自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

birdbird 發表於 23-1-16 23:52
呢度就係好多人都係媽媽,湊過細路,至會話個媽媽抱個5-6歲訓咗嘅細路係佢自己問題,唔好期望別人認同。

...

我會坐係月台d凳度,抱到佢訓醒先再搭車。

子爵府

如果個細路訓左,我會讓座架!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

goo_littlebb 發表於 23-1-16 17:24
唔搭的士都可以R8轉機場巴士, E車無位都可以揀A車, 又坐得舒服又可以訓覺, 屋企無站都可以返到附近區先再 ...

係,我都試過呀

子爵府

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 23-1-16 15:50
有d家長仲要特登抱起個大B示眾, 博人地讓個位俾佢.

呢個行為真係好差!

Life must go on

別墅

polliebb 發表於 23-1-16 15:46
其實6歲仲抱,讓俾佢坐都會整到隔離嘅人

六歲真係唔使抱

別墅

CHOWCHOWWW 發表於 23-1-16 17:02
試過抱住一歲女坐,對腳掂到下都俾人話,所以我都係通常讓都唔坐

縱壞曬

別墅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-1-16 17:15
通常呢啲一坐低就好窄,迫到隔離怕咗佢都要起身比佢同小朋友坐
...

小朋友對鞋又成日整到隔離

別墅

Amypolo 發表於 23-1-16 17:21
有啲人車程真係長到寶琳去天水圍咁,真係坐到一段唔想讓,點解要比人公審?

份工每個禮拜開一兩晚夜、癲起 ...

反而覺得畀人叫起身係好有問題,一定要讓?未坐之前就話樣啫

別墅

manyan2014 發表於 23-1-16 18:35
我唔會讓俾4歲以上小朋友,除非佢媽大肚。
同埋好怕d人抱住4、5、6歲"坐大脾",簡直係迫隔離位既人讓多個位 ...

小朋友做鳳仔

複式洋房

其實讓唔讓座係睇個人修養和對方態度、如果自己做得到同人地有需要、譲座又何妨!

大宅

愛麗斯2015 發表於 23-1-17 00:24
令我諗起我大肚嗰時又係比個後生阿叔單打叫我讓坐,我拎開個手袋指一指個肚即刻收聲
...

我試過個肚9個月,車箱無乜人,過咗返工時間,好多吉位,我行緊去關愛坐,個叔係我後面拍我,指住個牌,我初時仲以為佢叫我坐,點知我坐咗喺度後,佢叫我望下個牌係俾咩人坐,我望完個牌,即刻指住自己個肚,話:係啊,我大左肚喎。
跟住阿叔即刻話唔好意思,跟住佢9秒9行去其他車箱

大宅

birdbird 發表於 23-1-16 23:52
呢度就係好多人都係媽媽,湊過細路,至會話個媽媽抱個5-6歲訓咗嘅細路係佢自己問題,唔好期望別人認同。

...

我小朋友2歲時,我都拍醒佢,叫佢唔好訓,抱唔到,好佩服啲媽媽可以抱好耐

男爵府

縱壞晒

大宅

回覆 良善 的帖子

態度唔好嘅當然有問題。出聲問嘅人,我都覺得唔可以認為有人肯讓比佢係必然。我覺得坐緊嘅人,係有權利「唔想讓」。

好似小朋友借筆咁,有需要其他人幫助嘅人,自己大方、友善咁問下,問左但係果個小朋友覺得自己都唔捨得用果支筆所以唔想借,又無錯個喎。唔通家長就教小朋友投訴比老師聽、講說話比唔借筆比佢果個小朋友聽、啤住佢…

問題係依家個社會,點解要令坐係度嘅人帶住「罪疚感」? 依家好似以前黑人搭車,無資格坐咁樣。我反而認為,有需要獲得其他人幫助,不如誠懇咁開聲「請求協助」,但都並非代表用一個,本座開得口問,全世界都老奉要確保車廂坐位已隨時為你獻上嘅姿態。

無人需要有義務去確保某啲人搭地鐵,可以擁有搭Uber 嘅待遇。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我住港島,有一次搭巴士入屯門
由於近尾站上車得企位,細仔搖到美孚葵涌段已經昏昏入睡,當年大概6、7歲
我無要求讓座,抱住佢挨柱
有時唔係想做巨嬰,我寧願佢瞓一陣好過hyper嗌足全程

伯爵府

我試過企位搭搭吓巴士見頭暈,即刻同有位座乘客講,唔好意思我見頭暈,可唔可以讓個位俾我,即刻有人讓俾我同問我要唔要搽藥油。

有需要時別人一定會幫忙

男爵府

gallygally 發表於 23-1-16 23:12
有一次, 我就係手抱你口中的大BB(當年8-9歲), 當日亞大BB因為發燒, 我抱住佢一直冇人讓座, 當時訓左, 我唔 ...

小朋友病就唔應該出街,仲要發燒。如果要外出睇醫生,就撘的士。

男爵府

我試過更荒謬的⋯⋯
當年放完產假,我從九龍灣搭巴士去土瓜灣返工,上車行上上層,見得番唯一一個位,行到去見到個位有個背囊,但背囊隔離位男士並沒有準備把背囊取回,便禮貌地說了聲「唔該」,然後那位男士告訴我說「我朋友下個站上車,個位我留俾佢的」,然後我唯有禮貌地回應他說「唔好意思,我有咗,麻煩你告訴你朋友個位讓咗比個大肚婆。」於是,他無奈地取回他的背包。
差不多到兩個站後,那位男士拿了背囊落去下層,我當時見有位後生女上車。
。。
到我下車時,見那位後生女面黑黑地和那位男士站在一起。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

stopmebye666 發表於 23-1-17 00:36
我會坐係月台d凳度,抱到佢訓醒先再搭車。

我女抱住可以訓成個幾2個鐘
街度訓曬的會搭的士
通常的士度訓,以前落車拍極都唔醒
抱到屋企都仲訓緊
而家一落車就叫醒,返到屋企就醒曬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-1-16 23:12
有一次, 我就係手抱你口中的大BB(當年8-9歲), 當日亞大BB因為發燒, 我抱住佢一直冇人讓座, 當時訓左, 我唔 ...

病左附近診所睇醫生好啲
真係要搭車搭的士算
未試過大b 病都抱佢坐巴士地鐵
大人細路都辛苦

首頁
45678...11

尾頁

跳至