自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

Adiezz 發表於 24-4-2 19:13
讀得私幼都係想考名校,除咗學費,仲有外補、興趣班、面試班

家庭月入都要10萬起先負擔到,不過我都識人係 ...

甘誇燒儲蓄
我舊同學兩仔讀九龍某間保良私小,網上講10萬一年。我知2個仔廿萬一年,夠兩公婆供喇

男爵府

nldw2012 發表於 24-4-3 14:35
甘誇燒儲蓄
我舊同學兩仔讀九龍某間保良私小,網上講10萬一年。我知2個仔廿萬一年,夠兩公婆 ...

其實報私幼都係想入名直小。

作為真正用家,大概讀私小同直中每月駛費大概咁多

高小:

學費$5000
校車$2500
飯錢$400
興趣班 $3000
補習 $2800

高中

學費$3800
車費$400
飯錢+零用$2000
興趣班$2800
補習$5000

以上未計其他開支駛費

子爵府

甘誇燒儲蓄
我舊同學兩仔讀九龍某間保良私小,網上講10萬一年。我知2個仔廿萬一年,夠兩公婆 ...

K2到考小嗰年半開支對某啲家庭嚟講係幾大
淨係面試班都5、6000一個月

子爵府

回覆樓主:

人工扣除生活開支及儲蓄,起碼要有1-2萬嘅餘錢先好諗。私幼學費校車費加雜費,如果仲有幾個興趣班,要過萬

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-3 13:10
LH套教材我知道,我幫人補習跟過
佢係好既
但我唔認識小朋友自己跟到

你小朋友叻,你又教得好,入津小龍小都係前列分子

B1A升中收80-100外來生,當中勁嗰班都會叻過大部分原校生。呢班外校生本身都係級頭,如果資質普通既小朋友就要留係B1C / Band 2學校,所以啲家長咪想升小入間好既直資龍校先,差極都可以係間名校做中中間間既學生

子爵府

甘誇燒儲蓄

呢間上到中學就唔係10萬一年咁小,而且每年會加學費,雖然都仲係平過大部分私校。

課外活動都多,小四開始每年出國遊學,都有額外使費

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-3 15:01
你小朋友叻,你又教得好,入津小龍小都係前列分子

所以家長如果唔介意俾咗咁多學費,都是名校中中間間就無所謂
最怕以為讀了名幼就等於將來讀到神科
因為我哋考入去,見到好多唔同小朋友,有無資源但級頭的、有資源又龍小的、有資源既私校生⋯

其實,最重要係視乎家長是否識教+學生天資

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-3 15:32
因為我 ...

我諗無家長會將名幼和將來入讀神科或top U 有聯想,放資源和爭入名校都只係爭取較好「起跑線」,但結果都係要睇學生資質

男爵府

liverpool2023 發表於 24-4-3 15:32
因為我 ...

其實你小朋友資質好,可以喺六年奮鬥內考到級頭,然後升到Band 1A直資。
正如我之前所講,去到呈分試已經唔係你所控制嘅範圍,家長已經幫唔到佢入band 1A.
假設如果小學已經入咗呢間Band 1A小學,佢唔需要爭取級頭,佢都已經可以升到中學。 所以其實唔係為咗入神科,叫做幼稚園階段盡力少少幫佢鋪路起碼到中學。

仲有另一點我睇到津小,如果要谷升中Band one率,大部份都係非常重學術。有中學部嘅小學部,會比較多元化活動,唔係淨係谷成績。呢一點我係比較欣賞嘅。

所以考直資龍,都係為咗兩點,第一,我覺得小學校園生活同學術嘅安排比較平衡,第二,小朋友唔需要爭取呈分試排名升中學。

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-3 15:57
我諗無家長會將名幼和將來入讀神科或top U 有聯想,放資源和爭入名校都只係爭取較好「起跑線」,但結果都 ...

因為這個帖是想知道是否值得俾咁大資源去讀私幼?
而好多家長覺得私幼之後可以考到直私小係好重要
我就想話,因為我已經經歷到高中
我發現其實咩幼咩小都唔係最重要
最重要是小朋友資質+家長既方法
所謂起跑線亦唔重要,太多考到直私小,但最終升不到好中學,或者升到又發現其實能力不夠而去放洋、讀副學士。

如果家庭資源豐富,讀私幼上直私小無問題,反正不會帶來壓力。
但如果資源緊拙,就真是不必。因為老土咁講,讀到的就讀到;讀不到的,不會因為入了私幼/直私小而讀到。
小朋友資質,不會因為咩學校而有分別。可能讀私幼、直私小,係為了令不懂教的家長學懂怎樣教小朋友而已。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我諗無家長會將名幼和將來入讀神科或top U 有聯想,放資源和爭入名校都只係爭取較好「起跑線」,但結果都 ...

你講得啱, 資質先係最重要。

男爵府

miss321 發表於 24-4-3 16:03
其實你小朋友資質好,可以喺六年奮鬥內考到級頭,然後升到Band 1A直資。
正如我之前所講,去到呈分試已經 ...

你睇升中為終極目標?
我睇入咩大學先係目的地
而家入大學好容易,如果為入大學,根本無需要花咁多資源
你所講既重視其他野,但呢個帖發起正是資源緊拙既家庭,咁我相信佢重視既係成績

男爵府

我朋友算有錢,兩個仔都係讀普通學券幼稚園,普通津小,普通津中,讀唔掂,都仲有錢可以放洋留學。

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-3 16:07
我就想 ...

的確如果資源有限,我都唔建議花資源去谷入名小,現在好多津校都唔差。語言亦有好多免費或便宜既方法學習,唔一定要英小。

當然有資源時可以俾到小朋友既嘢會比津貼學校多,體驗豐富啲,但對升學嚟講唔係最重要

子爵府

Fishqqma 發表於 24-4-3 16:10
你講得啱, 資質先係最重要。

初初做父母當然會好有期望,好多都願意花資源教育小朋友,但見得多唔同既小朋友,就知道「叻」同「普通」既小朋友係有分別,唔係谷就追到,所以都需要客觀了解自己子女潛質,按才能培養,為咗升小揠苗助長唔係好事。

男爵府

liverpool2023 發表於 24-4-3 16:07
我就想 ...

去到中學,尤其高中階段,真係如你所講,讀到的就讀到;讀不到的,不會因為入了私幼/直私小而讀到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Adiezz 發表於 24-4-3 16:24
初初做父母當然會好有期望,好多都願意花資源教育小朋友,但見得多唔同既小朋友,就知道「叻」同「普通」 ...

我反而希望小朋友健康開心成長。
你都講得啱, 好多嘢都要睇小朋友天資。

珍珠宮

同意,而且大部分家長會因此判斷埋仔女受唔受谷、甚至有乜學習狀況會好快被老師發現
唔會錯過黃金治療期
我仔女都讀私幼
以前私幼班同學仔有啲K2、K3轉咗校
有啲去讀券幼、有幾個熟啲既媽咪話仔女發現學習遲緩,要轉去關愛啲既幼稚園
有時啲嘢唔試過又點知。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

4-5歲細路已經開始睇到潛質,名私幼既存在就係gather一班能力差唔多既細路同有共同目標既家長,佢地揀過晒學生同家庭背景,叻仔叻女點都多啲,如果係呢堆小朋友入面都算標青,咁就真係叫叻。

讀一般屋村券幼(名券幼除外),小池大魚同出面班名幼叻果批比會有一段距離,升小時放佢地入大池開下眼界,真正叻既細路唔止係能力仲有心理質素,會遇強愈強。

男爵府

yauchuchu 發表於 24-4-3 16:49
4-5歲細路已經開始睇到潛質,名私幼既存在就係gather一班能力差唔多既細路同有共同目標既家長,佢地揀過晒 ...

無錯呀!
所以考小學唔止睇學術
仲會睇家庭背景和性格
有啲直私收既小朋友唔係資質特別好,但係家庭資源特別豐富,亦都係影響小朋友小學成績

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊