自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-1 11:39
其實真係會唔記得

所以我會留意阿仔學校嘅教學進度,佢返咗學,如我有時間,我會自己revise下佢學習緊的t ...

Same, 都有咁做

男爵府

LoveCorgi2 發表於 24-5-1 11:55
要父母自行先做一輪功課update番先。所以都要好多時間同心力。

係呀,你說出重點來……父母都要好多時間同心力呢

伯爵府

mother904 發表於 24-5-1 02:19
我有,呀女中六開始,我擅長的科目,我做note佢讀,然後出卷佢做題。不擅長的,我要佢做past paper,跟手我 ...

中學由中六才開始幫佢嗎?

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-1 12:01
係呀,你說出重點來……父母都要好多時間同心力呢

撇除嗰啲天資好嘅細路,想細路學業好,父母都要勤力。
跟中學就更加,一科都大把嘢,如要跟幾科,時間精力真不夠用

伯爵府

藴藴 發表於 24-5-1 11:57
中學仲要跟?我打算跟完呈分試就唔再跟
其實中學都大個,讀唔讀到/肯唔肯讀都定晒,我會外判,中學讀 ...

小朋友未到中學嗎?好多人都係咁諗到佢哋中學就一定放手。踩下一步又踩下一步,會發覺今時今日父母有能力的話最好可以跟吓。除非真係有一個好貼身嘅補習老師,同埋對佢學業冇乜要求。當然本身天資好又另計

男爵府

唔覺有乜問題
學生之間都可以有study group.
屋企得佢一個.
好似我唔識普通話, 但我可以用智能電話打字考佢. 得佢自己一個, 點溫?

有啲話放手, 咪又揾補習

公爵府

2024年龍年勳章

有幫佢整考試時間表、範圍,我自己整呢啲唔使10分鐘,print out貼佢枱頭方便睇,提吓佢溫書技巧,諗唔通又問吓,佢只係有補偏弱嘅中文,其他科唔識都係靠自己開口問。

-

大宅

如果我有咁嘅本事,一定會! (指教到佢,出左題比佢重點溫)

老實講,青春期嘅佢哋叛性強都肯比父母陪讀, 抵陪啦,我會請假陪佢溫㖭

翡翠宮

畀面勳章

LoveCorgi2 發表於 24-5-1 12:02
中學由中六才開始幫佢嗎?

小學跟得緊啲,中學後已經沒有理佢功課,但落了硬指標,每次考試,成績一定最少要above average,佢勉勉強強過關,但去到中六依然懶懶閒,所以忍唔住出手。

佢話自己心中有數DSE大約有幾多分,佢本來想入HKU文學院,認為夠分就得,唔駛考得太好,但我覺得以佢能力可以再好啲,雖然同一科,高分入同掹車邊過是兩種不同的底氣,年青人覺得不重要,但我覺得DSE成績跟一世,可以好啲點解唔盡力?對住啲有能力但鬥心低的年青人,該出手時都係要出手。
日日是好日

大宅

fasola 發表於 24-5-1 12:13
唔覺有乜問題
學生之間都可以有study group.
屋企得佢一個.

係囉 放手= 外補, 咁家長教咪一樣係叫補習

侯爵府

2024年龍年勳章

jasprincess 發表於 24-5-1 11:51
考試技巧係邊度掌握?我成日聽人講要技巧但係邊度學?

都係靠個人經驗咋,我一見到題目就會分析陷阱位係邊既人(以前細個讀書已經係咁),我睇完marking scheme就會好快掌握到點答先會高分,所以會同仔女分析咁既答案係7/10分,咁既答案係9/10分啦。
我讀書係有啲小聰明,心諗如當年有人會係身邊提點多啲,教我更多有效既方法,應該會更好成績,所以我希望成為仔女身邊可以提點佢既人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

放手,係等佢自己明白自己需要,再自己搵補習或其他方法幫自己,而唔係家長出手安排。

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-5-1 12:18
都係靠個人經驗咋,我一見到題目就會分析陷阱位係邊既人(以前細個讀書已經係咁),我睇完marking scheme ...

最大嘅問題,唔係懶唔係唔肯做,而係冇咁多時間同精力去讀晒啲嘢。啲嘢好多之外,讀書背書又比較慢,係咪要幫佢哋speed up。分析都會做,但首先都要讀好晒

男爵府

mother904 發表於 24-5-1 12:15
小學跟得緊啲,中學後已經沒有理佢功課,但落了硬指標,每次考試,成績一定最少要above average,佢勉勉強 ...

結果咩成績入呢?我咁問,因為我大的也是想入文學院

伯爵府

lojo11 發表於 24-5-1 12:22
放手,係等佢自己明白自己需要,再自己搵補習或其他方法幫自己,而唔係家長出手安排。
...

都相信呢樣嘢,要等佢哋跌跌碰碰先至掌握到箇中真諦。但係掌握到幾多領略到幾多改善到幾多,現實又係點樣就真係睇吓大家要求。

男爵府

唔會
小學已經唔溫
唔識可以問我(中學數理化都可以)
但理解、內化、運用、整理必需有自己的方法
小學至f4成功set到一套自己學習法
終生受用

會分享比小朋友知我係點樣學習/溫習
會觀察佢學習速度/方法,有冇改善地方
同佢討論,協助佢改善
會按照佢智商、性格、習慣幫佢
唔會放牛也唔會拔苗助長

我覺得做呢啲比幫佢溫習好,不過要長期長線,有耐性,父母會觀察及思考
(重申,小朋友唔識,主動問,父母可以教)

翡翠宮

畀面勳章

liverpool2023 發表於 24-5-1 12:24
結果咩成績入呢?我咁問,因為我大的也是想入文學院

我女讀中學嘅時候,文學院一般best 5有25分就穩入,而家唔太清楚。

我女當年over 30分,港大有offer,最後佢揀了去英國讀
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

LoveCorgi2 發表於 24-5-1 12:27
都相信呢樣嘢,要等佢哋跌跌碰碰先至掌握到箇中真諦。但係掌握到幾多領略到幾多改善到幾多,現實又係點樣 ...
我有朋友個仔, 中學自己有目標要考好DSE... 佢知道父母搵錢辛苦, 想將來照顧屋企.. 佢真係自己好努力做past paper, 搵補習... 我朋友就負責比錢, 煲下湯水.. 最後入到醫科.. 我好凳我朋友開心... 個仔咁叻... 當然有D有父母出手而入醫科... 不過呢個情況, 緊無靠自己個位更勁啦..

男爵府

mother904 發表於 24-5-1 12:36
我女讀中學嘅時候,文學院一般best 5有25分就穩入,而家唔太清楚。

我女當年over 30分,港大有offer,最 ...

謝謝,咁現在都差不多
我聽講如果考得好,用好成績入文學院會有獎學金,你知道嗎?

男爵府

cathyio 發表於 24-5-1 12:31
唔會
小學已經唔溫
唔識可以問我(中學數理化都可以)

贊成
所以樓主這個題目好難說
佢唔明,父母當然可以解
但連做筆記、背書也幫,這個就是能力問題
但現在又有幾多個父母會說,細路不是讀書材料,由佢不讀大學呢?

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊