自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 Elenalan 的帖子

好難轉熱門津校⋯⋯我有試過⋯⋯佢本身有A D H D⋯⋯更加難轉、其實學業成績唔差⋯⋯不過好少人會收咁麻煩友⋯⋯唔識睇眉頭眼額⋯⋯

子爵府

李露眉 發表於 23-6-15 09:24
你學校係米3考?
我女2測2考, 每次常識5課, 都溫死,
溫8-9課, 點背..咁多.

係3考。所以一出範圍便開始温。
我每課書都係揾重點温。
我會出長答題比小朋友温。
所以小朋友温得快D和易入腦。

伯爵府

castle100 發表於 23-6-15 16:43
回覆 babybabyu 的帖子

我一直以為我小朋友係B 1、因為一直以來都係精英班、係呈一失手、呈二、三上返去! ...

一般呈一二最重要,呈三已經輕鬆面對 但係你學校真係太少B1位,所以僧多粥少競爭勁勁勁大

珍珠宮

KitAuYeung 發表於 23-6-15 10:41
我仔學校2測2考,每次測考常識都係7-8課

測驗同考試既分別只係考試要考埋音樂同體育,測驗唔洗,其他科目 ...

常識上/下學期唔係分別只有6課嗎?乜上學期已有7,8課咁多?

珍珠宮

dotdotdotdot 發表於 23-6-15 13:39
返半日時真係可以午後睡到2小時,全日要所有野好趕好趕,趕牛咁先有1小時瞓。 有午睡同無午睡成績差好遠! ...

全日返到黎做功課+溫書,再瞓? 都5點了,夜晚駛唔駛11點幾先瞓著?真心問

複式洋房

cara.mak 發表於 23-6-15 20:34
全日返到黎做功課+溫書,再瞓? 都5點了,夜晚駛唔駛11點幾先瞓著?真心問
...

我係瞓咗先做功課,如有野背,會午睡前快速朗讀,夜晚10點上床,的確瞓著要10點半左右。人人習慣不一樣,對於d習慣早睡第2日先清醒嘅小朋友不適用。

午睡45分鐘至1小時後做功課事半功倍,無瞓係拖住做,做錯曬。

我小朋友重要學校要操體藝,如有體藝要訓練果3日,會瞓45分鐘(之前睇研究話午睡係45分鐘最好),如無就1小時

侯爵府

畀面勳章

cara.mak 發表於 23-6-15 20:22
常識上/下學期唔係分別只有6課嗎?乜上學期已有7,8課咁多?

上下學期共6冊,total26課

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

zitamamama 發表於 23-6-14 19:43
原來有一些學校份卷真係好淺,最近做一間小三中文,全部供詞,仲要標點符號都係MC,閱讀理解又係MC,冇長題 ...

有冇好既操卷班介紹,跪求

侯爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 23-6-15 09:16
無可能.
由期是常識,
根本要背到好熟, 同埋要識寫.

唔溫好難攞9字頭喎⋯⋯我仔學校份常識卷得25分係有提供選擇。排次序既要全對先有分,錯其中一個都全條無分。

書入面啲圖既細字都會問到,唔可以只係背課文同總結

公爵府

係、跟本冇家校合作呢回事、呢啲學校做寶校係有原因、誤人子弟⋯⋯

伯爵府

cara.mak 發表於 23-6-15 20:34
...

我小朋友都係咁完成整個小學生涯 一放學返到屋企三點八,食少少麵包或瓶乾之類下午茶,就訓晏覺1-2小時,起身沖涼食飯,1.5小時內完成功課同快速温習,最早九點,最遲十點就上床秒速訓着。而家中學啦…都習慣訓晏覺 不過唔係日日都得閒訓,返半日同唔使返學就一定訓

伯爵府

castle100 發表於 23-6-15 22:49

係、跟本冇家校合作呢回事、呢啲學校做寶校係有原因、誤人子弟⋯⋯ ...

明白你,不過做父母都希望小朋友健康快樂,聰明乖巧。人生有不同經歷,大家從中努力成長

珍珠宮

KitAuYeung 發表於 23-6-15 21:02
上下學期共6冊,total26課

我仔都係6冊,但total 24課,全年考22課

水晶宮

dotdotdotdot 發表於 23-6-15 20:51
我係瞓咗先做功課,如有野背,會午睡前快速朗讀,夜晚10點上床,的確瞓著要10點半左右。人人習慣不一樣, ...

我個小五都係要每日瞓晏覺,瞓醒先開始做功課都5:30pm了,但多數晚飯前(7:30pm)做完,如果唔瞓晏覺,佢會做得好慢,甚至拖到晚飯後仲繼續做。

佢d同學一放學就補習,人地補完習溫哂書我果個都仲未瞓醒

子爵府

cara.mak 發表於 23-6-15 20:22

我女常識一年有4本書(abcd冊),一本有8課,每次考試係考8課。

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-6-16 00:25
我女常識一年有4本書(abcd冊),一本有8課,每次考試係考8課。

我哋學校都係每次考8課。我可能計左單元嘅數量

公爵府

最理想梗係,升中最多band 1 ,但考試最淺,這就是 dream school ,但當然不存在啦,只取個平衡
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

回覆 pomanlife 的帖子

不用浪費錢出去操,自己同佢操就可以
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

我見過一間p6 英文comprehension 仲係mc

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊