自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

伯爵府

hfl2000 發表於 23-4-6 13:55
要申請社署既殘疾津貼先會有埋$2搭車優惠俾你去申請。
殘疾證同殘疾津貼係兩回事來既。
...

我無去申請喎,我兩個仔都係ASD,醫生批左傷殘津貼畀佢地,我無話要殘疾人士八達通,但都自動寄埋信嚟畀我填form,交去港鐵就得了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

麟媽媽 發表於 23-4-6 13:52
係呀,不過要續期,申請表要有大學蓋印,我個仔仲係用緊嗰張學生個人八達通,但冇喺香港讀書,已經係扣成 ...

阿仔無喺香港讀大學,直接買過張成人八達通

男爵府

20150618bb 發表於 23-4-6 13:57
行得仲快過我,希望我睇錯

1/精神病~識人長期瞓唔到覺
2/外表好正常的青年~唔可以忍尿,必須即時去廁所
3/輕度自閉青年

20150618bb    發表於 23-4-6 14:03

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ipcs 發表於 23-4-6 13:59
我無去申請喎,我兩個仔都係ASD,醫生批左傷殘津貼畀佢地,我無話要殘疾人士八達通,但都自動寄埋信嚟畀我 ...

係呀,我咪就話要填社署呢張form交返去港鐵申請個人八達通囉

水晶宮

屋企4大都行得快過我,何必以貌取人?

伯爵府

hfl2000 發表於 23-4-6 14:02
係呀,我咪就話要填社署呢張form交返去港鐵申請個人八達通囉

反而我一張殘疾證都無
因為我無要求過申請,所以我覺得係自帶,唔交form就當然無,要用普通人八達通啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pauline_c 發表於 23-4-6 14:00
阿仔無喺香港讀大學,直接買過張成人八達通

佢疫情之後返過嚟香港,問過地鐵使唔使換過張?嗰啲人話佢可以繼續用,佢嗰張變咗普通個人八達通。

侯爵府

殘疾唔一定係指四肢殘缺㗎喎你唔好咁膚淺啦⋯⋯

伯爵府

麟媽媽 發表於 23-4-6 13:47
我個仔初中時試過啦,十幾年前都罰500!佢唔記得帶張學生八達通出去,就以為係售票機買兒童/老人票一樣得 ...

尼樣我知道咼,兒童不等於學生票。
填咗相關文件批"學生證"就有學生八達通.
就算成人在大學(emoji)進修,有學生証都可申請學生八達通。
就算傷殘八達通冇帶,買地鐵票咪一様買正價~都冇半價買。

侯爵府

ipcs 發表於 23-4-6 14:04
反而我一張殘疾證都無
因為我無要求過申請,所以我覺得係自帶,唔交form就當然無,要用普通人八達通啦
...

係呀,所以我咪話要申請社署既殘疾津貼先會「有埋$2搭車優惠俾你去申請」囉
殘疾證我識朋友好耐以前係申請來免費去海洋公園(同行一個半價)&搭船,去博物館之類有優惠,佢嗰時係無攞殘疾津貼。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hfl2000 發表於 23-4-6 14:05

其實都無謂坳,將來殘疾人士仍然可以用個人八達通用到呢個乘車優惠,對佢哋冇影響㗎,只係而家有好多人拎住張老人八達通偷雞的用,最多用到年尾,以後都冇得再偷雞,呢個漏洞咁鬼大,到今屆政府先至諗辦法解決!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

tungking 發表於 23-4-6 14:08
尼樣我知道咼,兒童不等於學生票。
填咗相關文件批"學生證"就有學生八達通.
就算成人在大學(emoji)進修 ...

係呀,所以經一事長一智,我仔而家仲係用緊個張八達通,但返到香港都去地鐵度問清楚,但地鐵啲人話只要佢冇續期,佢嗰張已經變返做普通成人個人八達通一樣,收正價冇問題。

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-4-6 14:05
佢疫情之後返過嚟香港,問過地鐵使唔使換過張?嗰啲人話佢可以繼續用,佢嗰張變咗普通個人八達通。
...

阿仔自己喺電話開咗張新卡,學生八達通留紀念

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

係見到好多時都有特別個種do聲,10個8個都係,唔知用咩優惠

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 23-4-6 14:11
其實都無謂坳,將來殘疾人士仍然可以用個人八達通用到呢個乘車優惠,對佢哋冇影響㗎,只係而家有好多人拎 ...

侯爵府

麟媽媽 發表於 23-4-6 14:11
其實都無謂坳,將來殘疾人士仍然可以用個人八達通用到呢個乘車優惠,對佢哋冇影響㗎,只係而家有好多人拎 ...

「政府將稍後公布取消長者八達通卡及個人八達通卡」
其實佢都未公佈確實取消日期,我覺得未必係今年底取消,政府做嘢咁慢又應該會有過渡期,我覺可能要再過多幾年先正式取消

大宅

yauchuchu 發表於 23-4-6 12:33
唔知傷殘特惠有無方法堵塞?

係用個人八達通(有相),有政府醫生證明書信,客務中心會種個優惠落張八達通度,定期review。同事cancer 做左化療後,到期,無再有優惠,但都係同一張八達通(公司入大閘要用八達通,如果佢換八達通要通知admin)。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hfl2000 發表於 23-4-6 14:05
相信你就係濫用人士

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hfl2000 發表於 23-4-6 14:23
「政府將稍後公布取消長者八達通卡及個人八達通卡」
其實佢都未公佈確實取消日期,我覺得未必係今年底取消 ...

有時間表更換㗎,我奶奶都換咗啦,我阿媽年紀大啲就今年五月開始換,佢哋都唔知幾着緊啦,唔好話老人家朦朦地,牽涉到佢哋嘅自身利益,實會識得搵人幫佢哋整啦

伯爵府

2024年龍年勳章

20150618bb 發表於 23-4-6 11:30
非常嚴重,因為可以買就得,唔需要証明身份,真係多到你唔信

之前黑暴時已經係咁,有d黃絲會跳閘、有d會用長者咭搭車⋯ 因為佢哋好憎佢哋所謂嘅「黨鐵」⋯ 其實我覺得佢哋貪小便宜就真⋯

所以之後政府就出「樂悠咭」,等所有長者分批換哂之後就無長者咭了

20150618bb    發表於 23-4-6 16:04

首頁
45678...15

尾頁

跳至