自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

一人之下 發表於 23-11-15 16:25
叫你吾好退的人,通常都覺得自己一定帶80歲以上,但事實上不是人人都會有80歲,touch wood, 如果只得60歲, ...

同意!

子爵府

除左考慮經濟,都需要考慮適唔適合做FTM,做家務、照顧小朋友一腳踢又享唔享受,我本身就認為自己唔太適合做FTM,短時間可以,日日係咁,我應該唔OK

別墅

我覺得樓主可以退休既: 3 層供滿樓, 一層自住, 兩層收租, 加埋老公freelance , 現金收息,絕對支付到日常家庭開支。 最大考慮係小朋友, 但如果已經儲左一筆教育基金, 由小學私校至海外大學2M-3M, 甘無問題啦。

男爵府

bb19770101 發表於 23-11-15 12:36
流動資金夠供佢去外國讀大學
外國讀大學幾多錢一年?記住要計埋宿舍、生活費。小朋友而家仲細,要預埋通漲。

大宅

回覆樓主:

多謝各位意見!
大部份JM都建議我繼續工作, 因為小朋友太細了, 未來開支大

伯爵府

試下停工一段時間,覺得開心經濟又無問題就ok,有能力盡量做自己開心事

珍珠宮

bb19770101 發表於 23-11-14 23:22
想小朋友中六後到外國讀書

單出去讀書最好準備$4球起
房產舊了都有維修要準備
有好多retirement calculator,上網搵個自己plug一下數字,如果老公嘅freelance非常可靠,未來20年都有收入,都唔係唔得
但要cut小朋友活動、補習自己教,坦白講我自己都搞唔掂,呢樣都係留俾專業人士搞好啲,保持良好母子關係,非常唔建議咁做

子爵府

bb19770101 發表於 23-11-14 14:46
快50歲, 工作不如意, 想提早退休

老公已退休, 做freelance 有二萬一個月

我會選擇返part time或者一份較為輕鬆嘅工都唔會做全職媽咪!

始終自己教自己小朋友,都係會影響親子關係!

大宅

bb19770101 發表於 23-11-15 18:31
多謝各位意見!
大部份JM都建議我繼續工作, 因為小朋友太細了, 未來開支大
...

香港兩層供滿既樓,大陸也有,亦有儲備金夠孩子出外讀書,還等什麼不退呢? 初小孩子未夠十歲,正好大大親子機會,建立深厚關係呢啲年紀係關鍵。對日後出外讀書亦唔擔心感情變淡。
我跟樓主差唔多年紀,早就在8,9年前沒有工作收入了(我唔番工啫,但好多野做)我負責晒家中事務大小,煮飯,洗衫,做司機接送孩子,對賬單,管理家庭財政狀況,先生只要去上班,月尾有收入便可。
我孩子去了外國讀書了,以往建立既感情沒有白費。
或者放自己一個長啲假試下先?

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得樓主好叻,儲到3層樓,又有流動現金,如我有樓主咁叻,又返工返得唔開心,我一定辭職休息下先

爭取多些時間陪小朋友,到佢上咗中學可能都無咁痴你,你到時再搵吓part time 或者發展吓興趣囉

大宅

yiu_mimi 發表於 23-11-15 19:06
我覺得樓主好叻,儲到3層樓,又有流動現金,如我有樓主咁叻,又返工返得唔開心,我一定辭職休息下先

爭取 ...

我一d都唔叻!大部份大學同學收入比我高

大宅

manman333 發表於 23-11-15 18:54
香港兩層供滿既樓,大陸也有,亦有儲備金夠孩子出外讀書,還等什麼不退呢? 初小孩子未夠十歲,正好大大親 ...

你老公賺到錢, 但我老公退休了

大宅

bb19770101 發表於 23-11-15 19:14
你老公賺到錢, 但我老公退休了

但我自住樓未供滿喎,香港只有一層樓。孩子亦可能在外國讀大學(而家中學)但亦可能回香港讀,睇下什麼科目收。

伯爵府

回覆樓主:

樓主經濟可以退休
襯孩子細
還可以多些時間相伴
非常好

子爵府

我覺得可以先休息下。

子爵府

可以先休息下,陪小朋友。陪小朋友係無價。到佢大d,可以做下part time或者full time都得。

男爵府

bb19770101 發表於 23-11-15 19:13
我一d都唔叻!大部份大學同學收入比我高
樓主小小建議, 我仔同你小朋友年紀差唔多, 不過我冇你咁叻同年紀細d, 其實幾多錢先夠真係人人唔同, 同埋人係有彈性, 唔一定要下下洗咁多, 我呢幾年為左照顧屋企都轉左做freelance, 人工當然少左好多, 但同個仔關係係一世, 到而家我都覺得好值得, 或者你可以唔駛限住自己一定要"退休", 而家份工唔開心又唔等開飯, 辭職過下自己想過嘅生活, 萬一唔鍾意成日係屋企, 又或者覺得悶先搵份part time打發下, 因為小朋友開始大, 佢唔再需要咁多時間我地日陪夜陪, 過幾年可能會比較寂寞。

另外就係出國讀書睇你覺得係必須定係可有可無, 如果係必須, 150-200萬cash真係要預左, 仲要年年加價。咁你計返老公收入同租金收入, 最多加埋收息個舊, 就知道自己會唔會月月清, 定係都仲有好多可以洗。

公爵府

我係你就辭職,可惜我無樓又無錢,唯有繼續做。

伯爵府

anna59 發表於 23-11-15 08:45
2千萬港幣就差吾多

2千萬港幣
呢個數大把人一世都搵唔到

大宅

mizuho 發表於 23-11-15 18:45
單出去讀書最好準備$4球起
房產舊了都有維修要準備
有好多retirement calculator,上網搵個自己plug一下數 ...

呢個亦是我擔心的地方, 小朋友不喜歡我教佢讀書, 補習老師教佢一小時, 有效過我教佢五小時!

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊