自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

d人咁犀利,單憑幾隻字就鬧到7彩,都未知咩事,12歲棄養?男仔,睇佢衣著都乾乾淨淨,我就唔係好信,似走失多d

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

貪心 !!既然生得出,点解唔可以留响大陸生活?一定要黎香港?香港有乜好?

水晶宮

回覆 minniemouse131 的帖子

我最初都覺得係走失,但報紙話個阿媽帶男仔去醫院登記睇病,教個仔睇完醫生同護士講自己被遺棄。
除非記者又老作,否則呢單真係遺棄。養到12歲都遺棄,真係費解。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小朋友好慘, 有咁既父母

伯爵府

minniemouse131 發表於 23-7-22 16:42
d人咁犀利,單憑幾隻字就鬧到7彩,都未知咩事,12歲棄養?男仔,睇佢衣著都乾乾淨淨,我就唔係好信,似走失 ...

走失?

正常人去旅行唔見左個仔成日,會唔會報警?
依家搵到個仔,搵唔到阿媽,除左棄養有乜原因?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

qq媽媽咪 發表於 23-7-22 12:33
小朋友會唔會有病冇$醫?
可能性好高

珍珠宮

垃圾父母,學咩人生仔!
父母講明要遺棄自己?呢種傷害簡直無可能原諒,黑名單對父母以後唔可以入境香港!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

點會咁恨心掉低個仔? 係米背後有咩原因?

子爵府

Vengerov 發表於 23-7-22 15:19
個細路本身巳經係香港永久居民,醫療係免費。其他野不嬲都可以申請架。有咩分別?純粹為入兒童之家後加快 ...

你系唔沒有睇過政府醫生,而家唔系免費好耐啦。如果要免費要申請架,要時間同審批

https://www.ha.org.hk/visitor/fees_and_charges.asp?lang=CHIB5
attach1/tmp/phpYoOmL5
attach2/tmp/phpjWH17C
attach3/tmp/phpoc68ua

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

minniemouse131 發表於 23-7-22 16:42
d人咁犀利,單憑幾隻字就鬧到7彩,都未知咩事,12歲棄養?男仔,睇佢衣著都乾乾淨淨,我就唔係好信,似走失 ...

啱啱新聞講, 係12歲仔自己講被遺棄!

子爵府

ychan^ 發表於 23-7-22 17:09
你系唔沒有睇過政府醫生,而家唔系免費好耐啦。如果要免費要申請架,要時間同審批

https://www.ha.org.hk ...

我意思係不是海外人士收費啦

子爵府

Vengerov 發表於 23-7-22 13:58
呢件事根本未確定吧?
而且12歲先來遺棄根本不合邏輯吧
個細路本身已有永久身份證

因為11歲可以拎兒童身分證(打晒手指模又有相片),但去年封關拎唔到。身上袋咗張hkid可以證明有香港身份。如果沒有hkid只有出世紙又無相就好難證明香港身分。

子爵府

其實而家都係報紙講,警方未confirm係遺棄,亦唔知內情,上次斬人單嘢都係啲報紙作嘢,唔敢亂信住

子爵府

ychan^ 發表於 23-7-22 17:16
因為11歲可以拎兒童身分證(打晒手指模又有相片),但去年封關拎唔到。身上袋咗張hkid可以證明有香港身份 ...

是否永居入境同出世註冊處會有記錄啦

侯爵府

stagea 發表於 23-7-22 17:10
啱啱新聞講, 係12歲仔自己講被遺棄!

其實咁大個已經12歲,都識講自己在國內住邊,讀邊間學校,父母叫咩名,應該好快揾到個父母,之後送佢過關等大陸處理,唔好指意香港政府養

如果係初生嬰,冇證件,又唔識講野,就話難揾d啫

子爵府

EEQQ68_CACA 發表於 23-7-22 17:09
點會咁恨心掉低個仔? 係米背後有咩原因?

照計如果是遺棄,個阿媽返內地都要坐監。最怕佢係留低個仔係香港比政府養,自己有咩原因走去自殺之類

侯爵府

littlefunpig 發表於 23-7-22 15:35
之後成千上萬過黎
反正做得雙非果堆
尤其以前衝急症室走數果啲

12歲2011年出世應該係雙非最後嗰兩年,2013年開始停止雙非

12歲應該都升中一,個男仔應該都識講父母名,出生日期,手提電話,地址,有心揾,香港入境處應該第一時間在關口截到佢父母

由廣華醫院飛的去羅湖起碼半小時啦,如果醫院第一時間報警,應該第一時間在關口截到

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大陸過關有用人面識別,要搵佢父母,應該不難

一定要搵到佢父母,如果唔係,個個雙非父母唔想要雙非兒童就放低佢哋係香港,香港攪唔掂啊

子爵府

Vengerov 發表於 23-7-22 17:14
我意思係不是海外人士收費啦

不論是否香港永久居民,有hkid 都要比錢不是免費 除非綜援及長者。即是說這個小孩睇醫生都要比錢

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果要拎福利,個12歲小朋友有香港身份證已經可以啦,洗唔洗搞咁多野

首頁
45678...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊