自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ChaBean 發表於 24-5-6 12:51
我奶奶每次去旅行都擔心,老公影左我煮嘅,全家都話好食過佢同工人煮,但奶奶一返來就不停講好耐慘啦冇啖 ...

我奶奶咪又係咁
全世界好似得佢一個識煮嘢食咁

伯爵府

pauline_c 發表於 24-5-6 12:47
唔好要佢聽,暈比佢睇

我估到佢有咩反應㗎,試過類似情景,你知唔知佢講咩?

都話你飲得少啦,平日食佢啲嘢食得少咪暈囉

大宅

回覆樓主:

你老公由細飲到大?日日飲?佢自己有無飲?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

flowerbabe 發表於 24-5-6 12:34
所以同佢真係溝通唔到

佢自己覺得好,就覺得人哋都好,係咪低能

溝通唔到唔好勉強,最緊要搵相處舒服方式,同老公講收佢鎖匙,唔好再上嚟煲嘢。

子爵府

回覆樓主:

你99起碼係煲完問你飲唔飲(雖然唔啱你口味,但都係一點心意)。我99係佢寶貝女唔飲,先問我飲唔飲 我當然無飲

水晶宮

flowerbabe 發表於 24-5-6 12:57
我估到佢有咩反應㗎,試過類似情景,你知唔知佢講咩?

都話你飲得少啦,平日食佢啲嘢食得少咪暈囉

Help
唔好理佢咁多,叫老公出手

象牙宮

pauline_c 發表於 24-5-6 12:54
個個星期老火湯可以,日日就唔可以

我冬天真係日日老火湯同燉湯,夏天就1星期一次老火湯,1次滾湯!我老公飲左幾十年仲好健康,我同奶奶都係煲魚湯多

男爵府

Ol0314 發表於 24-5-6 12:51
唔關年紀事
好多時 奶奶呢個就係原罪
煮又話你煮

新抱都係原罪,唔煮話你餓親佢仔同孫,煮得好過佢,冇人肯食佢煮又妒忌,最好就係佢一邊煮一邊鬧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

間唔中煲
湯就多啲一星期1-2次
涼茶就一個月一次
我多數比老公飲啲涼茶
太甜

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ChaBean 發表於 24-5-6 13:25
新抱都係原罪,唔煮話你餓親佢仔同孫,煮得好過佢,冇人肯食佢煮又妒忌,最好就係佢一邊煮一邊鬧
...

我覺得仔結咗婚,得閒見吓面飲吓茶就算囉,除非仔女要求,否則唔好攪咁多嘢,費事工夫又做咗仲要俾人嫌棄。

伯爵府

flowerbabe 發表於 24-5-6 07:01
我哋唔同住,但係佢隔日煲涼茶

我又寒涼,講咗10萬次唔飲,但每一次煲都叫你飲,唔係人人都適合飲涼茶㗎唔 ...

叫c6同佢講,唔好再㷛,唔會飲,如果再攞嚟就會倒,要嬲由佢嬲,無辨法,唔會嬲成世

水晶宮

無話可說 發表於 24-5-6 13:14
我冬天真係日日老火湯同燉湯,夏天就1星期一次老火湯,1次滾湯!我老公飲左幾十年仲好健康,我同奶奶都係 ...

魚湯係滾湯,唔算老火湯。健康係日積月累,而家年輕無問題,不過壞習慣會增加將來患病風險。中國人傳統習慣,部分唔算健康,可以減少次數。

琥珀宮

flowerbabe 發表於 24-5-6 12:12
係呀,同佢講過話飲完頭暈,佢就話多多事幹,邊會頭暈㗎,佢話佢未聽過
...

人有寒熱底分,就睇性格其實都知你99係熱底,適合飲涼茶
唔聽人講只有佢講冇你講嗰種
你唔使同佢嘈,比咩你全收,之後掉鬼晒佢啦
佢地比野人係要存在感,心理上嘅需要多d,, 證明佢仲有存在價值,同埋可能太悶未成日煲下野,咁又一日
當我諗通左之後,佢比咩我都要晒,之後就八九成都係攞去掉嘅 ,未當幫佢掉下屋企嘅垃圾囉

伯爵府

BGCOME08 發表於 24-5-6 08:44
咁就直接飲完响佢面前暈底
得喎,call埋白車,煩一次一勞永逸

伯爵府

mandy952 發表於 24-5-6 13:43
人有寒熱底分,就睇性格其實都知你99係熱底,適合飲涼茶
唔聽人講只有佢講冇你講嗰種
你唔使同佢嘈,比咩 ...

多謝你呀姊妹
我都試吓呢個方法先

有時同佢嗌交真係好傷我自己身體,話完佢自己又唔開心,心跳加速,有時嬲到喊

冇錯,佢係熱底,一有唔舒服就好似癲咗咁一日飲幾碗涼茶,佢可以飲好多杯豆漿都得,俾我飲多兩杯我已經想暈

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-5-6 12:49
我懷疑我媽係 ASD,同學歷、背景、年紀未必有關,佢同所有人嘅人際關係都麻麻。
...

甘可能真係, 以前醫學冇甘昌明冇作評估
我識個啲麻煩老人家就多數係比較年長,鄉下出身,有自己個套,唔接受新事物,所以同仔女新抱夾唔到

水晶宮

waic 發表於 24-5-6 14:04
甘可能真係, 以前醫學冇甘昌明冇作評估
我識個啲麻煩老人家就多數係比較年長,鄉下出身,有自己 ...

我阿媽新抱喺外國,所以佢地無問題,係得我同佢火星撞地球

象牙宮

pauline_c 發表於 24-5-6 13:36
魚湯係滾湯,唔算老火湯。健康係日積月累,而家年輕無問題,不過壞習慣會增加將來患病風險。中國人傳統習 ...

唔係喎,我煲2個幾鐘架,唔係煎幾下滾半個鐘果d!飲得多豬骨湯同雞湯就真係唔健康喇,有段時間成日煲雞湯,真係成個人肥左 近年改燉瘦肉,或魚湯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

美味 發表於 24-5-6 13:30
我覺得仔結咗婚,得閒見吓面飲吓茶就算囉,除非仔女要求,否則唔好攪咁多嘢,費事工夫又做咗仲要俾人嫌棄 ...
呢D 而家看似盟塞既老人家,
可能後生時都好似你咁諗,
但到老左孤獨, 怕寂寞, 就係咁想搵野做平時同後生一輩多D交流
哪怕只係單方面, 一箱情願既交流

今日出去食飯就見到幾個救護人員
推住個擔架車不斷大叫"行開, 睇後" !!!
我閃過一邊見到一個中年婦人訓底左無曬反應, 救護員邊行邊推車邊同個婦人猜個心做急救
行到間食店, 見到個警察問緊個店員, 原來係食店既員工黎
60歲多D仲返工, 返返工就不醒人事
人就係咁, 唔知幾時就會走
無端端黎到世上, 過完幾十年,就無端端就走左
好化學

侯爵府

回覆樓主:

你奶奶煲嘅涼茶係畀佢個仔,唔係畀你㗎,我以前奶奶都係,五六樽一公升玻璃樽,鬼咁重,係夏枯草,有陣時我哋跟住去睇戲,我老公就咩到膊頭都紅曬,痴線,佢唔敢say no,99一向都當我死嘅,我話唔使,我都可以煲,佢即刻西面唔睬我,好耐好明佢煲畀個仔關我鬼事,連啲湯都話好多呀去飲完仲要裝一樽手痴線,有次阿嫂踢爆佢,原來佢煲到咁上下,又添水落去,個煲又大,跟住就係咁夾我哋飲,佢自己食齋又唔飲,大佬好似水咁。
不過佢而家走咗,呢個忍耐其實係有時限, 人生百態,人哋想表現自己係慈母,唔關我事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊