自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

redhot 發表於 24-3-28 10:46
有細路又點?點保証生出嚟身心健康,老來佢會照顧你?!

係㗎,就算有細路長大後成家立室,都冇可能長期喺自己身邊

男爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-28 11:05
同意,其實好驚自己太長命,70歲已足夠時間完成心願,打後的日子只係帶住衰退的身體等日子到,到時連老公 ...
係呀, 我自己就諗, 我希望等我仔大學畢業, 佢搵到食, 我安心就隨時可走得了, 唔想成為我仔負擔

男爵府

Monchichi110 發表於 24-3-28 14:11
係呀, 我自己就諗, 我希望等我仔大學畢業, 佢搵到食, 我安心就隨時可走得了, 唔想成為我仔負擔

睇到仔女有能力自立,最好有個伴,自己都無咩牽掛遺憾,瀟灑地上路總好過病十幾廿年先走

男爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-28 14:34
睇到仔女有能力自立,最好有個伴,自己都無咩牽掛遺憾,瀟灑地上路總好過病十幾廿年先走
...
依家我為長老身體狀況而擔心憂心煩惱, 真係唔想自己下一代要承受呢D壓力

大宅

回覆樓主:

長命,健康,財富,快樂 四樣因素都要有才幸福,是旦缺少一種都係折磨。

我贊成安樂走,係自己有能力決定時決定到咩情況下可以進行安樂走。

大宅

麟媽媽 發表於 24-3-27 12:49
人老咗性格會變嘅,我個表姑姐即係我老竇個表妹,含住金鎖匙出世住喺舂坎角獨立屋,而家老咗兩公婆先至話 ...

我都有親戚係甘

個男人有錢嘅,臨老唔鍾意請工人,逼個老婆做到病住都要服侍佢,結果病到暈底入院叫白車。揀錯老公

大宅

angiehouse 發表於 24-3-28 10:54
甘我又吾同意,老人院比照顧老人家,一日三餐又有醫生物理治療師,其實都比到幫助好多家庭,人地系正常經 ...

認同。
唔係每個家庭都有能力條件同知識去照顧不能自理嘅老人家,入住老人院可能唔係一個好選擇但都無辦法,而且依家好多時照顧老人家嘅自己本身都已經係長者,後生要搵食無辦法,咁呢啲情況其實照顧者同受照顧者都好大壓力,入老人院都未必係一個好差嘅選擇,最多係家人多啲去探視,有時現實都真係無辦法。

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-28 12:41
情緒病邊有咁簡單,張國榮同李玟一樣有親人陪伴,咪一樣避免唔到悲劇

應該大部分可以解決問題,當然每個情緒病人情況不同

可能擔心其他人眼光,食食下無食,或擔心其他副作用,停咗。點陪伴或者嗰排壓力比較大…….

有病最緊要都係睇醫生, 老人家冇人陪,通常吾知要睇,最好越早睇越好

大宅

回覆樓主:

人地可能覺得係時候想走,未必係悲哀

複式洋房

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

有錢人其實都1樣,之前聽過有兩母女住豪宅2個工人,但係個女唔靚又覺得阿媽又老又煩,成日買啲長者不宜嘅食物比佢……當然好快就身體有毛病就走左。
就好似以前果班阿伯娶大陸後生女,都會用呢蕉
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

ayako 發表於 24-3-27 11:20
唔係己經請左女傭? 仲點洗自己照顧

佢抑鬱啫,咁有錢送入老人院都唔會冇人照顧吧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊