自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

水晶宮

anna59 發表於 22-11-8 23:35
父母,都系自私,有幾多個會儲起D家用,特別系無收入,靠老公果D女人
...

你講得太直接 但又無講錯
樓上講比一半家用唔過份嘅,其實有無返工?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

家用多少,各有前因。
伴侶條件,自由選擇。

子爵府

mimi199188 發表於 22-11-8 23:00
我都識類似的,佢已經比一半糧阿媽,但個阿媽仲成日拉佢出去食飯,吾做飯,又系個仔比錢,仲成日呻話自己想 ...

你會否贊成個仔離開阿媽?
當阿媽死左, 取回失去既應有人生?

大宅

mimi199188 發表於 22-11-8 23:00
我都識類似的,佢已經比一半糧阿媽,但個阿媽仲成日拉佢出去食飯,吾做飯,又系個仔比錢,仲成日呻話自己想 ...

我朋友都類似 呀媽唔工作 淨袋個仔份糧 屋企亂七八糟唔做家務少煮飯 會癡個仔(朋友聚會/女友拍拖)出去食好野個仔/女友俾錢

再愛都哽唔落啦下話

子爵府

無知人 發表於 22-11-8 23:01
呢位伯母講抵讚,與其第日有乜唔愉快,消滅於萌芽狀態,保護自己人亦係放過人地。可能男主角第日先會明。

...

假設我係家累
搞到個仔因為咁而無拖拍
我寧願離開佢, 當我死左, 唔駛要佢一分一毫
我窮係我既事

大宅

錫屋企人既人,唔會壞得去邊,唔通搵個唔俾家用就好咩

大宅

crt1234 發表於 22-11-9 00:28
假設我係家累
搞到個仔因為咁而無拖拍
我寧願離開佢, 當我死左, 唔駛要佢一分一毫

咁你唔駛去到咁盡,我當你係佢父/母,你咁講即你係世上唯一/二以佢利益凌駕一切,你走左你肯定佢唔會遇到另一家累?你同佢保持關係唔駛當你死咁大吉利是的,唔一定要同住,佢有錢放你度,第日有樓寫你名,就算唔好彩撞到另一家累都有你把關,咁樣幫到佢更多。

男爵府

回覆樓主:

幾多歲人?書又讀完,又在職,洗咩家長收大筆家用再幫仔女儲,仔女自己唔識儲咩?要儲錢係靠自己,唔係靠阿媽!遇著這類苛索型的家長,一開始的人工收入就已經唔可以比父母知。
慶幸我父母唔係咁既人,唔會攞仔女一半人工做家用,我自己都唔會咁對自己仔女。
我反而係會同仔女分析,如何安排財政計劃,要為將來的進修、結婚、創業、買樓、裝修、生兒育女,做好準備。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實父母識做既,明知仔仔要成家立室,家用應該按比例收!

唔知文中男仔父母咩條件,不過理財規劃好重要!聽同事講教仔仔拍拖,盡量唔好搵個家累重既!

識朋友結婚,朋友屋企唔有錢,不過努力半工讀大學,女家比首期置業,所以朋友都尊重外母,cash is king~

珍珠宮

rachel3088 發表於 22-11-9 00:25
我朋友都類似 呀媽唔工作 淨袋個仔份糧 屋企亂七八糟唔做家務少煮飯 會癡個仔(朋友聚會/女友拍拖)出去食好 ...
所以,依家後生果代,吾會欣賞ftm 嘅付出,反而覺得亞媽系廢物,只系識攞錢,問完老公又問仔女

子爵府

題外話:未結婚應該唔係「另一半」?

儲錢係自己責任,如果我收家用就真係係用在屋企或我飲茶錢。

但我相信今時今日比一半家用任何人都吃力。驚訝不少留言話「養左個仔咁多年收返人工一半好合理」。

子爵府

arale1668 發表於 22-11-8 21:02
吓,呀仔未結婚拎控半家用有乜奇
有話佢媽使晒咩
幫佢儲起日後買樓結婚用唔得既

成年人要儲應該自己儲,如果自己儲唔到錢咁要正視問題
個女家可能都係覺得將來男家會大咬卦....不過背景交代唔清楚....唔知男家係要仔養定點....養父母係應該的,但現今社會乜都係錢,養父母如果都係啱啱好,咁無謂拍拖結婚....遲早為錢日嘈夜嘈

伯爵府

lky3107 發表於 22-11-8 19:25
未成家又同父母住
燈油火蠟
又要孝敬父母俾飲茶錢

一定係儲起結婚比返佢?
大把父母到要比又呢又路唔比

子爵府

其實佢搵三萬, 俾一半都唔算過份, 不過大前提係佢要儲到錢買樓結婚, 如果儲唔到, 就要諗方法搵多d錢
父母退左休, 唔通叫父母食谷種咩. 初初出黎做野, 都唔會明白原來一個家庭開銷唔少, 呢d要到成左家先知, 但到真正明白時, 父母可能已不在.
所以珍惜仲可以俾到家用的時候

水晶宮

我未結婚之前,我真係比一半糧比屋企,但我又唔覺有乜問題。

之後冇做嘢,我老公幫我比家用我父母,我老公都覺得好應該。

子爵府

taiwoon 發表於 22-11-9 07:12
一定係儲起結婚比返佢?
大把父母到要比又呢又路唔比

要結婚前炸乾個仔, 唔想益個女仔.
一到個仔話結婚, 就會話無錢

子爵府

anna59 發表於 22-11-9 05:50
所以,依家後生果代,吾會欣賞ftm 嘅付出,反而覺得亞媽系廢物,只系識攞錢,問完老公又問仔女
...

有女要叫佢揀個做ftm 的99, 真心通常呢d 心理狀況正常d.

公爵府

牛年勳章

小mama 發表於 22-11-8 22:37
我覺得比夠用就可,一半幾時都係多,後生要儲錢。。除非後生超大洗

如果找15000, 俾7500, 那7500一個人開支,家用係多,平衡上係辛苦, 20000元,俾一半, 10000 , 緊緊地, 30000元俾15000, 又吾同左.............,
其實後生仔, 領略人生是一件好事, 緊拙, 吾夠洗, 我應該如何呢? 我後生時, 身邊同事朋友, 各式各樣方法努力找錢, 有些進修, 有些考車牌楂的士, 有些去做補習等等, 努力向夢想進發, 唔係因為父母要錢, 係現實要錢, 如果夢想買樓, 首期裝修按金全是錢...., 無人幫係正常的, 要有志氣要有目標, 當你行出街, 就知道明白現實, 靠自己去適應, 人人也是靠自己隻腳行

公爵府

牛年勳章

gallygally 發表於 22-11-8 22:51
係咪會幫個仔買樓先?
冇錢點結婚

如果阿囝每月俾5000元家用, 又係咪保證貫樓結婚吾洗父母幫先

子爵府

CMMANDY 發表於 22-11-9 07:41
如果找15000, 俾7500, 那7500一個人開支,家用係多,平衡上係辛苦, 20000元,俾一半, 10000 , 緊緊地, 30000 ...

同意, 宜家d人只係識去旅行, 現今家庭培養到個個少爺仔咁.

首頁
45678...25

尾頁

跳至