自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

j2j2 發表於 23-10-25 20:18
我聽過男仔IQ 係遺傳自媽媽。
但係我好難想像我老公的智商來自奶奶…我奶奶係一個冇腦既人 ...

超好笑

男爵府

sharebuy 發表於 23-10-24 20:29
根據網上說法,智商係喺X染色體
所以男仔智商係遺傳自媽咪,而女仔就父母2個
(但我自己就覺得有保留)

係真的。有一種遺傳病, fragile X。阿媽遺傳比個仔(XY) 時,個仔智力會有問題因為仔只得一個X。
阿媽遺傳比個女(XX) 時。阿爸個X 會保救,智力好D。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Janlau128 發表於 23-10-24 20:57
兩個仔,一個叻一個蠢咁點計先?
計我話好野就係遺傳我,衰野就係遺傳爸爸咁就岩聽喇
...

你至醒

子爵府

RAY媽 發表於 23-10-26 00:24
請教g6pd 和智商的關係是什麼?為什麼g6pd 是 x linked, 智商就會是 x linked?

只是在我家族的情況,令我傾向相信智商係x linked啫
我哥和仔:G6PD + 智優
我女兒:正常智力,無我咁聰明(抗蠶豆酵素好高,應該x chromosome不帶蠶豆症)
我哥女兒:和我差不多聰明(如果將來佢生個仔係G6PD+資優,智商係x-linked都好接近)

伯爵府

Ritzmary 發表於 23-10-25 18:07
天材與白X只是一線之差。

曾經有個故事跟你62嘅遺傳學相似。有父母生下7,8個孩子,有一半係天材,另一半 ...

係,我信呢樣嘢,天才白痴係一線之差。好多超叻嘅人,都有某D方面好古怪,唔同平常人。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

傻太 發表於 23-10-26 13:02
只是在我家族的情況,令我傾向相信智商係x linked啫
我哥和仔:G6PD + 智優
我女兒:正常智力,無我咁聰明 ...

全靠你,我先明白點解我仔唔似我。可能我身上有兩個X, 一叻一個唔叻,兩個差好遠,而我仔就攞左我個蠢的X,咁就就解得通啦

但係。。。我就係因為懷疑個仔有學習障礙帶佢做智力評估,報告又話佢資優,仲要攞最低個range個數計都係資優,咁即係點

唔通天才與白痴真係一線之間?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

aidan08 發表於 23-10-30 01:32
係,我信呢樣嘢,天才白痴係一線之差。好多超叻嘅人,都有某D方面好古怪,唔同平常人。
...

我仔唔係天才,但肯定“奇才”,佢普通深度數學可以識計,但又會突然唔識計,解極佢都好似白痴咁,跟住去一d深的題目我都要諗吓點計時,佢又會好快咁講答案出黎,問佢點解時知道佢唔係撞彩。

我一晚同一個天才與白痴相處,真係好嘔血

hkgra    發表於 23-10-30 09:07
睇樓王    發表於 23-10-30 08:56

珍珠宮

circle212 發表於 23-10-25 10:17
讀唔到書未必一定係IQ問題,可以有好多野影響,特別青春期

係呀!特別初中已沉迷打遊戲,遲睡,上堂唔聽書,高中自我放棄,想追亦有心無力

珍珠宮

小菜豆 發表於 23-10-25 08:27
未大定啫,男仔遲開竅,
點可以睇少自己個仔呀

係呀!我侄仔好聰明,阿哥、大嫂中五程度,佢band 1A,高中,中、英全級一、二, 數學20幾,佢修phy chem bio, 2科數,老師都話語文科叻,好少修全理科,佢一向參加唔少活動,數學唔肯多做練習,不過今年中六、集中溫書,尤其肯做數,數學成績已提升唔少

我以為佢會drop1科,至今堅持修8科。

去到中六才有大學想修科目明確目標,聰明再加勤力,依家3樣都齊

大宅

PW530 發表於 23-10-24 20:56
我女遣傳我毅力,E Q遣傳c6,性格真係各佔一半

仔性格遺傳我,讀書聰明或遺傳爸爸

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-10-30 08:20
係呀!我侄仔好聰明,阿哥、大嫂中五程度,佢band 1A,高中,中、英全級一、二, 數學20幾,佢修phy chem b ...

以前呢代好大部份人係中五畢業,行精英教育制度,學位少,並不等於他們唔聰明,好多都係出嚟做嘢先讀返上去,攞返個degree,只要有家庭溫暖,懂得教育,好多呢類人士嘅下一代都成績唔錯。

珍珠宮

仔我眼見大部份都似母親較多,女就覺得兩邊都似,
所以母親聰慧啲,仔通常都較醒目不過後天都有影響,仔女有叻既父母指導,某啲方面都會較出色

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

識一位揸車師傅,老婆做家庭主婦,兩個都讀書少。一個女,無補習,自己放學做功課、溫書,唔駛人叫,亞女最後做咗醫生。

男爵府

vanfersen 發表於 23-10-24 20:35
唔一定

我都覺
我數學渣到痹(冇一年合格),好彩我仔唔似我,似我老公多

珍珠宮

bik1229 發表於 23-10-30 08:39
以前呢代好大部份人係中五畢業,行精英教育制度,學位少,並不等於他們唔聰明,好多都係出嚟做嘢先讀返上 ...

其實依家中學六年,亦都比較適合男仔,中一、二可以參加活動,呈分試後抖下,中四選科後要適應,探索下點讀,中五、中六發力,如果讀5年太趕,亦埋沒咗遲開竅嘅男仔,之後條路會比較辛苦

近年識得3個男仔,其中2位阿囡表哥, 父母中學程度,1個B1C中學,初中成績麻麻,中四M2唔合格,不過DSE有星,如果5年制真係難以想像,佢遲發力,差2分才入到精算,大學修風險管理,自修精算考卷,依家入咗精算行業。佢細佬B2A,好懶,不過好聰明,靠中六、之後大學發圍

另一個選錯2科,中五drop m2, phy 最後4,好在中六有目標,勤力番,今年入咗HKU double degree神科。

男仔有多些時間,父母肯多些包容和支持,後果會更加好

伯爵府

bbc2018 發表於 23-10-30 08:20
係呀!我侄仔好聰明,阿哥、大嫂中五程度,佢band 1A,高中,中、英全級一、二, 數學20幾,佢修phy chem b ...

真係好羨慕,仔女聰明又自律,真正的福氣!

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-10-30 06:55
全靠你,我先明白點解我仔唔似我。可能我身上有兩個X, 一叻一個唔叻,兩個差好遠,而我仔就攞左我個蠢的X ...

咁大出入?

可唔可以講吓點解你覺得個仔有學習障礙?同埋你仔幾歲做評估?

珍珠宮

aidan08 發表於 23-10-30 11:20
真係好羨慕,仔女聰明又自律,真正的福氣!

以前成日同侄仔-齊去旅行,高中佢話要溫書,阿哥和大嫂呢幾年都無去旅行,支持佢。

伯爵府

bbc2018 發表於 23-10-30 11:29
以前成日同侄仔-齊去旅行,高中佢話要溫書,阿哥和大嫂呢幾年都無去旅行,支持佢。

我大仔都高中,今個term break 假期都無跟我哋去旅行(我哋兩公婆加細仔去),話要溫書。但條友好古怪。我哋去五日,佢用咗一日狂溫,連續十個鐘(工人姐姐證明),佢話溫曬佢可以其他時間去做運動同上網。計返其實只係一日兩個鐘,唔知佢會考成點,不嬲佢自己搞掂,我拭目以待

珍珠宮

aidan08 發表於 23-10-30 11:35
我大仔都高中,今個term break 假期都無跟我哋去旅行(我哋兩公婆加細仔去),話要溫書。但條友好古怪。我 ...

高中,仔女自有自己溫習步伐,阿囡暑假去日本9日,全程無帶書本,無溫書, 去前,返來才落力溫

我囡係play hard, word hard

不過佢話升中六暑假就唔去旅行

可能你仔仔夜晚溫書,你工人唔知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊