自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

茘枝 發表於 24-3-14 10:39
我淨係知宜家的公屋、有好多國內講普通話的長者出入,政府又成日叫的長者回鄉養老,不知什邏輯
...

功成身退可以回鄉養老,交換!

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 09:39
18歲單身開始排唔係排計分隊?計分隊要年過50歲先有機會排到。轉家庭隊好似重新排,何來30歲前上到樓?除 ...

我女最近有同學排到而家就畢業派咗樓,佢選咗要本來起比長者,2單位共用1廚房的長者公屋,仲唔駛自己清潔廚房,每星期有清潔員工去做清潔的....
同學仔係為咗3年後可買綠置居/居屋
我女先問我,做乜係BK收唔到風可咁樣做,早知佢都去排

大宅

回覆樓主:

而家啲公屋起到咁靚,又海景又近地鐵,得閒又免租,租又平到離地,邊有動力上進。

大宅

只要有資格申請有咩問題,啲規矩係你哋定,而家又叫啲年輕人唔好申請?
不如管好啲新移民先,佢地分分鐘先係最唔洗住公屋嘅一班

子爵府

公屋愈起愈靚 大商場 巴士 地鐵站 隔離 想上車既要買大西北 隔離屎都無舊 仲話要攪公屋幸福指數 就係因為你地班離地高官攪到甘 將公屋起遠d d人就會努力上進買樓 買近市區 但你地愈起愈靚 仲要市區望海 都敢起 就係因為你地話窮人都有既福利 福利傾倒到甘 香港d地賣唔出 你有份造成架 啟德甘靚既地走去起簡屋 繼續起多d簡屋啦 一d規劃都無 等你係中環起簡屋呀 等全世界睇你地班所謂規劃

象牙宮

回覆樓主:

樓價咁貴,又無0首期買樓,唔排公屋咁點呢?你估個個父母留間屋比仔女咩

子爵府

回覆樓主:

公屋個規矩係18歲可以排,「早申請」係其中一個因素,咁青年人申請都係符合資格,好多年青人18歲迷惘,政府啲公屋又起得咁好,咪申請咗先,政府和媒體唔應該成日叫年青人唔好排公屋,好似申請係唔啱咁
其實可以話唔介意佢哋申請,但香港有大量機會俾你實現理想,如果將來有發展機會就唔好為咗間公屋放棄

子爵府

無話可說 發表於 24-3-14 11:50
樓價咁貴,又無0首期買樓,唔排公屋咁點呢?你估個個父母留間屋比仔女咩
...
係 最好個個18歲都即刻比層樓佢岩 好多人買樓都買大西北架啦 佢地會吵咩 人地靠努力 唔係靠懶呀

子爵府

charlieXD 發表於 24-3-13 21:14
財爺話基層都有權利享用靚景呀!
我做咩要買到去山卡啦
月月萬萬聲節衣縮食咁供呀
你有無攪錯 有無獅子山精神架 而家窮人大曬

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-14 09:06
好似知道市民見唔到的一面,你本身識何局長同佢共事過嗎?
呢位局長話係啟德起簡屋已經同當地居民見左面 但付近d居民無人同佢見過面

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-14 09:16
買樓可以揀買市區,但公營房屋無得揀
無本事 比層你樓住 仲要簡3簡4 你呢d思想真係極為討厭

大宅

虎到金來勳章

pauline_c 發表於 24-3-14 08:53
不過房屋政策,無論公屋定居屋,都係家庭先有機會,單身狗就唔使上樓

呢樣又係奇怪之處,班高官係完全無視單身人士住屋需要,其實租多d俾單身人士咪仲好,同佢地講明passaway後房署會直接收番單位再租俾另一個單身人士。如果租俾家庭,世襲情況下,佢地下一代都只會為左公屋搵少d,加上極度騎呢既『公屋富戶』政策,3人家庭月入12萬都仲可以住公屋真係難以服眾。如果再唔收番緊d,長此下去,起多多樓都唔夠,因為冇人會肯放番間屋出黎,條隊只會愈來愈長。

象牙宮

loveshp238 發表於 24-3-14 11:53
係 最好個個18歲都即刻比層樓佢岩 好多人買樓都買大西北架啦 佢地會吵咩 人地靠努力 唔係靠懶呀
...

唔係要即刻比,我亦住你所謂大西北 ,我相信我仔都會買呢區 ,但樓價貴,要搵個首期唔易!剛出身社會,2萬人工都無,1個人要儲幾耐先有首期呢?有d父母仲話要一半人工家用

公爵府

回覆樓主:

D公屋又海景又近地鐵站又近商場,隔離私樓千幾萬起跳,D人住到唔捨得走啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Adiezz 發表於 24-3-14 11:50
公屋個規矩係18歲可以排,「早申請」係其中一個因素,咁青年人申請都係符合資格,好多年青人18歲迷惘,政府 ...

政府唔係鼓勵青年人北上發展咩?香港咁多機會嘅話,唔係應該比佢地見到希望,努力去實現咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢唔做呢d 薪高糧準假期高既工,就會明點解

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

loveshp238 發表於 24-3-14 11:55
你有無攪錯 有無獅子山精神架 而家窮人大曬

而家「獅子山精神」比人濫用,難聽過粗口

子爵府

ATRT_HFC 發表於 24-3-14 09:37
以前既人蹅實好多, 因為好多都無父幹, 要靠自己! 依家既年青人大大不同了, 唔好唔食, 唔潮唔用, 幾百蚊 ...

所以咪好多年輕人寧願倘平排公屋都唔想努力買私樓

子爵府

無話可說 發表於 24-3-14 12:14
唔係要即刻比,我亦住你所謂大西北 ,我相信我仔都會買呢區 ,但樓價貴,要搵個首期唔易!剛出 ...
係唔係個個一到18歲就即時要買樓?無首期就儲錢 唔係係芷去旅行 你住公屋去旅行都應該去少d 幫個仔儲下錢 唔係下下話無錢囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TATEYAMA 發表於 24-3-14 12:23
D公屋又海景又近地鐵站又近商場,隔離私樓千幾萬起跳,D人住到唔捨得走啦!
...

又幾吸引喎,唔申請就笨

推出一批咁吸引既公屋 又叫年青人唔好眼光只係呢d, 真係乜都佢講晒

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊