自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-10-1 11:01
其實只係默好簡單。
how are you
i am fine,thank you

諗返起物一次默書,簡直係惡夢。
而家諗起,都覺自己好蠢,要咁認真去溫呢份默書

男爵府

cutiemily 發表於 23-10-2 17:47
學拼音同默書係冇直接關係,當然你可以當另一樣興趣,學多樣嘢咁解,但係唔好奢望學拼音可以令到你默書高 ...

不用奢望、是事實。我細個2個仔女k3 考哂Cambridge starters , movers 、大女已初小、正正是所有字、默書也是我一起同佢地拼出來、不用每個英文字串。eg elephant , basketball , telephone 全部拼出來

男爵府

chanti 發表於 23-10-2 21:33
不用奢望、是事實。我細個2個仔女k3 考哂Cambridge starters , movers 、大女已初小、正正是所有字、默書 ...

可能係您兩個細路仔天資聰敏。
問題係樓主個細路仔已係出面學了3年拼音班。
問拼音班老師又話佢拼音冇問題。

佢有個家姐小四,都係一樣出面學3年拼音班,英文默書從來默一次搞掂。

即係默書同參加拼音班無直接關係。係心散。

別墅

回覆樓主:

第一次默聿書 都會驚 有壓力 默多幾次就會進步

子爵府

tasa 發表於 23-10-1 11:15
其實真係好簡單,到小一下學期有unseen dictation 更加大挑戰,當打機咁過關,加油
...

諗起unseen真係想死

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

小一算好難,我仔以前只系默26個英文字母咋。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-10-1 11:01
其實只係默好簡單。
how are you
i am fine,thank you

拼音班等於 phonics 嗎?

我兩個有學,對默書或者見到陌生字都有幫助,所以我成日叫人帶小朋友去學 phonics

複式洋房

Check下會吾會讀寫障礙

子爵府

水晶樹媽媽 發表於 23-10-3 14:51
拼音班等於 phonics 嗎?

我兩個有學,對默書或者見到陌生字都有幫助,所以我成日叫人帶小朋友去學 phon ...

係。即係phonics

伯爵府

我以前會將個英文拆開用故事形式教佢記,小一小二都ok, 但長遠計再執好d phonics , 因為小三開始有unseen dict, 識phonics 始終好好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我當年係每日溫兩句嫁咋,溫足n日

男爵府

唔好比較

別墅

男爵府

cutiemily 發表於 23-10-3 08:29
可能係您兩個細路仔天資聰敏。
問題係樓主個細路仔已係出面學了3年拼音班。
問拼音班老師又話佢拼音冇問題 ...

絕對不是天資聰敏、由我大仔個時一樣係初小默書個時令我想死我先開始研究phonics ! 個phonics 老師上門一到教一到record 比我睇、教埋我點教仔女用phonics 串字。之後我慢慢學、學識原來用phonics 串到字仲好鬼容易、更加知道原來只學phonics 學個音係冇乜用的、學完個音只是phonics , 學懂decoding 、點讀及併出來更重要。我介紹埋個老師比朋友、全部學完也是用phonics 串字考Cambridge full cert, 而家我地仔女一齊上writing class,也是係唔識寫個字時個老師用phonics 教佢地寫出來(在家學所以我知)

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

angiehouse 發表於 23-10-1 12:18
你試下用故事同佢溫,比如good, 你可以話有個女仔g, 帶個眼鏡oo, 甘佢已經少背d, 又記到,其他背吾到就想 ...

我都係咁,有時自己都覺得自己勁
乜都諗得出

禁止訪問

大宅

只比錢出去學拼音無用,要加埋多伴讀,一路讀一路教佢blend開d字,再用埋拼音,才會加深記憶。慢慢小朋友陪養到閱讀興趣,睇得書多,默書、grammar、writing都唔洗溫。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我覺得有d人係天生記憶強的

我細個冇學過phonics ,默書都係當晚温,好難唔攞100分。去到中學會考,我都唔係死讀難讀,但轉換DSE分數計,我best 6有30分,我當年仲要讀9科。考會計師試,一年內一take pass。陀阿仔時進修,要考3次試,但因為其中一次撞左生仔,只可以考兩次試,因為兩次高分所以pass到

到我仔。。。默書長期top 10(由尾數上黎) 我懷疑佢有讀寫障礙

所以母子都唔可以比較,更何況姐弟

不過男仔係迉熟d, 比d耐性。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我有三個仔
細仔上年第一次英默都係咁。
適應咗就ok。加油

男爵府

Jasminema2012 發表於 23-10-1 12:09
借位一問,有冇小朋友英文讀文章好叻(高幾個Grade都得)、聽同講都好叻丶英文對答如流,但係寫就完全唔得 ...
我個係咁. 佢一直可以讀到快3年嘅英文. N 班可以讀到K3嘅書. K3 可以讀4年級. 無上過英文堂.

寫即係spelling 就跟返同齡. 小學默書都係正常咁溫習.
我認為係正常, 因為細無乜機會寫字. 都無練過自然唔識串.

有無讀寫障礙主要睇中文. 因為佢母語係中文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊