自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Vickymak2003 發表於 23-10-8 11:01
放學4點到功課補習班(完成功課及溫書),6點番屋企食飯沖涼同free time
準時9點半上床瞓,小學生階段 ...

應同,晚上做哂功課已經可以free time

睇吓youtube, 有限度relax下,早點瞓,第二日先可以精精神神上課

大宅

認真,要補習同操練習
特別係數學

子爵府

登陸火星 發表於 23-10-8 11:32
香港讀書真辛苦,唔應該這樣渡過童年

係架,所以有錢其實出去讀好啲,但我未afford 到兩個,可能出去讀大學

男爵府

Jessy 發表於 23-10-7 22:26
同意太早發力頂唔到咁耐,呈分試才追才可以一氣呵成

見過有個別同學呈分試追上來但其實得1、2個㗎咋,唔 ...

我都好奇怪好似大洗牌咁?
我地級二十有穩定人碼,除非失手或者病咗,否則變動不會太大

男爵府

yiu_mimi 發表於 23-10-8 13:36
應同,晚上做哂功課已經可以free time

睇吓youtube, 有限度relax下,早點瞓,第二日先可以精精神神上課:g ...

係呀,youtube又係打機又好咩都好,總之係free time,夠鐘就刷牙瞓覺。大人做左成日嘢都要放鬆下,無理由小朋友唔洗嘅。
不過我哋唔係要佢考神校名校總之入到band 1中學就ok托賴上到中學都不過不失。

子爵府

面對呈分試,家長固然有壓力,但小朋友亦絕對感受到壓力,既然她已在不錯的位置,無謂再chur 太緊。
每日功課除左做齊,最重要係做對,可以慳番做改正嘅時間,默書測驗儘可能提早幾天溫習,分段溫習,小朋友會無咁辛苦,週末讓她做些她喜歡做的事,有助她減壓,當年我個女喜歡溜冰,逢星期五放學便去溜幾個鐘,她現在已上了大學。
希望妳和小朋友放鬆心情去面對。

男爵府

留前鬥後,大人都做唔到6-23無間斷咁操,我個仔唔係天才, 只可以做中游學生,每日放學做到8-9點都夠皮,要日日11點自問我都頂唔順。
仲要留時間多睇書,同埋留白時間俾佢放空。但唔同家長要求唔同,的確身邊想考top 3嘅家庭付出都好多,邊有咁多唔駛讀都考第一丫

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我小朋友3次呈分碰正疫情,學校安排上網課和面授又差,基本已經大哂折扣。我唯有自救。

大宅

我覺得如果小學要溫到九點幾十點真係辛苦過大人返工好多⋯⋯一個十歲人真係可以或應該一路堅持落去?

子爵府

我女好慢,呢個月差唔多日日都使到8點幾,有日做到10點
默書一唯有星期六日溫

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

zitamamama 發表於 23-10-7 20:45
話說今年升小四高小。

好明顯功課多咗好多,每天連改正多過十樣,週未十幾樣。

我個仔小息會做下功課,放學就去補習社嘅功課班,做完功課,有時間就溫埋默書,返屋企老豆同佢對一對冇問題就收工娛樂訓教。考試前一個月派咗考試範圍就開始週末兩日溫書,老豆陪佢睇下有咩未鞏固,做下自己買嘅補充練習,佢本身記性都可以,直到呈分都係咁樣和平度過。當然本身咁做小四前考到比較前,小五小六有同學仔追上黎佢都keep到頭10內,佢又keep到踢波嘅訓練,我哋收貨。雖然自行唔係正取,經歷抽獎最後自行候補中,好滿意。家長睇下小朋友之前係點,要預有人會突然發力,但係如果小朋友一直學習習慣係可以,都keep得到嘅

伯爵府

小四開始進行洗腦,等佢習慣日日都要溫下書
最主要小五,六要入精英班
跟著就日日keep住
做完功課已經要食飯
6:30
跟著沖埋涼,休息下都起碼7:30
要溫默書,做下數,再睇下今日教嘅嘢
9:00要完,之後自由時間
十點瞓
我要求係盡力加自律
一個好嘅習慣先係長遠走落去嘅唯一法門
由細教佢work hard play hard
人生唔係淨係讀書
但係世界係公平,你想有選擇就要努力去讀書,爭取好成績

珍珠宮

Vickymak2003 發表於 23-10-8 14:58
係呀,youtube又係打機又好咩都好,總之係free time,夠鐘就刷牙瞓覺。大人做左成日嘢都要放鬆下,無理由小 ...

我都只係咁希望,希望佢扮生生性性

子爵府

Gooblovebb 發表於 23-10-8 16:57
我覺得如果小學要溫到九點幾十點真係辛苦過大人返工好多⋯⋯一個十歲人真係可以或應該一路堅持落去?
...

大仔就呈二,真心辛苦

大宅

solim 發表於 23-10-8 23:17
大仔就呈二,真心辛苦

我小朋友都係快呈二,有時見周圍嘅人不停補習,自己都會感到壓力,會怕被趕上,但係真係唔忍心不停要催迫佢,因為唔想令佢失去學習嘅樂趣。

珍珠宮

回覆樓主:

有些中學自行要看小四成績的,小五發力就遲了。

就像今天8號風球掛到11am,有家長不設鬧鐘,也有家長要求按平日時間一起床,總有人是更努力的。

男爵府

做功課好快手喎,我地小二,一線津校,
係學校做左部份功課,返屋企依然要做2-3個鐘,
每日6點起身,6點幾坐校車,10點先訓,
如果太多功課,要做到11點

子爵府

淳熙媽咪 發表於 23-10-9 02:18
做功課好快手喎,我地小二,一線津校,
係學校做左部份功課,返屋企依然要做2-3個鐘,
每日6點起身,6點幾 ...

即係做功課,之後食飯,再溫書溫到十點?

公爵府

回覆樓主:

幸好我囡返半日班,少功課,9 點就訓,冇咩溫書,跟到學校進度就算

子爵府

回覆 zitamamama 的帖子

家有兩孩子,大仔已中學。當年選這小學就是喜歡它不催谷,聽人家說個個星期默書,我仔女每個月默中英文各一次。我從不入家長群組,不問世事,樂得清靜。

一向覺得平日無需溫書,大仔時連評估也沒有記低日子,很多時都是派卷簽名才知道評估完。到考試早一個星期才醒起考試,周末要溫書。一直都是平常心,小五上學期進步了,但一呈分就退步,也沒辦法。輕鬆六年畢業了,入了第一志願,成績中游。
到細女成績好,但都是逼才肯溫書。經過疫情宅在家,現在多鼓勵她參加活動,今年小五反而活動多多,一個星期四日都5時放學,星期六早上又回校,下午學游泳(疫情停了3年)。平日晚餐後8時半才開始跟功課做勞作,做完運動10時才洗澡。只要做好自己就夠了,不用太緊張。升中不用太大壓力,DSE才要緊張,我大仔中四還是懶蛇,我也急不來。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊