自由講場

跳至

首頁
45678...26

尾頁

男爵府

csc1016 發表於 23-7-4 11:07
就係俾嗰個覺得值唔值。
好多人覺得做乜FTM有零用錢收。但請工人嘅開支冇得唔俾。
個個都知,媽媽出去打工 ...
認真講, 有時真係唔明點解啲人會覺得工人好忙, 湊細路凑得好,好值得尊敬,而 ftm 就好得閒。其實 ftm 係做番工人做既所有野,但仲要教埋功課/人生道理

子爵府

noodle_noodle 發表於 23-7-4 10:02
唔好意思,老公搵幾多有時同俾幾錢老婆無直接關係,我仔有同學嘅家長成日吹噓老公係咩“高級”公務員(見 ...

鬼叫自己唔做野,自己申請!
唔好口口聲聲話自己要湊細路仔,咁所有天下間的母親都係全職媽媽啦,把鬼,自己懶就懶,攪到自己咁也是活該

子爵府

哈比族 發表於 23-7-4 11:27
鬼叫自己唔做野,自己申請!
唔好口口聲聲話自己要湊細路仔,咁所有天下間的母親都係全職媽媽啦,把鬼,自 ...

佢有做野架,不過佢成日因為湊仔所以請假,佢話自己嘅人工唔夠洗 叫佢做兼職又懶又多藉口
我除左唔願意請假,費事俾人扣錢(大假唔夠扣),仲有做兼職,賺返多少幫補,佢知我做兩份工又唔抵得

侯爵府

@bear 發表於 23-7-4 09:54
有乜好嘈,叫你朋友返工,朋友老公請工人照顧小朋友,完

x 2

珍珠宮

S_family 發表於 23-7-4 11:16
就係因為個老公唔俾錢,咁咪請工人,條數係大左,但只少媽媽叫有番少少自由同話事權
...

咪係囉,請工人錢梗係個老公比,等佢知道請人貴又要勞氣,唔通個老婆留屋企做到隻野咁幫佢慳錢咩,慳返黎又唔比老婆,我認我計較,佢唔為我諗我都唔會為佢諗,賺錢留身邊仲實際

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ckmammy 發表於 23-7-4 11:01
個個都叫老婆番工請工人。 但有冇諗過佢搵份工會搵幾多錢先。 如果個老婆都係搵份萬幾蚊, 工人都要六千, ...

揾份15000人工既文員或去萬0D零售都有16000,自己揾到既起碼自己袋,老公2萬都唔肯比,扣除開支真系衰過外傭。

男爵府

ckmammy 發表於 23-7-4 11:24
認真講, 有時真係唔明點解啲人會覺得工人好忙, 湊細路凑得好,好值得尊敬,而 ftm 就好得閒。其實 ftm 係 ...

大部分人都係從自己角度看,好正常。
做老闆,請工人覺得工人唔忙。
去打工,覺得自己好忙但收入唔多。
FTM自己教小朋友做功課,唔通又收補習班價錢咩?小朋友衣食住行是墊支要佢哋18歲之後還?要計就不是一家人。
唉。總之生活艱難,與其靠人,不如靠自己。

子爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 23-7-4 10:30
係新界有啲租金真係冇市區咁貴,當然要在鐵路站旁屋苑會貴啲。
所以我唔明點解租金咁貴,都一定要住九龍劏 ...

咁平租既村屋出入一定冇咁方便,咁交通費重有子女接返放學時間,校車費(如有)都有排計,而媽咪都好辛勞

子爵府

2024年龍年勳章

小mama 發表於 23-7-4 10:42
我估個男人做大公司有租金準貼,一般大公司都有呢啲福利

以事論事
大機構中高層人士
咁就唔好對太太咁吝嗇啦

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-7-4 11:22
有小朋友補習及其他就要5千,屋企食飯雜物就要1萬以上,當自己系工人媽媽都應該有5千,所以最低要求系2萬 ...

真係講出做女人既苦況

我成日同阿女講將來一定要做野有自己既事業,講野都大聲啲,買自己中意既野唔洗問過人,中意買就買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

比哂啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

所以話

1 揀老公最重要
2 計劃都好重要

生左兩個兼做左FTM 先黎嘈?首先搵自己笨既係佢自己,另外,相信佢老公一開始已經當佢係工人,悲哀

珍珠宮

Png 發表於 23-7-4 11:35
以事論事
大機構中高層人士
咁就唔好對太太咁吝嗇啦

係,人工高既高層唔代表係好男人
有啲男人真係諗住娶老婆返去幫手減家累,做工人,佢哋結婚為慳自己錢,見唔少
亦有老婆攞晒男人份人工,每月比幾千零用
我同事就係咁,乜男人尊嚴都冇晒,買件玩具都比老婆鬧,仲要賺5萬一個月,真可憐。

伯爵府

Xmas吸收勳章

宇宙愛太空 發表於 23-7-4 09:42
佢哋最近因為呢啲事而吵,我都覺得朋友要求唔過份佢只係要求2萬,仲要包埋補習費嘅
...

咁你朋友收緊幾多家用?

大宅

noodle_noodle 發表於 23-7-4 10:02
唔好意思,老公搵幾多有時同俾幾錢老婆無直接關係,我仔有同學嘅家長成日吹噓老公係咩“高級”公務員(見 ...
有仔女都唔俾家用,咩老公嚟㗎

男爵府

yuyueng 發表於 23-7-4 11:30
揾份15000人工既文員或去萬0呢D零售都有16000,自己揾到既起碼自己袋,老公2萬都唔肯比,扣除開支真系衰過 ...
樓主呢個case就真係冇計, 嫁咗個孤寒老公。 如果係咁真係去搵份萬幾蚊自己袋曬好過

珍珠宮

回覆樓主:

其實無話俾幾多,我就會list晒所有支出,再加自己的使費,叫對方俾。當然人地老公可以唔理啦!
如果唔夠使,應該要求請工人,自己出嚟做嘢賺錢,不用看臉色

伯爵府

宇宙愛太空 發表於 23-7-4 09:42
佢哋最近因為呢啲事而吵,我都覺得朋友要求唔過份佢只係要求2萬,仲要包埋補習費嘅
...

要求2萬正常!

子爵府

Emmawong2311 發表於 23-7-4 11:41
有仔女都唔俾家用,咩老公嚟㗎

佢仲要成日吹噓曬命個老公好高人工,所以佢地申請唔到任何嘅政府津貼或資助,包括書簿津貼,但佢仔返幼兒園應該學費都係佢自己俾,佢老公無出錢,成日喺度呻無錢
我係戥佢慘,又要自己出去做野,老公又要俾面色佢睇(會當街俾老公呼喝都唔敢出聲嘅老婆),之後佢覺得我地唔聽佢呻,叫佢做兼職又唔聽,而家咪不停自我感覺良好,吹噓老公搵好多,講真唔俾家用,話知老公係李家誠定李家超都唔關佢事喇

男爵府

回覆樓主:

當湊26日,每日12小時,$40x26x12=12480再加家庭開支

簡直計少咗,而家鐘點清潔係最少100一個鐘。

3萬家用啦,否則日日煮豆腐比佢老公食。

首頁
45678...26

尾頁

跳至