自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

今朝打咗個pm,分享資料唔好嘥

區域都係一個重要考慮,你同家人會需要成日去探佢、送嘢(湯、水果、食物、尿片、廁紙、濕紙巾等,我個個星期都要去上倉1-2次),所以一定要考慮交通。

我自己買電視裝喺房,每月$300電費。無論你去邊間睇都好,我建議除咗環境價錢,院友職員相處,你問吓:1. 有無得自行裝電視,電費點計 2. 探訪安排(我知而家有d一星期幾次,有d仲維持一個月一次)3. 費用包咩:一般床位費+早午晚下午茶,隔日沖涼基本護理(剪頭髮剪指甲),洗衣換床單,派藥。其他費用另計。亦有問過連洗頭水剪指甲都要分開另計

最後,記得講價,記得講價,記得講價!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:09

區域都係一個重要考慮,你同家人會需要成日去探佢、送嘢(湯、水果、食物、 ...

原來咁多嘢要注意, 謝謝分享

子爵府

fitceo 發表於 23-1-31 19:18
要,無物業,銀行戶口唔可以多過5萬。
但申請買位,就唔洗審查,只需要評估係咪真正有需要住護老院。政府 ...

和我爸情況一樣,不過已將層樓轉名,頂多一年,申請綜援就慳好多。嗰時個個月俾錢,其實都好吃力。
因為成人紙尿片都要接近$3000,申請綜援後就實報實銷。
其他陪診費(如有),單間附加費,仲有各項護理支出,加埋又幾千。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:09

區域都係一個重要考慮,你同家人會需要成日去探佢、送嘢(湯、水果、食物、 ...

你就叻,我之前同我老竇申請,真係唔識講價。至於裝電視真係要記得問,老人家房有電視方便得多。
我揀呢間10分鐘內行到去,真係要排電池都可以轉頭拎落去。至於成人紙尿片,開頭未申請到援助我都係自己買來送去,但係院方同每個星期都嚟嘅醫生話隻尿片質素唔好引致出疹,後尾都係用返佢個啲算。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

edhepp 發表於 23-2-1 10:13
原來咁多嘢要注意, 謝謝分享

我都係摸住石頭過河,一切變得好快,盲中中之中好彩遇上嘅好心人唔少,襯我仲有記憶又分享吓
睇吓其他jm 有無補充

MICLOH168    發表於 23-4-1 19:42
edhepp    發表於 23-2-1 11:41

王國長老

lo94602611 發表於 23-2-1 10:21
你就叻,我之前同我老竇申請,真係唔識講價。至於裝電視真係要記得問,老人家房有電視方便得多。
我揀呢間 ...

因為當初有計劃申請綜援(後來因為一d原因放棄申請),社工就教我哋,綜援+傷殘津貼約9xxx, 由於綜援=仔女唔再供養,所以理論上老人院租金亦只能搵9xxx以下。社工教我哋搵差唔多租金嘅然後試吓講價
又一冷知識:原來老人院都知呢個限制,所以好多都肯配合,每月張單會寫租金9xxx,(低過綜援),有剩嘅(如租金13000,家人需貼3千幾)會寫成實報實銷(平日幫老人家買嘢嘅實報實銷費用)。咁家人就唔需要為咗呢個9xxx限制而只能考慮最廉價嘅床位

王國長老

lo94602611 發表於 23-2-1 10:21
我揀呢間 ...

我爸間院舍尿片$10/條,如果自己買就$4/條(院舍每月收$500自携尿片費),所以職員靜靜話我知,如有綜援就可以「洗腳唔抹腳」用$10/條,如果自費,緊係自己買抵好多

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:35
我爸間院舍尿片$10/條,如果自己買就$4/條(院舍每月收$500自携尿片費),所以職員靜靜話我知,如有綜援就 ...

嗰時我已經買藥房買到嘅品牌,咁院方都話質素唔好引致出疹,冇辦法。如果列清楚明目有自携尿片費就好,不過呢間又冇喎。嗰時真係計過數,包大人都仲平過安老院個價。

嗰時得一個人去應付,揀安老院都係求近我住所,都係目標嗰兩三間買位院。不過住落又唔錯,老竇話照顧佢嘅職員都好好。正如你所說,方便探訪真係非常重要。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:06
鴨脷洲(就係因為隔涉至咁平,我住港島仲ok,如港島旺區會貴好多,而且好多都近馬路會好嘈)
...
港島區易排好多, 而且有$人多, 好多都住C家, 所以資助條隊都快D, 南區係快架

九龍, 新界有排排, 人口多, 窮人更多

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:35
我爸間院舍尿片$10/條,如果自己買就$4/條(院舍每月收$500自携尿片費),所以職員靜靜話我知,如有綜援就 ...
你做過一次就知點玩法啦! 我有2個家人都享受過

珍珠宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

點解可以咁快既? 純粹問下
我亞爸都排左幾年, 排到, 但都要等人地"走"先可以入住, 但都未等到人地"走", 我亞爸已經走左

男爵府

2024年龍年勳章

恭喜恭喜,祝你爸爸生活愉快,身體健康,精神爽利。

王國長老

lo94602611 發表於 23-2-1 10:45
嗰時我已經買藥房買到嘅品牌,咁院方都話質素唔好引致出疹,冇辦法。如果列清楚明目有自携尿片費就好,不 ...

職員好比一切重要

王國長老

chocolatebean 發表於 23-2-1 10:48
港島區易排好多, 而且有$人多, 好多都住C家, 所以資助條隊都快D, 南區係快架

九龍, 新界有排排, 人口多, ...

我相信我果間交通唔算便利,係一大個原因無人吼,益咗我 (只有幾架小巴經過,咁啱有一架近我家)

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-2-1 10:57
職員好比一切重要

所以過年封利是都好重要。

王國長老

lo94602611 發表於 23-2-1 10:59
所以過年封利是都好重要。

呢d一定要自己識撈,我今年都有派

王國長老

寶貝貝媽咪 發表於 23-2-1 10:55
恭喜恭喜,祝你爸爸生活愉快,身體健康,精神爽利。

多謝你,大家咁話

王國長老

紫翹 發表於 23-2-1 10:52
回覆 Charlotte_mom 的帖子

點解可以咁快既? 純粹問下

而家疫情,聽社工/院舍職員講快咗好多
(雖然我都估唔到快得咁緊要)
而且因為急用,我睇場時見呢間貼紙話有政府買位歡迎申請,我知佢快,感覺又ok,咪拿拿聲

大宅

樓主,請問係咪要申請完援先可以有資助?

王國長老

topful 發表於 23-2-1 11:09
樓主,請問係咪要申請完援先可以有資助?

1長者津貼$29xx/高額長者津貼$39xx/綜援+傷殘津貼(約9xxx+視乎情況),三揀一
2津貼老人院/私人買位老人院(甲1院舍費用$1763,甲2院舍$1656)/院舍券,三揀一申請(抱歉我唔太清楚津貼及院舍券金額)

1&2可以同時擁有,只要夠資格

假設長者有$10000綜援,(基本申請要求無物業,資產低過5萬1)又申請買位老人院(不用資產審查)
未申請到老人院前,每月有$10000「收入」,院費自付,假如$8000,咁佢每月仍有$2000剩
當申請到政府買位老人院,甲2級費用$1656,每月有$10000「收入」,院費只需$1656,每月就會有$8xxx「盈餘」
申請到綜援的話,好多費用都可claim政府,例如尿片費,好似冷氣費,輪椅都claim到

首頁
45678...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊