自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 15:01
你係PT? 又話文職?

sorry, 令你誤會了

我意思係我去幫襯物理治療,我做了手術,要做半年物理治療,我係病人,不是工作人員

就係年紀大,呢度痛果度痛,又話勞損又話退化,所以我冇本事做粗重工作的

伯爵府

yaumuimui 發表於 24-5-12 14:19
印象這麼多轉變,你不肯過渡應該可以當遣散,有啲公司遣散會有賠償,至少都有賠番MPF僱主部分給你。
...

遣散費係因為個職位將來冇咗而要辭退你先有,但樓主係拒絕做而唔係冇得做,所以唔會有遣散費!

MPF僱主供款第一日已經係屬於你嘅,我相信你係講緊遣散費裏邊offset ER porton。

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 15:09
sorry, 令你誤會了

我意思係我去幫襯物理治療,我做了手術,要做半年物理治療,我係病人,不是工作人員

係我自己誤會咗先啱!

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 12:47
好多機構都請,不過留意番呢類職業都容易有工傷。如果上咗年紀,真係要小心啲!
...

明白,謝謝

男爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 13:00
我宜家都做緊物理治療,做了幾個月了(私家),我見物理治療中心有5-6個姑娘,應該係物理治療助理,會幫手做 ...

有証書就可以入行,後生做唔長,睇吓邊間機構,有些50+都請。文職好難揾到輕鬆工作,依家文職工下下都要用whatapps/wechat 同客/同事聯繫,返工放工都whatapps/wechat, 睇少一陣都嫌遲, 仲要做其他野呢,真係做唔嚟

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

咁大年紀,由新界返港島,好辛苦喎,公司係咪想迫你提早退休咋

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 15:19
遣散費係因為個職位將來冇咗而要辭退你先有,但樓主係拒絕做而唔係冇得做,所以唔會有遣散費!

MPF僱主供 ...

你對勞工法例好熟悉呢

男爵府

Yammiewu 發表於 24-5-12 16:25
有証書就可以入行,後生做唔長,睇吓邊間機構,有些50+都請。文職好難揾到輕鬆工作,依家文職工下下都要用 ...

唉!真係做唔嚟

男爵府

florapang0426 發表於 24-5-12 16:40
咁大年紀,由新界返港島,好辛苦喎,公司係咪想迫你提早退休咋

應該唔係嘅,因我份工都係合約形式,合約完他可以不續我約,只是因為港島那邊唔夠人手,所以調我去

男爵府

活出彩虹 發表於 24-5-11 20:54
公司要調我去港島返工(我住新界),返工遠了,工作量大了,工作環境差了……所以我考慮緊好唔好辭職?若辭職 ...

考慮退休興否可以列出以下財政狀況

1. 自主樓供滿未?

2、現時的資產會否為你帶來被動收入

3 . 本身有無買保險期滿可以用來退休用?

4 預備自身的醫療保險,因為退休後再沒有公司醫保可以用

5 有無仍然在學的仔女/ 需要照顧父母需要供養?

男爵府

綠茶新地 發表於 24-5-12 17:05
考慮退休興否可以列出以下財政狀況

1. 自主樓供滿未?

其實我們也有退休規劃,慳慳地也可以,睇送食飯啫

兒子已準備出來工作,亦冇父母要供養

男爵府

活出彩虹 發表於 24-5-11 20:54
公司要調我去港島返工(我住新界),返工遠了,工作量大了,工作環境差了……所以我考慮緊好唔好辭職?若辭職 ...

辭 搵份輕鬆啲

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 17:08
其實我們也有退休規劃,慳慳地也可以,睇送食飯啫

兒子已準備出來工作,亦冇父母要供養

返工問下你份公司醫療保險有冇個條款,可以辭職後轉私人醫療保險,只要聲明病歷,唔需要核保,一定保。

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 17:31
返工問下你份公司醫療保險有冇個條款,可以辭職後轉私人醫療保險,只要聲明病歷,唔需要核保,一定保。
...

我公司沒有醫療保險,一直以來,我都係用我老公公司個plan的

宜家老公退了休,我都打算自己買醫保,諗緊Bowtie, 平平的,好唔好呢?

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 17:33
我公司沒有醫療保險,一直以來,我都係用我老公公司個plan的

宜家老公退了休,我都打算自己買醫保,諗緊B ...

有冇長期病患?年紀大加上如果有長期病患好多不受保的!

如果bowtie受,買份傍身都好!

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 17:48
有冇長期病患?年紀大加上如果有長期病患好多不受保的!

如果bowtie受,買份傍身都好!

長期病就冇,但隻手剛做了手術,Bowtie就加了exclusion, 所有日後關於這隻手的手術都不保

還在考慮緊買唔買

大宅

活出彩虹 發表於 24-5-12 10:16
阿仔7月返工了,不過我覺得佢份工不夠穩陣,工種也很受經濟影響,公司常有架構重組,所以未能放心呢
...

辭工,可以襯這段空檔期,同老公阿仔一齊去旅行,好難得,同時不受工作局限,好好享受這段日子,其實係一個好難得嘅時機,襯自己和老公還健壯,阿仔仲係自由身,好好去享受家庭樂去個長旅行。

男爵府

CellT 發表於 24-5-12 17:56
辭工,可以襯這段空檔期,同老公阿仔一齊去旅行,好難得,同時不受工作局限,好好享受這段日子,其實係一 ...

謝謝提議。

應該只得我同老公兩個去,我應該做到6月尾,阿仔6月去exchange program, 回港數天就要上班

我就兩公婆自己去旅行,唔理阿仔了

水晶宮

活出彩虹 發表於 24-5-12 10:26
非常有系統的分析呢

我還會考慮埋其他因素,我現在返工地點近,只需5分鐘車程,每日我老公會接載 ...

係,因為我做一些重要決定時都會咁去分析,少啲後悔。因為我凡事都會計到最壞打算,而如果都面對到,我就會做決定。咁係少啲出錯。

如果照你咁說,我係你的話,我會轉為係屋企附近找兼職算。但提提你,如果你一裸辭左,而沒左一份收入,月月燒錢的時候係好起眼,你會覺得忽然用錢快左好多。

而就算你仔出身工作,佢頂盡都可能只比到3-5000元一個月你,要太多就比仔覺得吸血。(我不想唐突去知你仔將會做邊行月入多少、我當佢一出來1.8-2萬一個月平均咁計。)

你真係要計好條數,不好太沖動行事,因為你話不做係好易,到你想做又有返呢個收入,人地大把平靚正選擇,你未必咁易入返。

我好彩早生大仔,將來佢出來工作時,我都仲有一段時間才退休。變左壓力沒咁大。

伯爵府

回覆樓主:

辭咗職先
若悶/想參加收入
到時搵份兼職或較輕的工作

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊