自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Astra00 發表於 23-4-16 12:37
我咁多年都係比佣地產放租,touchwood啲租戶叫正常。因我列明我怕煩,好多野我不包,但租金平少少。佢一煩 ...

我都係吉屋出租,沒有傢俬,只有固定的電器,

男爵府

qpalzm 發表於 23-4-18 23:38
我都想知呢d則, 要經過工人房先入到的廁所, 平時係咪真係會走入去用?

咁工人套廁所真係可以專俾工人用。通常好窄好細。

水晶宮

rosenok 發表於 23-4-19 08:52
我都係吉屋出租,沒有傢俬,只有固定的電器,

煩少啲野。越多野提供越煩。

水晶宮

PINK2007 發表於 23-4-16 12:41
唔續說得來輕鬆,但換租客都系煩,仲要比佣金,租客租四年已要開香檳慶祝了
...

係,放租是很煩。故此如果定期繼續有3-4%息,我都不會考慮買樓收租。我買樓是為剛需。

男爵府

Kellytai 發表於 23-4-18 23:29
其實我都有類似情況,不過到升中如果都係過海,咁即係未來有至少10+ 年都係原本個區,唔係早搬早著數咩? ...

係,不過同區升到心儀中學機會都係一半半。

水晶宮

cyyiu 發表於 23-4-16 12:57
好在我用開嘅牙膏極少有贈品優惠,反而經常喺惠康執到清貨產品,2支牙膏送隻碗嗰種,成日吼到$20內!
雖然 ...

嘩,2支牙膏連埋碗$20,我真係未遇,你真幸運!我多數見30多元我都會買(有需要時)。

水晶宮

木土土 發表於 23-4-16 13:11
無錯,我覺得唔應該佔用子女買樓quota,除非預咗層樓送比佢,任由佢自己將來決定賣出換樓(但父母口講話得 ...

我係預左幫仔女上車,故用仔女名持有是沒問題。佢將來開二或換樓也可以。

大宅

2024年龍年勳章

賣晒樓,租樓住,唔洗煩

侯爵府

Kittymummy 發表於 23-4-15 23:44
如果個細路已經中學,真係冇必要換大。好快又話上大學,有宿舍,或者去外國讀。我女22 u grad後半年已經自 ...
請教一下, 因為我都有2個女, 你女兒u grad半年搬出去住有冇講點解?

近返工?同朋友夾租想過自主生活?娘家冇自己一間房?

琥珀宮

Astra00 發表於 23-4-19 09:54
我係預左幫仔女上車,故用仔女名持有是沒問題。佢將來開二或換樓也可以。
...

用得仔女名,就應該要比仔女可以自行決定幾時賣出佢自己名持有的物業。
但我覺得唔多父母真係做得到,當然你可能係小部分做到既。
大多父母會認為層樓自己出錢,就算係預比咗子女幫仔女上車,但幾時換樓同換邊到,父母會認為自己有權大大聲去比意見(迫子女接受)。

水晶宮

木土土 發表於 23-4-19 10:56
用得仔女名,就應該要比仔女可以自行決定幾時賣出佢自己名持有的物業。
但我覺得唔多父母真係做得到,當然 ...

我咁做只是當儲錢及盡早鎖定個樓價。未必是佢哋dream house但至少幫左第一步。

仔女要有話事權,第一步佢自己要有本事。佢做不到有本事,我做咩要比佢話事?佢咁本事可以拒絕接受我安排。我筆錢轉去定期都得。

琥珀宮

Astra00 發表於 23-4-19 11:00
我咁做只是當儲錢及盡早鎖定個樓價。未必是佢哋dream house但至少幫左第一步。

仔女要有話事權,第一步佢 ...

仔女覺得自己有本事去換樓,佢哋同另一半商量過有打算點換及揀邊度。你係會由得佢哋,還是要等你review 過佢地既計劃,由你確認佢哋係有本事,你先同意比佢自己話事呢?

水晶宮

木土土 發表於 23-4-19 11:12
仔女覺得自己有本事去換樓,佢哋同另一半商量過有打算點換及揀邊度。你係會由得佢哋,還是要等你review 過 ...

佢有本事,緊係由得佢地選擇。洗咩我review?我仔讀書仲叻過我當年,佢識決定。

我連學校(仔升中時)、選科,都分析晒,佢自己決定。佢話不轉校我都由得佢。佢早排有獎學金,我都問佢想點安排。完全尊重佢。

因為佢才是用戶。

仔女不是我附屬品,佢有自己條路。

對我來說,那筆錢只是早點鎖住樓價升幅,所以早啲買來放租,以租代供咁養住間樓仔。將來佢可以吐現換另一間或直接開二。呢筆錢或樓,只是一種工具。

男爵府

回覆樓主:

我係襯阿女升小一時換樓,細換大舊換新,山區冇地鐵換鐵路沿線,但最主要睇阿女叩門,原本觀塘區抽得差,但睇返阿女就算抽乙一返學都麻煩,索性跨唔同區叩門,結果搬入將軍澳學校隔離

預計長住,但阿女升中到時返學要跨區的話,佢都大個唔怕

水晶宮

gm147 發表於 23-4-19 11:29
我係襯阿女升小一時換樓,細換大舊換新,山區冇地鐵換鐵路沿線,但最主要睇阿女叩門,原本觀塘區抽得差,但 ...

我而家屋企樓下有地鐵,真心方便好多。

子爵府

回覆樓主:

其實上年10月~今年2月都系一個時機,幾多移民盤平之前1~2百萬,依家屋苑大部份都升好多,反而租跌幅很多!

子爵府

回覆樓主:

所以報章資料不可盡信!

子爵府

csc1016 發表於 23-4-18 22:42
有工人套都好。
我5人+ 1工人。3.5房,一套廁一客廁。阿工人好似當咗個客廁係佢自己咁,啲個人護理用品仲 ...

明白各人資源不同,不過請工人的話,有工人套就比較理想,如果我換到三房兩廁,即係預咗以後都不會請工人

大宅

qpalzm 發表於 23-4-15 17:02
唔計樓價升跌, 如果自住買大d, 係咪應該最遲d細路仲係10幾歲要買呢? 如果再遲幾年, d細路20歲以上, 隨時搬 ...

要睇番個人能力就取捨, 無絕對答案.

如果你問我, 有能力的話一定係越早越好, 不論大人細路, 唔同年紀有唔同感受, 過左去就追唔番.

好似以前細個無錢買玩具, 大左出黎做野就算買番更多玩具都無左果時個感覺.

又好似以前細個無錢去旅行, 大左出黎做野再去唔係唔開心, 但一樣都無左果時個感覺.

又好似以前細個無錢上興趣班, 大左出黎做野再去上都已經係另一回事.

唔知有幾多人有同感?

伯爵府

回覆樓主:

小學要空間大啲,住到中學大學,可以一開二,收租或留俾佢,年紀大住間細,開支都少啲,清潔又容易

首頁

尾頁

跳至