自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

Lovelybbs 發表於 23-2-16 19:02
同意,因為果間學校喜歡玩得既小朋友,我仔就係果d好鍾意玩既細路

有d學校未必鐘意倒模既學生

男爵府

反正都係一條龍國際學校,無咩需要咁細個谷,呢啲就係一條龍優勢。

男爵府

Catkooroo 發表於 23-2-16 19:04
反正都係一條龍國際學校,無咩需要咁細個谷,呢啲就係一條龍優勢。

所以一條龍真係好吸引,少好多煩惱

男爵府

apple_queen 發表於 23-2-16 14:18
我就係驚後悔

如果你咁諗,證明你已經後悔緊

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我覺得無需要人云亦云,每個小朋友都有自己嘅發展模式同時間表,因材施教才最重要。我重視身心健康多於一切,心理質素和正向人生才是可走得更遠。

男爵府

joyce209 發表於 23-2-16 19:10
如果你咁諗,證明你已經後悔緊

咁又真係冇喎

男爵府

過來人話你知, 小朋友伴讀就是最好的栽培. 有著閲讀能力就可以自學. 課外活動多的去戶外玩已經可以. 其他的只是錦上添花
phonics個的有伴讀基礎幾個月就學識

男爵府

licpd 發表於 23-2-16 19:15
過來人話你知, 小朋友伴讀就是最好的栽培. 有著閲讀能力就可以自學. 課外活動多的去戶外玩已經可以. 其他的 ...

我而家係口語法講中文書,定再應該書面語跟住d字讀好?同埋英文由口講變左點讀筆,再指住d字,因為我怕我發音唔準確

水晶宮

回覆樓主:

我女幼稚園幾乎躺平,讀長全日,放學參加興趣班(畫班、跆拳道)只係唔想個女對咁多99!
小學揀間普通村校,15分直入,而家小三喇,暫時成績唔錯!
升中我無諗過神校、直資,只希望自行入到b1,入唔到就抽獎,抽唔到再叩門!

水晶宮

Rita 發表於 23-2-16 15:17
冇話啱唔啱,人地的興趣/情況亦唔可以照搬到自己小孩身上。當然我明白自己聽完會產生壓力,覺得自己會唔會 ...

風氣係跟,家長選擇跟定唔跟!我係無跟的,因為我堅懶,暫時阿女只參加合唱團,放學就去上,比賽學校帶隊,我乜都唔駛理勁爽 放大假接放學仲可以遲d 去接

水晶宮

licpd 發表於 23-2-16 19:15
過來人話你知, 小朋友伴讀就是最好的栽培. 有著閲讀能力就可以自學. 課外活動多的去戶外玩已經可以. 其他的 ...

無錯,我女小三,功課係好忙,但臨訓佢仍然會叫我讀故事
其實我都好累但我堅持,而家睇緊秦始皇事跡,佢超有興趣!

男爵府

畀面勳章

apple_queen 發表於 23-2-16 14:21
我老公個理念就係待人處事禮貌重要d, 我都好同意架

待人處事同學術可以同步進行,完全冇衝突

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

apple_queen 發表於 23-2-16 14:03
我小朋友而家K1.

聽到其他家長或者朋友都開始比小朋友上好多課外班,例如英文呀,中文呀,又超前教育,K1 ...

K1 叫剛返學,俾佢適應校園生活,培養佢閱讀興趣。。

K2 下學期,你比較了解佢喜好及強弱項,先安排佢上吓興趣班。

人比人,比死人。自己心安理得就ok。

育兒漫漫長路呢!
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

水晶宮

我小朋友而家K1.

聽到其他家長或者朋友都開始比小朋友上好多課外班,例如英文呀,中文呀,又超前教育,K1 ...

要睇細路的資質,有d好醒,1講就明,呢d唔駛點谷。

特別遲緩兒童,需要超前學習先能追到正常學習的進度

珍珠宮

我小朋友而家K1.

k1 只係3歲,你就諗要唔張谷,咁樣好似唔係幾好。 小朋友可以啓發,亦要比時間佢發掘,可以係小學/中學或大學,什或出左來工作,先發揮到自己潛能。

作為父母,愛護佢,鼓勵佢,幫助佢就已經夠,亦唔好同人地比。 小孩子健康成長,比一切都重要。

男爵府

mmya 發表於 23-2-16 14:20
我覺得根本冇得選擇
喺香港就要適者生存
我會跟大隊

所以香港出生率咁低,大部份家庭都係生一個小朋友,甚至唔生小朋友。

贏在起跑線,已經係最佳絕育工具

珍珠宮

apple_queen 發表於 23-2-16 14:26
我係咁諗架,成日覺得佢始終都會識架啦,但周邊既人令我開始覺得自己好求其
...

上到小學,父母更易迷失。 我兩個仔已經入大學了,我嘅經驗係,令佢唔抗拒學習,學習品格,比學phonics/畫畫,唱歌,跳舞,考第一,更重要。

到個仔大左,你就會發現,之前小學/幼稚園學嘅野真係無嘜用,最重要係訓練佢地嘅自習能力。

珍珠宮

我小朋友而家K1.

今時今日無好既起跑線,又發到達既人小之又少。
所謂谷都係比條靚跑道個細佬,等佢不知不覺長大中途,識下呢樣又識下個樣,到大左國語又掂英文又嚮,競爭能力大左,以後生活開心舒服,揾錢容易左。
對我黎講其實無咩直接得益,純粹想個仔 唔洗捱唔洗做基層,揾既伴侶自己又好d,第日生活又好d,就係甘
總結我想佢唔洗為兩餐擔休、舒服請到工人買到樓、唔洗自己做家務、開開心心幸福過一生
我唔知潮語我係咪叫怪獸家長?不過我唔理,我要個仔同我一樣甘開心

侯爵府

2024年龍年勳章

揀得國際學校一條龍就係唔想跟大隊
樓主既然有經濟能力過多十年八年都未必係香港讀書
根本唔需要被催谷風氣影響
學啲小朋友有興趣既野

珍珠宮

我小朋友而家K1.

同埋你唔好睇小興趣班,我個仔而家就係做緊,佢由細學既興趣既導師
你話佢人生幾開心,將興趣變做工作

首頁
45678...10

尾頁

跳至