自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 lauretta 的帖子

我唔出呢個po 都唔知原來咁多jm痛到同我一樣 你完全講中晒嗰隻痛 由眼到頭頂散落暈精再沿頸旁痛到落膊頭 隻眼根本唔想睜開望野 好想瞓 但根本瞓唔到 頸部係平日用手指按落去都痛架 呢兩日都想嘔又乾嘔 一瞓醒又痛過 唉 今個月好癲

男爵府

Wongbuddy 發表於 24-1-13 15:55
回覆 little_kid 的帖子

呢啲係有苦自己知 我有個同事直頭反問我 其實頭痛係咩感覺 頭皮痛?頭 ...

有啲人係好黑人憎
屋企人都唔理解㗎,老公話我唔忍得痛,頭痛要去急症室。發作嚴重時灘響床好辛苦,突然好返唔痛又另一個樣。
有次佢頭痛屋企唔哂頭痛藥,佢攞左我啲偏頭痛藥食,以為一樣,食完佢話辛苦過唔食

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

Wongbuddy 發表於 24-1-13 18:01

我唔出呢個po 都唔知原來咁多jm痛到同我一樣 你完全講中晒嗰隻痛 由眼到頭頂散落暈 ...

係呀,就係你講咁樣痛,我就頭頂冇痛,由雲精到眼直扯落頸邊條根同膊頭,頸果度真係撳下都痛,膊頭痛到梗晒。我通常發現一邊頸條根痛痛地扯住個膊頂就係偏頭痛發作嘅徵兆,要即刻食藥,有時瞓咗覺先開始嚟料就發現唔到,跟住就會發作,痛到紮醒,然後就係一系列嘅痛苦

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-1-13 16:00
回覆 bechan168 的帖子

講得岩 啲工作又係自己做返 講真 試過去旅行先偏頭痛發作 自己都好唔開心 都唔會同 ...

我都試過去旅行發作,真係咩野心機都無曬,依家我就算發作都唔會同所謂既同事講,唔明既同佢講都係曬氣。

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-1-13 18:01

我唔出呢個po 都唔知原來咁多jm痛到同我一樣 你完全講中晒嗰隻痛 由眼到頭頂散落暈 ...

你有無去睇下西醫呀,量下血壓,再頂唔順叫醫生打支止痛針先。

子爵府

我今日又黎料啦 頸㩒落去有幾點位都特別痛 頸邊條根連住膊頭都痛 一路連住痛上雲精 你係咪自己去藥房買nurtec?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

Wongbuddy 發表於 24-2-9 01:56

我今日又黎料啦 頸㩒落去有幾點位都特別痛 頸邊條根連住膊頭都痛 一路連住痛上雲精 ...

唔係呀

伯爵府

回覆 Wongbuddy 的帖子

中招好返後痛過幾次,之後食中藥好了。

Wongbuddy    發表於 24-2-19 18:23

子爵府

Bechan 你粒血管瘤有幾大粒? 醫生有冇提到偏頭痛係由粒瘤引起呢 新一年希望大家身體健康 唔好再被痛症纏繞

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-2-19 18:22

Bechan 你粒血管瘤有幾大粒? 醫生有冇提到偏頭痛係由粒瘤引起呢 新一年希望大家身 ...

新年快樂呀,最緊要大家都身體健康呀 我粒瘤大約2mm 左右,醫生有講偏頭痛係唔關粒野事既。但如果有核爆性頭痛就好有機會係粒瘤引起的,醫生已經講左比我聽如果再有核爆性頭痛我係唔可以留係屋企諗住休息下就無事,最安全係要即入急症。

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-2-9 01:56

我今日又黎料啦 頸㩒落去有幾點位都特別痛 頸邊條根連住膊頭都痛 一路連住痛上雲精 ...

你 9/2 又黎料最後係咪食藥止到痛呀?

複式洋房

子爵府

係呀 都食左幾粒呀 黎緊會睇mri報告 好大機會都係有血管瘤呢 只係睇下幾大粒 家族遺傳之前都未有時間了解下 岩岩上網8下腦血管瘤既徵狀 其中係朝早起床頭痛頸痛 我就係咁

子爵府

回覆 ilovebb2019 的帖子

BB 你既係突發頭痛 我嗰啲係長期慢性頭痛難攪

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-2-19 19:20

係呀 都食左幾粒呀 黎緊會睇mri報告 好大機會都係有血管瘤呢 只係睇下幾大 ...

唔好諗咁多住,睇左報告對症去醫。我都有朝早起身頭痛架,試過瞓到半夜前額痛到反胃想嘔。我應該好大機會暑假做手術拆彈。

子爵府

咁勇? 咁你係咪選擇傳統手術方式

大宅

我記得以前阿媽偏頭痛好嚴重,又係痛到暈痛到嘔嗰種。
後來佢用咗一段時間經常飲天麻(燉魚頭定燉肉都可以),之後完全根治左,佢而家老咗都甚少頭痛了,我估應該有用掛。

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-2-19 20:18

咁勇? 咁你係咪選擇傳統手術方式

我粒血管瘤生得好深入位置,用唔到傳統開腦手術的,要做微創呀,始終唔拆彈都驚呀,雖然醫生話就算爆左唔會有及時性命危險,邊個咁講得埋呀。命仔緊要。

子爵府

冇生命危險都真係驚中風如果微創風險低真係解決左去先好過 咁你已經決定左搵邊個醫生嗎?

子爵府

Wongbuddy 發表於 24-2-19 22:23

冇生命危險都真係驚中風如果微創風險低真係解決左去先好過 咁你已經決定左 ...

就係驚中風,同埋我自己阿婆都係腦中風最後係睡夢中咁走左 要我瞓係到唔郁得要人照顧好負累屋企,所以我決定拆彈,我之前睇私家醫生報左價比我勁貴,我後尾排政府。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊