自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cyyiu 發表於 23-1-27 00:27
補左地價未?
應該未補地價

大宅

MsBusy 發表於 23-1-27 00:15
睇近期成交,同你個理想價都差太遠,既然你覺得遲啲會升,咪放下盤先

https://hk.centanet.com/findproper ...

其實諗緊係咪直接封盤算,等個價升返上去先再俾人睇樓,隔日俾人睇一次樓都睇到攰

水晶宮

yiu_mimi 發表於 23-1-27 00:23
認同呀!真係唔係咁多市區居屋盤,真心好難抽到是自己的運氣!都有390尺唔細呀!唔好輕易放棄啦!私 ...

市區有,不過舊同位置冇咁靚囉。所謂居屋王,咩富榮,俊民都要行埋一邊。我覺得最無敵係麗翠苑,幸俊苑,彩頤花園,之後到凱樂苑。可惜我連抽既資格也沒有。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

坦白說,樓主、如果我是家庭客,我不會考慮一房單位。

而且500萬預算,我可大西北買到細價私樓二房(舊樓),咁我做咩咁煩要買居屋。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Siusiuren 發表於 23-1-27 00:45
其實諗緊係咪直接封盤算,等個價升返上去先再俾人睇樓,隔日俾人睇一次樓都睇到攰
...

你可以要求A A『見票睇樓』及 唔會減價-成咁多。

水晶宮

caryfox 發表於 23-1-27 07:02
你可以要求A A『見票睇樓』及 唔會減價-成咁多。

樓主個單位應該仲住緊,本身呢一點都輸蝕少少。人地交吉匙盤,時間自由任看,對比下,人地匙盤易好多走到。

如果仲列更多條件限制,相信只會越少客看樓,更難走到。

見樓主話換樓,佢要想埋萬一舊居賣成左,佢目標係咩屋苑,自己財力有多少,壓測之類。因為如果到時才想,很多野會失預算。

侯爵府

Siusiuren 發表於 23-1-26 21:56
因為aa話賣家要抬錢上會,但以我認知係銀行可以按估價上下唔知幾多都批,所以咪上黎問下人,
...

咁咪由得買家抬錢上會
同埋唔洗成日放人黎睇樓, 只開放星期六比人睇樓, agent會一次過帶哂啲客黎睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Siusiuren 發表於 23-1-27 00:45
...
不過你都要諗,你呢度樓價跌,其他地方一樣會跌,你樓價升,其他一樣會升,私樓可能仲升得快啲,自己衡量下,而家個價,只係無預期賺得多

水晶宮

Siusiuren 發表於 23-1-26 19:41
我上兩星期都有估價,但唔知佢個估價有冇滯後,因為呢排樓價又升左少少
...

是網上估價嗎?一般有臨約去銀行估價,會比網上估價高。

子爵府

yiu_mimi 發表於 23-1-27 00:23
認同呀!真係唔係咁多市區居屋盤,真心好難抽到是自己的運氣!都有390尺唔細呀!唔好輕易放棄啦!私 ...

早排見57年樓齡同區洋樓,340呎2房,280萬賣出,呢口價可能只有沙頭角/唐樓先做到,個賣家可能被騙。

水晶宮

Astra00 發表於 23-1-27 06:50
坦白說,樓主、如果我是家庭客,我不會考慮一房單位。

而且500萬預算,我可大西北買到細價私樓二房(舊樓 ...

我無嗰度最細單位實尺360,2房,剛剛見一間成交$440萬!
但住慣市區應該唔慣的,太遠!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果個市升緊,買家攞住臨約去估價有機會估返高啲,可以借得足,但宜家個市跌緊,銀行態度會(emoji)慎啲,加上白居二買家本身都係財力剛夠上車,佢哋邊敢簽左臨約先去搏銀行估唔估返多嗰50萬,宜家390呎成交係450萬,估價都參考返成交價,唔會因為靚唔靚裝估高啲

琥珀宮

Siusiuren 發表於 23-1-26 19:33
其實我係賣家,因為我都唔熟,驚俾aa呃

而家長期估價不足,你肯等嘅可以等,等唔到就擘價賣

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果我係買家, 最近成交價係450左右, 就算銀行估足500, 我都唔會用500買你個單位. 所謂靚裝好各花入各眼, 而且係唔合大眾口味嘅一房, 幾靚都唔啱家庭客. 買家買咗仲要花錢拆裝修改兩房, 何不直接買間已間兩房嘅單位?
雖然不可盡信AA, 但自己都要了解下同接受現實, 高巿價一成係好難賣得出. 反正你只係想換樓, 唔係一定要換, 唔想賤賣就封盤算喇.

水晶宮

HL7646 發表於 23-1-27 08:48
早排見57年樓齡同區洋樓,340呎2房,280萬賣出,呢口價可能只有沙頭角/唐樓先做到,個賣家可能被騙。 :ig ...

但57年樓,執都有排執,漏水同結構問題,已經差唔多唐樓級別,都係等被收購多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主都可以出面睇下樓先
最理想係趁未跌時賣, 跌到咁上下, 買返間貴既, 拎得最多, 俾出去最少
而家放450, 出面可能600就有間岩你既2房私樓
到你而家果間果間放到500啦, 間2房私就升到去700
正所謂平買平賣, 貴買貴賣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:44
但57年樓,執都有排執,漏水同結構問題,已經差唔多唐樓級別,都係等被收購多。
...
57年樓應該要full paid咁買咁濟
計按揭還款年期好似60 - 樓齡

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-1-27 10:53
57年樓應該要full paid咁買咁濟
計按揭還款年期好似60 - 樓齡

唔止,有兩間銀行係用人齡/樓齡85去減,其他用75去減。

翡翠宮

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:56
唔止,有兩間銀行係用人齡/樓齡85去減,其他用75去減。
大行定細行?
d AA 成日話呢D >5X年既唐要full paid買, 上唔到會乜乜物物

首頁

尾頁

跳至