自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

waic 發表於 23-11-19 09:25
p. s. 最重要係自己唔熟保險,咩都只聽 agent 講,claim 唔claim 到又要睇吓買唔買得中個plan, 覺得好煩
家 ...

我親人當年都無買,老人家末期cancer 復發,私家check +電療,有中醫調理下、公家埋尾。我諗前幾洗幾萬到,其實都無咩可以做。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

保險呢家嘢,有事就有用,冇事就白供。

侯爵府

kimmy2006 發表於 23-11-19 09:38
死得,我都無係20年無理無轉過份保單,原來太舊會拒賠咩。
真心建議你, 辛苦的、麻煩啲, 都要快啲認真睇清楚張保單, 有無什麼魔鬼細節, 特別係什麼情況有得賠、或者什麼情況冇得賠。

現今醫療科技一日千里, 廿幾三十年前啲治療方法、及新有的病, 已經完全吾同, 保險公司/agent吾會主動提你, 自己要自救。

侯爵府

bing-jing 發表於 23-11-19 09:21
通常大公司都有同保險公司傾好 conversion plan 比 planned leavers。不過同事經常第一句就話咁貴,其實公 ...

我都係最近先了解到有呢啲plan,因為先生 都係靠份公司醫保搞掂咗最近嘅病, 我就喺bk聽有人講過可轉individual, 咁我叫佢打去問下,原來就真係有, 不過有啲條件 e.g.自己肯定幾時離職,就一個月前申請

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

供左幾多年?
我正正唔想供幾十年再病緊時同佢咬文嚼字,最後要接受一個claim唔到既「驚喜」!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

咁都得?

侯爵府

littlefunpig 發表於 23-11-19 09:45
供左幾多年?
我正正唔想供幾十年再病緊時同佢咬文嚼字,最後要接受一個claim唔到既「驚喜」 ...
我老公廿幾歲開始供, 供左廿幾年接近三十年啦!

侯爵府

Bbpig2014 發表於 23-11-19 09:45
真心建議你, 辛苦的、麻煩啲, 都要快啲認真睇清楚張保單, 有無什麼魔鬼細節, 特別係什麼情況有得賠、或者什 ...

好在我錯有錯著,當年一年供六千住院危疾,我五年後都決絕surrender咗,跟住事隔六七年( 又好在嗰六七年自己都健康良好),至近年見政府推動醫保, 自己近30尾開始多咗啲健康concerns, 見有自願醫保,又落叠~~~~諗返以前嗰份住院危疾, 如果keep到家陣,可能裏面啲terms都過時

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只買過幾十蚊一個月, 有次家居意外整親賠足(都係幾千)
另買過1年供1萬要供10年, 但冇claim過既可以全數攞返, 我當係儲蓄咋

c6有買, 但佢無論整親腳, 照腸胃, 有乜病痛要想claim都係睇同一個醫生, 只有睇個口因保險佬冇識呢科既醫生所以要自己揾, 所有都claim足, 當然你有claim過會加保, 其實計落都係先預付保費睇醫生啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Bbpig2014 發表於 23-11-19 09:45
真心建議你, 辛苦的、麻煩啲, 都要快啲認真睇清楚張保單, 有無什麼魔鬼細節, 特別係什麼情況有得賠、或者什 ...

保險唔係寫病名?有講醫療方法?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小小bb 發表於 23-11-19 07:53
我同老公都過咗50歲,加埋兩個仔一年保費暫時都要五萬幾,未來日子會越嚟越貴,但買完之後反而個心定左, ...

會唔會有啲唔合邏輯?俾得起一年20萬保費已經唔係窮人啦,佢要年年做幾十萬手術費嘅大手術先有得抵返喎

翡翠宮

Bbpig2014 發表於 23-11-19 09:49
我老公廿幾歲開始供, 供左廿幾年接近三十年啦!

正真白供30年
無用過,要用時用唔到

珊瑚宮

bing-jing 發表於 23-11-19 09:21
通常大公司都有同保險公司傾好 conversion plan 比 planned leavers。不過同事經常第一句就話咁貴,其實公 ...

我自己就係用呢個plan

侯爵府

Fishqqma 發表於 23-11-19 09:53
保險唔係寫病名?有講醫療方法?
就係有呀!
以前係普篇, 但自己都有責任, 應該定時定候檢視吓, 我想就算依家再買保險, 一定會每隔5年檢視一次。

珊瑚宮

Bbpig2014 發表於 23-11-19 10:01
就係有呀!
以前係普篇, 但自己都有責任, 應該定時定候檢視吓, 我想就算依家再買保險, 一定會每隔5年檢視一 ...

介唔介意講係乜嘢手術方法

男爵府

kimmy2006 發表於 23-11-19 05:37
你真係聰明,事後我哋睇返真係有儲蓄,印象中保險經紀話之後就唔洗供,會自動扣,但而家每年都仲要比4萬幾 ...

好似話係用紅利扣$ 當供款。買個時、個proposal 有分保證及非保證紅利、一般agent 都會跨大非保證紅利及用佢來同客分析有幾多幾多$ 咁、到時候就不用再比保費咁…但結果不似預期所以…所以好多人都話agent 唔老實

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 23-11-19 09:54
會唔會有啲唔合邏輯?俾得起一年20萬保費已經唔係窮人啦,佢要年年做幾十萬手術費嘅大手術先有得抵返喎:su ...

因為高端plan住私家房,普通入去都真係要100,000起跳,之前做過手術幾十萬,因為年紀大一年真係入一兩次醫院。80幾歲啦。老人家未經常入院之前保費大約五萬蚊一年,近幾年就加到20幾萬一年。而家都係局住比。

其實而家私家醫院醫院收費公開透明,求其一個小手術住兩三日大房都超過100,000。

啱啱先有親戚住浸會私家房claim保險照大腸一日用咗150,000 。真係睇吓你用咩嘢醫生。

侯爵府

Fishqqma 發表於 23-11-19 10:03
介唔介意講係乜嘢手術方法
吾好意思呀, 真係吾想咁公開講屋企人病歷。
你係公司conversion plan, 應該仲好update, 往後定時定後檢視下應該無問題的。

珊瑚宮

Bbpig2014 發表於 23-11-19 10:08
吾好意思呀, 真係吾想咁公開講屋企人病歷。
你係公司conversion plan, 應該仲好update, 往後定時定後檢視下 ...

No problem. Thx

侯爵府

KINGMAX 發表於 23-11-18 19:09
以前買人壽
約1O年前cut埋
沒有保險

好耐以前有買,後嚟cut咗,有事政府醫院,最好嘅醫療係政府。
私院淨係做細嗌嘢,等個病人感覺良好,大鑊嘅通常揼返畀公院,咁要個保險做乜?

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊