自由講場

跳至

首頁
45678...45

尾頁

伯爵府

polliebb 發表於 23-8-22 15:19
俾錢人功課班就係為左早幾個鐘?

都係,如果我收工見未做完功課,我會好忟。
所以我想佢地一定要完成功課先。
不過我可能再睇下開學後情況,過一兩個月可否cut功課班。

大宅

家庭收入有10萬都話唔夠使,普通家庭月入幾萬點算

伯爵府

ecila123 發表於 23-8-22 15:22
搵10萬讀津校都駛突真係要認真檢試下開支,呢啲一定有嘅可list out出嚟先

小朋友興趣補習- $21500

長老家用-10000
供樓-20000
買餸+日用品-冇計,而家開始計
出街-冇計
姐姐-5000
保險-年供13萬,一家四口,加教育基金,教育基金仲有幾年供完,到時減5萬

水晶宮

10 萬收入
50 萬儲蓄
其實唔多,咋一聲就用完
竟然諗住可以"唔在乎錢"咁豪呀。。。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 23-8-22 15:21
繼續補

你呢個觀念係錯嘅!喺學校根本應該學識,然後返屋企自己讀。真係有問題一兩科唔得嘅補習冇問題,但你同小朋友完全倚賴咗,小朋友上到中學仲繼續補的話,你只會更加搞唔掂。

中學補習貴好多,尤其是高中。

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-8-22 14:38
小朋友使用費兩個一共

功課班5000

唔好意思,可能我落伍,我覺得太多,好誇張,呢一大堆對我黎講好恐怖!甚至Feel 到小朋友的壓力 要為小朋友嘅 schedule 留點白

利申:我兩個仔女已經唔係小朋友,而家讀緊大學

象牙宮

ivycwl 發表於 23-8-22 13:58
未生小朋友前儲了一筆私己錢50萬。
一向唔買名牌,貴嘢,小朋友讀津校。
但小朋友出世想比最好既佢,所以興 ...

理財方法|管理好自己的錢只是基本!想儲多D, 更多必學, 必量力而為。善用金錢。
叻搵$, 不善于利用, 也沒有。理財不善
發達前先養成慳錢、巴菲特也在做

供樓,
工人人工,等小學后, 工人可 cut off
娘家家用,可減少。父母>60 車資@2; > 65 有醫療卷, 不需要每月家用。
小朋友補習,選平D 難道沒有。 參加社区興趣斑。便宜。
保險。 保險該买給搵錢最多/ 經濟之柱。 【儲蓄保險】子女籌備教育基金。其它不是必需的。
老公得返一萬左右自己用。
小孩睇醫生都2千。有便宜D, 也可看中醫。
小朋友出世想比最好既佢... 不是必需。養成節省, 並非生活質素下跌。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 23-8-22 14:57
呢個方法對鍾意買野嘅人都先有用,對樓主冇用,因為佢樣樣都係必須咁滯,子女嘅洗費都唔肯cut, 佢需要嘅係 ...

我唔係中意買野嘅人,什至乎係唔shopping嘅,不過有錢係身,自然就會鬆手!
樓主同當初嘅我有D似,計落樣樣都係必須咁,錢就係無得剩!
我用嘅方法怕類似心理戰,我搵4萬就有洗4萬嘅必須,咁如果我只係搵2萬呢?!
有D野,係你無錢嘅時間,就會知道係咪必須!

複式洋房

小朋友興趣班可能減少下會好啲

已刪除用户

子爵府

Nbs 發表於 23-8-22 15:26
10 萬收入
50 萬儲蓄
其實唔多,咋一聲就用完

佢個支出似搵20萬,不是10萬

大宅

ivycwl 發表於 23-8-22 15:25
長老家用-10000
供樓-20000

扣除上面仲有$30000左右
當你出街+買餸+水電煤 $15000
咁理應都有$15000剩
但如果你兩公婆又每人自己駛幾千咁就無咩剩,但無咩理由仲要洗突掛

btw, 睇返你開支,可以再慳啲嘅係以下幾樣,真係要取捨
- 小朋友興趣外補
- 出街
- 2公婆個人駛費

子爵府

YuYuMother 發表於 23-8-22 15:27
你呢個觀念係錯嘅!喺學校根本應該學識,然後返屋企自己讀。真係有問題一兩科唔得嘅補習冇問題,但你同小 ...

中學真係貴,600-700/ hr。IB更加恐怖

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 23-8-22 14:38
小朋友使用費兩個一共

功課班5000

你呢度都$21500 呀!
真係太多了!

首先, 興趣班有5樣:
同小朋友講, 一定只可每人揀一樣!!! 游水,如果未學識可繼續, 但一學會就要CUT。
咁你呢度只少已經減了2項開支。
溜冰1000
琴1600
體操1500
游水2500
畫2500

小朋友幾多年班呢?
要補咁多??? 英文補習同活動班, 係咪可以CUT 一樣?
其實如果佢地自己跟到功課就CUT啦! 因中英數已經有補專科。
中文補習1600
英文補習1200
英文活動班3600
數補習1000

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

老實講,我仔細個學琴學長笛學游水,現在一樣都無繼續,每一樣對佢升學都無任何影響。你儲多個錢好過浪費喺呢d 興趣班度。

公爵府

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 23-8-22 15:14
我個功課班一定唔係,係熟人教,一對二,淨佢地兩個。老師唔會比答案。
係佢地唔識先有老師比佢地問,同幫 ...
問下熟人可唔可以收平啲(講笑)

補習嗰度真係咁有需要???
你話唔補驚成績差咗,會點點點,感覺有啲過份依賴啲補習

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-8-22 15:14
我個功課班一定唔係,係熟人教,一對二,淨佢地兩個。老師唔會比答案。
係佢地唔識先有老師比佢地問,同幫 ...

其實應該訓練佢地獨立,自己完成功課,而唔係上一大堆功課班,補習班。

我兩個仔女而家都大喇,佢哋小學未試過補習,全部功課每日都會自己做好,然後工人姐姐下午帶佢地去公園玩,出身汗放下電。

我放工回家會檢查手冊,簽回條。以前冇電子通告,我要佢地填好回條學生資料先比我簽,然後要佢地話比我知通告內容係關於什麼,所以佢地自細都好獨立,好自律。

至於功課,只會檢查佢地有冇認真完成,唔會同佢地對答案。

珍珠宮

虎到金來勳章

ivycwl 發表於 23-8-22 15:23
都係,如果我收工見未做完功課,我會好忟。
所以我想佢地一定要完成功課先。
不過我可能再睇下開學後情況 ...

我都會忟架,我仔都知道我放工返去佢仲未做晒功課我會好唔高興,所以佢由細到大都一定喺我返去前做晒功課

伯爵府

Vengerov 發表於 23-8-22 15:33
中學真係貴,600-700/ hr。IB更加恐怖

好彩唔係讀IB

子爵府

Nancy20090615 發表於 23-8-22 15:05
學野太多, 好多都係尼個意見, 但你似乎唔接受.

溜冰, 游水, 體操, cut 一 樣

係囉!溜冰同體操除非佢哋好有天賦,學完呢期就算啦!

首頁
45678...45

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊