自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:08
唔好賴前人,而家都唔見得有幾出眾

是囉,換左人都唔見d野有改善啦,公立醫院排隊睇醫生起碼要10個鐘8個鐘,鄉黑又不斷坐大,明顯是差過前人好多啦。果d冇付出過又來拎褔利既人得把口,香港太多呢d人

男爵府

tequiero_ic 發表於 23-5-11 09:24
香港退步係因為成個社會氣氛都唔鼓勵人民向上流
不斷輸入低質新移民,太好福利,仲洗乜去進步,躺平都咁好 ...

太多人向上流既話,仲點會有韮菜比佢割呢?

子爵府

Anpanmama 發表於 23-5-11 01:57
我年輕時香港同星架坡鬥得你死我活,香港每每佔上風,星加坡只可以跟住我哋後邊。
而家睇香港,連星加坡尾 ...

果班人對眼生晒額頭度,最叻就笑人再唔係粗口横飛,睇下段狗比暴大生撒溪紙都唔敢出聲就知道香港楝樑就係咁

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:28
政府有無能力比人睇到前境?規劃有幾長遠?會實行定隨時變?核心產業係咩?點訓練相關人才到位?有咩客觀 ...

我們已經經歷咗六届政府,經濟,民生環境如何?大家有目共睹!心神領會啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 23-5-11 09:22
根本香港就係某班人嘅跳板囉!
冇心幫你建設,攞晒佢哋想要嘅嘢,目的達到,就拍吓囉柚走人囉!留低一大堆 ...

咪換班等人養嘅人囉~ 係要講到咁白?我一把年紀,去邊分別唔大,仲有父母決定留港養老,我都唔會走。我地成家人咁多年嚟努力工作,唔係社會中等人養嘅一群,留喺度生活理所當然。係唔係不滿就一定要走?
我不滿啫~ 又做過咩傷害人傷害社會嘅嘢?

大宅

前幾年講尼的,會比人叫你搬返大陸啦

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:35
咪換班等人養嘅人囉~ 係要講到咁白?我一把年紀,去邊分別唔大,仲有父母決定留港養老,我都唔會走。我地 ...

所以咪話你想堅持就繼續,我都堅持緊。唔想同香港繼續行落去嘅大有人在,好多亦已經走咗!
鬧鬧鬧!政府聽到咩?係咪應該諗辦法通過啲議員讓政府聽到市民嘅聲音,知道市民嘅需求!
我唔覺得成日講埋啲諷刺說話,香港就會變得好囉!

水晶宮

Ssddff 發表於 23-5-11 09:36
前幾年講尼的,會比人叫你搬返大陸啦

唔係叫你快 d 走咩?

水晶宮

shobi 發表於 23-5-11 09:38
所以咪話你想堅持就繼續,我都堅持緊。唔想同香港繼續行落去嘅大有人在,好多亦已經走咗!
鬧鬧鬧!政府聽 ...

講咗有人聽咩?有得到回應咩?你又知我無講?喺度講多次係唔係唔得?

大宅

我就覺得真係差
太多人住公屋、咬老綜、去政府醫院啦、太多乜乜組織申請經費……社會福利開支太大,住私樓嘅打工仔,承受高地價、高物價、又比地租差餉管理費陰乾,老咗都係得個桔,辛苦向上冇結果冇意思。我係後生仔一定去外國,都唔會預發達,但儲幾年錢買嘅樓大好多,條街又冇咁多人。

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:42
講咗有人聽咩?有得到回應咩?你又知我無講?喺度講多次係唔係唔得?

正如我哋教仔,教極都唔聽,教極都唔聽,咁你係咪趕佢出門口?如果你趕佢出門口即係放棄佢。
老實講,諷刺香港現況冇用㗎喎!政府似乎唔覺得而家嘅現況有問題喎!係我哋市民覺得有問題咋!
如果當權者一直係咁諗,而我哋知道短期內改變唔到,但又覺得而家嘅生活好煎熬,似乎移民係唯一出路!
當然你可以同佢耗到底!

子爵府

manfatcentre 發表於 23-5-11 04:05
点解咁多外資公司走左

你話呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

冇退步,已經好多年,我細個8、90年代出油尖旺區已經係臭,不止條街臭,廁所核突,服務差,仲有好多爛路,我嗰陣心諗做乜咁多遊客黎?佢哋唔覺得香港好臭好污糟咩?衛生環境宜家已經叫改善左,但服務冇好過。

水晶宮

shobi 發表於 23-5-11 09:44
正如我哋教仔,教極都唔聽,教極都唔聽,咁你係咪趕佢出門口?如果你趕佢出門口即係放棄佢。
等同我哋對香 ...

我覺得比喻唔算貼切

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:46
我覺得比喻唔算貼切

你同我思維唔同,唔需要同一條線!
亦唔需要執着呢樣嘢!OK!
我要講嘅嘢就係咁多!我唔需要人認同我嘅嘢,我只係發表我嘅意見!

水晶宮

shobi 發表於 23-5-11 09:50
你同我思維唔同,唔需要同一條線!
亦唔需要執着呢樣嘢!OK!
我要講嘅嘢就係咁多!

Ok! No worries

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 lihomahk 的帖子

x10000

伯爵府

連澳門都進步得快過香港。人哋疫情期間利用無人外出消遣的時間去改善好多設施。一開返關,好多香港人發現澳門多咗好多新嘢玩,而且唔止係私人商業性質,好多政府嘅設施都大大改進,D政府遊樂場upgrade 曬,而且唔係一式一樣,睇得出有用心去做,有諗市民需要。

香港?作為一個家長,我好自然特別留意康文署嘅表現。睇吓嗰堆長年一式一樣嘅遊樂設施!我淨係見到一群好驚孭鑊,唔創新,唔諗市民所需嘅懶人響到得過且過咁打份工。疫情期間更加將懶到出汁的文化發揮極致!乜都遲過人開,唔開期間又唔去利用時間改善upgrade設施。

睇吓個灣仔海傍,個地方咁靚,有乜小童設施?靠人哋私人商業機構利用舊巴士站整咗個電動車場,叫有D創意,有D嘢比小朋友玩吓,而家仲要趕人走,咁你班政府懶人又諗到D乜?

睇吓D所謂博物館,得科學館叫好玩少少,所有博物館求其擺D展品,最緊要唔好有乜差池,入到去好唔好玩,吸唔吸引,有乜互動設施一概乏善足陳。為做而做,唔理成效,做咗出嚟多唔多人想去佢哋話之你!好心望吓人哋新加坡、日本甚至澳門點做啦!少做少錯呢D工作態度真係浪費納稅人金錢!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

日本踩香港乜?

子爵府

anan84 發表於 23-5-11 05:40
回覆 manfatcentre 的帖子

FedEx總部都搬

Fedex係香港唔係主流,比順豐搶左好多生意。清關部分只有一角,而DHL就有個大站,本身fedex在香港站不住,有幾何收到佢包裹,就知喇。
佢離開就加句,而家係我撇你,唔係你撇我,小學雞

首頁
45678...14

尾頁

跳至