自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sisilee321 發表於 23-6-26 18:37
剛剛有另外一位jm覆左,頂薪要10幾年先到....如果而家已經搵緊佢頂薪,減人工再捱10年先頂薪,無經濟壓力 ...

咁搵緊頂薪當然唔值得重頭黎過.

別墅

水晶宮

zitamamama 發表於 23-6-26 18:27
我冇做過AO, EO,其實工作性質係點?
多數做文件工作?
我都40歲,有時都想入政府,穩定,我係私人公司(同一 ...

入境處要考埋體能。所有紀律部隊一律都要體能得。

AO, EO多數請2-30歲,中年人士如果入到ca or aco已經算不錯。

總之做呢類位不是做簡單文件,好多野要協調、聯絡、溝通。呢啲沒人可以單對單教到你。埋位要快上手要識做;最好識到有做返政府的朋友,方便大家互通消息。

子爵府

Astra00 發表於 23-6-26 21:14
入境處要考埋體能。所有紀律部隊一律都要體能得。

AO, EO多數請2-30歲,中年人士如果入到ca or aco已經算 ...

原來40歲先入職只會做到ca aco,咁頂薪得3萬頭。仲要唔係簡單文書。又好似唔會叫好做喎。

大宅

回覆樓主:

Ca/aco其實好睇彩數,如果有小朋友既輪更有無人照顧?
有d要坐counter收$,有d純文書,
有d純做filing,有d要出memo、信、做legal doc,同post工作量都可以好吳同,有d ca&aco基本上無分別,只不過分A區,B區
有d 位英文吳好其實都難做,連合約位有d都要處理大量英文文件,吳會有甘多時間慢慢睇,所以有d 合約位工作量大長期都缺人
康記要輪更,做既野又吳同
Btw中年入如無專業資格/出面搵double,起碼吳洗擔心被炒,私人公司好多會搵中年開刀,想穩定準時出糧跳pt入到aco當然好
最近有親戚升左co (3x)都做左10年,另一同年資但未有聲氣,宜家入等升真系15年up…有d做到退休都無升.

利申:吳系ca/aco但會接觸到

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

耐不耐 就有人問

子爵府

yuensiu 發表於 23-6-26 17:33
升左都未必去返同部門,有d要去其他dept,去到先知個位做乜的。

AO 都有唔係三大畢業既,比如現任保安局常秘李百全(D8, 公務員升到最大了)就係當年城市理工,依家CITY U畢業既,啲人覺得EO/AO 都要三大,有啲倒因為果,唔係因為EO/AO規定咗要三大畢業,而係普通科來講,入三大既人的確叻啲(個別專科唔計,例如 理大三寶,CITY 獸醫等等),佢地考JRE 及面試分數自然高啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊