自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

加菲貓3 發表於 24-2-6 11:52
講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...

佢講得岩,真係六成餐廳都受氣,我只幫襯過$1500 樓下既

子爵府

cindy123 發表於 24-2-6 16:51
認同一半,我覺得部分學校教育,部分家教,家人無教或教育自己大曬,唔洗理人,當然仲有d唔受教,仲有部分 ...

大陸食肆服務態度好係因為好多食店有KPI 俾員工,員工收入同食店收入掛鉤,咁做伙記的就會努力工作。

水晶宮

回覆樓主:

香港嘅飲食業根本係唔憂做咁,果種氣焰架勢已自成一派,可能有遊客鍾意食嘢俾人黑面呼呼喝喝咁先夠地道呢,邊使我地小市民操心~

大宅

幾個月以前去韓國首爾,在明洞一家韓式烤肉店吃烤肉,一進門服務員就熱情招待,見我不懂講韓語,主動和我講很標準的普通話,向我介紹各種泡菜的吃法,還幫我動手烤肉,客人只需“飯來張口”,其他一切都服侍得十分妥當。

我那天去的並不是高檔餐廳,人均消費只約200多港幣,不收服務費。熱情待客本是生財之道,為什麼香港以外其他地方的服務業都能做到,而香港做不到?

侯爵府

2024年龍年勳章

我好好彩,極少會遇到態度差既餐廳,小紅書大把大陸人彈香港,但遍遍不斷有大陸人來港

侯爵府

回覆樓主:

好嬲呀,今日去尖沙咀北京道功xx食素,請朋友食飯,七個人食咗二千幾蚊,(可能二千幾蚊細客仔),8:30同我哋講last order, 有人8:00先啱啱坐低,8:45 同我哋講9:15熄燈,我哋問佢唔係收10點咩?佢哋話唔係9:30就收,9:15會熄燈,到9:15真係熄晒啲燈趕我哋走

stagea    發表於 24-2-7 11:44
Skytree1000    發表於 24-2-7 05:00

子爵府

2023年兔年勳章

薯圈 發表於 24-2-6 21:28
我記得劉華個廣告,原意係好的。 可是事實係,出左廣告後,愈來愈多客人當自己係上帝,要求客人永遠是對的 ...

我認同要互相尊重,我自問對侍應有禮貌,唔會去求氣

之前食野,見個侍應收我枱一隻碟就走左去,諗住唔洗佢為左收一隻碟走來走去,等陣又返轉頭再收,又要行多轉,我自己都唔想行來行去做啦禮貌請佢可以收埋另一碟,點知佢收完之後,同佢同事大聲講,話我無同理心,唔體諒佢

Skytree1000    發表於 24-2-7 05:01

水晶宮

cindy123 發表於 24-2-6 22:22
我認同要互相尊重,我自問對侍應有禮貌,唔會去求氣

之前食野,見個侍應收我枱一隻碟就走左去,諗住唔洗 ...

唔明佢點解要咁講,咁你點反應

子爵府

2023年兔年勳章

HL7646 發表於 24-2-6 21:48
大陸食肆服務態度好係因為好多食店有KPI 俾員工,員工收入同食店收入掛鉤,咁做伙記的就會努力工作。
...

原來真係有得分,覺得有著數、競爭係其中一個好大嘅動力,雙贏

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

athens 發表於 24-2-6 22:12
幾個月以前去韓國首爾,在明洞一家韓式烤肉店吃烤肉,一進門服務員就熱情招待,見我不懂講韓語,主動和我講 ...

因為香港生活指數高,人工自然高,伙記做到得半條命,仲邊識笑

子爵府

2023年兔年勳章

20162016 發表於 24-2-6 22:30
唔明佢點解要咁講,咁你點反應

當佢痴線婆囉!唔會同痴線嘅人嘈,慳返啖氣,未食完,驚被落毒或吐口水加料有諗過投訴佢,但覺得投訴左都無咩用,佢呢d人可能都唔憂做唔係茶餐廳,疫情前去都要三百蚊/位,後來無再去,隔左一段時間見佢執左了

伯爵府

出晒名差既澳牛反而我未試過比人x,大肚去仲有皇后級既服侍,全場爆滿佢俾張四人卡位我仲唔俾人搭我枱,我唔好意思到快食快走

子爵府

raicherry 發表於 24-2-6 23:04
出晒名差既澳牛反而我未試過比人x,大肚去仲有皇后級既服侍,全場爆滿佢俾張四人卡位我仲唔俾人搭我枱,我 ...

我覺得澳牛態度唔算差,只係份量少左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

orezo 發表於 24-2-6 19:47
大陸侍應又真係好耐心有禮地教客人點樣手機落單,講解優惠

係呀,聖誕節第一次返大陸食野,去左一間茶餐廳,侍應好熱情招待,咁啱我地想坐果張枱西斜,可能見到我地有小朋友,叫我地坐另一張,話唔好曬住食。

我地第一次幫襯,唔識落單,嗌左個要俾正價既會員餐,侍應即刻幫我地搞退錢,仲教我地點做會員,用會員價落單抵D。我唔覺得喺香港會有咁好招呼囉!同埋我去過幾間,見到既D侍應執枱後會噴消毒清潔劑先俾下一枱客坐,而且某D餐廳仲會有消毒碗櫃,感覺比較衛生。

子爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 24-2-6 11:43
佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真 ...

你同嗰個男人並唔代表我
唔該唔好濫用"香港人"三個字好嗎?
你自己憎恨你既事

子爵府

2023年兔年勳章

USDS81 發表於 24-2-6 12:20
上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務 ...

幫人落單好難?以前都係咁落,第日咩都搵曬電腦取替佢地,員工都唔洗要了

我見過隔離枱有個女人scan唔到個code,正常語氣請侍應來幫忙落單,個侍應寧願叫另一個侍應出過另一個code,話可能個code過左期用唔到!個客發脾氣,再三要求,佢先好唔願意咁埋去人手幫佢手寫落單。

然後又聽到侍應話,個客唔知要走定加乜野,侍應話唔得架喎,個客話明明自己喺呢度已食過好多次都可以,佢先肯幫佢落單我認得果個侍應做左一段時間,以前仲要人手落單時已做緊,唔知咩原因,見佢好抗拒人手落單咁

子爵府

回覆樓主:

依家好多侍應都hea做,做左基本野有位比客人坐底就當完成差事,服務吾叫差,但談不上好咁囉。

今日同朋友去食乳酪,$60/杯吾算貴亦吾算平,店舖無位坐客人要企出門口食,但只係落單嗰part我已深深感受到服務九流。

我問店員有乜味道(我第一次幫襯),佢指住幾尺遠外嘅餐牌叫我自己睇,跟住我話想要朱古力味,佢問我邊隻朱古力,我問佢有咩揀,佢又叫我自己睇。

嗰陣得我和兩個朋友排隊落單,無其他客,都咁吾願招呼我,就算乳酪好食都大大扣分~

水晶宮

newcook 發表於 24-2-6 18:39
好多時啲野係雙向既……..

唔係雙唔雙向,佢講普通話,咁會服務差啲唔奇架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sanjoe 發表於 24-2-6 12:02
極少遇到態度衰的餐廳

Same

男爵府

我之前都不時見餐廳counter職員對d公公婆婆無禮貌。今日又見一次。

大家樂,婆婆話要xx餐,可樂。收銀話無可樂,要雪碧。個婆婆話唔知咩係雪碧,未飲過,個職員馬上黑面,好嫌棄咁話即係7喜呀。婆婆話無飲過7喜,唔知係咩。個職員好嫌棄咁話未飲過咪試吓,汽水嚟。個婆婆就話,哦,都係汽水,好呀好呀。

其實個婆婆態度一直好好,人哋唔知咩係雪碧,點解你要態度咁差。人哋嚟幫襯係受你氣呀

stagea    發表於 24-2-7 11:49
Skytree1000    發表於 24-2-7 04:58

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊