵全線手機上網 簡世德承諾2024年達成
https://inews.hket.com/article/2988410?r=cpstni

琥珀宮

ddkaka 發表於 22-9-15 18:13
因為退休上去都係內地香港兩邊住,所以我唔會咁大考慮,價錢平環境好同方便就得,我朋友移民加拿大都係兩 ...

其實都唔係好明點解會有人移民去冰天雪地嘅地方

伯爵府

anna59 發表於 22-9-15 22:54
...

睇下邊個城市啦, 我識幾個上海女人(上海婆)都係女惡過男, 上海男人好多都尊重女性(即係怕)

水晶宮

mandy952 發表於 22-9-15 23:13

仲要渣好耐車先去到超市,親戚滑雪跌親膝頭,醫生照過晒都唔知佢斷咗條根,二三個月後先發現到,搞到遲咗好多做手術,辛苦咗好耐,嗰邊生活節奏好慢,連醫療服務都好慢

水晶宮

RT 發表於 22-9-15 23:20
睇下邊個城市啦, 我識幾個上海女人(上海婆)都係女惡過男, 上海男人好多都尊重女性(即係怕)
...

睇過節目,上海街市好多男人,因為上海男人煮飯多,同埋上海男人係比較怕老婆

琥珀宮

ddkaka 發表於 22-9-15 23:20
仲要渣好耐車先去到超市,親戚滑雪跌親膝頭,醫生照過晒都唔知佢斷咗條根,二三個月後先發現到,搞到遲咗 ...

出入又要揸車,冬天又零下30幾度,d野又貴,又收重稅,除左間屋大之外,其實究竟有咩好呢

水晶宮

mandy952 發表於 22-9-15 23:24
出入又要揸車,冬天又零下30幾度,d野又貴,又收重稅,除左間屋大之外,其實究竟有咩好呢
...

屋大有咩用,乜嘢都要自己做,淨係要餐餐自己煮,對我嚟講已經係冇可能嘅事

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

mandy952 發表於 22-9-15 23:13

前世未剷過雪,唔知落雪做成不便!一早在門口剷,剷完又要剷架車d雪,雪結咗冰好跣,對鞋要有抓......煩死

子爵府

Bbpig2014 發表於 22-9-15 21:23
回覆 rabbitboyboy 的帖子

上FB 、微信搜吓自己屋苑, 或者問吓AA佢哋多數會知 ...

謝謝

子爵府

gogogodee 發表於 22-9-15 21:25
喺Facebook搵搵鄰居,有冇香港業主,拉你入群。

謝謝,我試吓

男爵府

anna59 發表於 22-9-15 22:54
...

喺國內堂大佬個女,好不幸要坐輪椅,佢喺佛山,係出唔到街,因為超級唔方便,但嚟到香港佢可以周圍去,佢哋仲話香港所有基建都非常方便輪椅,喺大陸出街簡直係妄想

另外好深刻嘅體驗就係,香港人固然唔守秩序,但你喺大陸生活你就知道乜嘢叫做亂嚟,深圳坐地鐵爭先恐後,所以你見到好小老人家會坐地鐵,因為根本唔夠後生仔爭,你會發覺喺香港嘅老人家坐公共交通工具嘅比率,同深圳相差極遠,呢啲細節位,唔係自己長時間逗留喺果個地方,你係唔會發現

男爵府

LiLiyeung 發表於 22-9-15 22:35
哈哈哈,佢地唔信咖。只會講內地人好文明。哩d正正好多內地人就係咁。我d客人中山佛山仲黑人憎,識少少扮 ...

的而且確依家內地經濟起飛,好多暴發戶,人雖然有錢,但係質素跟唔上,你話啲人係咪好垃圾,我又完全唔認同,係資本主義之下,大家都明白,只要肯努力,一定搵到錢,好似我好多親戚,大公司做個文職已經八九千蚊,呢個價錢喺朝九晚九,兩公婆月入加埋有萬五六蚊,其實生活質素一定好過香港人,好似我做緊間公司深圳個銷售經理,因為跑數叻,每個月係講緊四,五萬蚊月薪,所以依家大陸人做嘢其實係好勤力,但係貧富懸殊,的而且確比香港嚴重好多好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係中山過緊退休生活,講真,真係舒服過香港

公爵府

2024年龍年勳章

三國1 發表於 22-9-15 18:02
我都係

珠海你心水邊區???

我會揀上冲~

不過等退休仲有段時間~

珍珠宮

baby1628 發表於 22-9-16 07:27
喺國內堂大佬個女,好不幸要坐輪椅,佢喺佛山,係出唔到街,因為超級唔方便,但嚟到香港佢可以周圍去,佢哋仲話 ...
內地硬件好左好多, 但軟件有待改善

男爵府

題外話:
介紹多一個KOL俾大家識,我哋兩公婆都係佢哋好多年嘅粉絲,

上海馬來西亞兩邊住,
長影片,拍得好用心認真細緻果種,
好多華人粉絲。

https://youtu.be/GEhzPEVBUck

金寶寶副頻道
70后慢生活

首頁
45678...21