自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

內地人呢D思想好奇怪,唔講以為你父母系超大戶人家又或者系王爺添,除非有過千萬比你,否則唔會搞甘多野。

水晶宮

BK Milk勳章

AmberJ 發表於 24-5-9 17:01
我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

唔會無啦啦跟我姓下嘛,
除咗無爸爸,傻左咩
另外唔會因為其他人幫我決定

你父母真係

伯爵府

想生BB熱投

我今年結婚

阿爸都係甘講,生甘多件邊到養得起呀
又唔係貓仔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

識兩個嫁鬼佬嘅朋友, 佢哋小朋友中文名係跟母姓, 英文名就跟父姓

別墅

回覆樓主:

令我想起郭秀雲個仔有段時間叫 「龐錢景峰」

別墅

miniyan 發表於 24-5-10 11:27
我今年結婚

阿爸都係甘講,生甘多件邊到養得起呀

你本身係獨女還是得姐妹冇兄弟?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實姓氏, 真係有好大關係? 呢個世界冇咗一個姓氏, 會好嚴重? 叫爸媽領養一個跟佢姓, 仲可以改複姓, 集合爸爸媽媽的姓氏, 完美!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

變成一首歌 發表於 24-5-10 01:33
但陳李同李陳,邊個擺前面埋又爭,中國人一定當第一個係姓,又唔係複姓。
你日本親戚係單姓?如果唔係,埋 ...

西班牙人用雙姓氏,父系為重,即父姓先母姓後,到粒孫改名時就用父母既父系姓氏。梁詠琪個女都係咁。

日本法例要夫婦同姓。有d男明星結婚時揀入贅,改用女家姓氏。唔知日本人響外國結婚會點計。

中國人冇用雙姓既文化或法規,我都覺得用雙姓既話樓主 d長老又要爭,以樓主情況睇佢仔女冇可能叫長老grandpa,爭拗沒完沒了。

伯爵府

醒目開學勳章

我真係孤陋寡聞,呢啲事第一次聽,乜原來一家人好地地個家姐同個細佬會唔同姓,跟住明明係公公婆婆,又要教個細路叫爺爺嫲嫲,太奇怪!咁真正嘅爺爺嫲嫲知唔知啲細路叫公公婆婆做爺爺嫲嫲㗎 ?好混亂呀!小朋友會唔會返到學校同老師講我有兩個爺爺同兩個嫲嫲呢? 如果我係老師,我會以為一對基佬領養咗兩個細路,所以有兩個爺爺同兩個嫲嫲!

水晶宮

呢個年代仲有咁樣樣? 邊度鄉下?

伯爵府

回覆樓主:

不如生夠四個,梅花間竹,一個跟阿媽另一個阿爸另外一個又跟阿媽,有兩個做伴咁咪大家開開心心囉

別墅

mrshoho 發表於 24-5-11 13:01
我真係孤陋寡聞,呢啲事第一次聽,乜原來一家人好地地個家姐同個細佬會唔同姓,跟住明明係公公婆婆,又要教 ...
知道有一家人
呀姨叫媽咪
係大陸

細路自己有親生呀爸呀媽㗎
搞到啲關係複雜
外人根本分唔到佢叫緊自己呀媽定呀姨

伯爵府

相反我有個朋友呢係啲海樂豐定唔知邊度啲人?佢話佢個老爺迫個孫叫佢做阿公。

子爵府

回覆樓主:

香港式 夫妻 的兒女一定係跟爸爸姓!
不同姓 ... 就是同母異父姐弟了!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

hellomiki 發表於 24-5-9 17:11
家家唔同,只要大家有共識就好,個人認為跟誰姓都無咩問題,現代人,不是古代,跟阿媽姓無問題,任正非個女 ...

好明白你。上年同個新移民同事傾開先知原來佢兩個細路,一個跟佢姓,一個跟爸姓。我本身冇大陸親戚,真係唔知道原來世界咁大,係可以咁樣run法。當時我覺得非詫異,以為除咗後父,無老豆,或老豆衰先唔跟啊爸姓,始終係父系社會。細問,原來佢女家全部生女,而佢有仔生,所以想留個姓氏。佢男家又全部生仔,而佢c6又無乜所謂。所以兩個仔女,一個跟父,一個跟母姓。
在我而言,留姓氏對我無乜所謂。亦唔明點解咁執著。
最近,係Facebook 睇過一條片,外國人,個B跟表哥姓。個十幾歲後生仔知道後感動到喊。
我諗,世界之大,無奇不有

可以大家坐地再傾下

大宅

始終文化唔同,小朋友係香港生活,唔跟爸爸姓,學校老師同學朋友及其家其他人,好易誤會佢唔係同一個爸爸、油瓶女、或者單親,人哋兜口兜面唔會問你點解,只不過心裏已經認定,你亦好難同每一個人解釋。你鍾意個女俾人誤會,你願意個屋企比外人有咁嘅感覺,真係有口難言。
你爸爸媽媽,唔明香港風俗文化,唔明咁樣嘅家庭會比外人誤會,你同佢哋解釋吓文化差異,點解要俾人用奇異眼光望住你哋。你都可以share我哋咁多人嘅comment俾佢哋睇。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔好睬佢哋, 同佢哋講,兄弟姊妹唔同姓,外人以為你返頭嫁

男爵府

AmberJ 發表於 24-5-9 17:01
我有兩個小朋友,大女5歲了,弟弟9個月。我係一個獨女(內地一孩政策),所以我爸爸媽媽係我結婚前就提出過 ...

姓(爸)姓(媽)名(1個字), 此組合可以嗎

珍珠宮

Onlok 發表於 24-5-11 14:10
好明白你。上年同個新移民同事傾開先知原來佢兩個細路,一個跟佢姓,一個跟爸姓。我本身冇大陸親戚,真係 ...

內地比香港開放
跟父姓系傳統古時男尊女卑留下來的產物,對我而言,跟誰姓都無所謂

大宅

回覆樓主:

我估香港人好難明白內地人這種思維。

小朋友在香港生活嗎?是的就兩個都跟爸爸姓啦,好難理解點解兩姊弟會唔同姓。
或者同你父母解釋,在香港兄弟姊妹唔同姓,通常是異父同母,或者單親家庭。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊