懷孕前後

跳至

首頁
45678...37

尾頁

大宅

D 人話十二朝先好補身.

別墅

funnyfanfan 發表於 13-10-30 10:59
D 人話十二朝先好補身.

因我表姐之前都係小產過, 跟住就睇個中醫, 好快有左!! 我問左佢攞個中醫既資料, 個中醫係大學既教授, 如果你想要, 我可以share比你呀!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+funnyfanfan+於+13-10-30+發

原帖由 Mrs_Davidson 於 13-10-30 發表
淸哂,好似m咁,住一晚威院,一星期清完,三個月後再懷孕,而家26w,大家加油!

...
你之後有睇中晒調理?一直條到幾時?

大宅

kevinpak117 發表於 13-10-30 11:06
因我表姐之前都係小產過, 跟住就睇個中醫, 好快有左!! 我問左佢攞個中醫既資料, 個中醫係大學既教授, 如果 ...
好呀, 參考下都好, thx

別墅

funnyfanfan 發表於 13-10-30 11:46
好呀, 參考下都好, thx

SEND左兩個醫師既資料比你, 你睇睇PM丫!

咁你依家點呀? 幾時入院呀做手術呀? 你自己萬事小心呀!!!

禁止訪問

回覆:小產

大宅

kevinpak117 發表於 13-10-30 10:51
好羨慕你!!!真係好羨慕你!
不用羨慕,調理好,你一樣可以的

大宅

引用:Quote:原帖由+Mrs_Davidson+於+13-10-30+發

原帖由 243shan 於 13-10-30 發表
你之後有睇中晒調理?一直條到幾時?
有,調整咗三個月

別墅

引用:Quote:原帖由+kevinpak117+於+13-10-29+發

原帖由 AGCCM 於 13-10-30 發表
我都係坐咗三個禮拜月左右,不過真係唔好冷親,我開頭都會成日出汗,但過咗個幾禮拜(大約係停流血嘅時間) ...
請問炒米茶落d乜?因我媽落左红棗,圓肉,果皮,怕唔怕太行血?

別墅

引用:Quote:原帖由+AGCCM+於+13-10-30+發表我都

原帖由 wsamylam 於 13-10-30 發表
請問炒米茶落d乜?因我媽落左红棗,圓肉,果皮,怕唔怕太行血?
我就係飲左龍眼肉薑水,原本已止血,飲完即刻巴巴聲咁流左兩日!問返我個中醫,話依家圓肉、黨參、紅棗都不宜在這階段進服架!因為佢地都係行血,呢個時候不能行血,咁會動血而引起出血的。

別墅

我星期六做左吸宮,就剛剛同中醫傾緊坐月既野,等我copy佢既說話比大家睇:

「圓肉、黨參、紅棗都不宜在這階段飲,這些都會行血,這時候不能行血,這會動血引起出血的。

近日可能食用木耳及雲耳,飲食要加入薑片。

沖涼、洗頭要煲薑水。洗身及洗頭分開做,要控制20分鐘內。要大約半斤薑一次,把薑切件,拍薑,連皮一同煲,煲沸待涼,薑可以再煲,煲都到夠沖涼、洗頭。如果怕風,買二兩防風,分六次用。與薑一同煲水,沖涼及洗頭。沖涼洗頭後要即抹乾及吹乾。

若四星期後未有排經現象,可以考慮看中醫。剛吸宮,要宮內黏膜重建,所以要待3、4星期。太早用藥,未必幫助,所以暫時連簡單的圓肉、紅棗都唔得,會傷血。生理要大約四星期,剛約一星期,荷爾蒙仍在變化中,所以再要等三個星期,如果來經就即看,即時清瘀。如果未來,那就來通經。

花膠可以食,但要消化好。

最好是全部薑水待涼,可以合沖涼温度時沖涼。最好是全部薑水待涼,可以合沖涼温度時沖涼。

進補要一個月後。

阿膠補肺陰為主,都可以用,但不宜太多,可以加阿膠粉在碗內,沖湯,化溶化飲用。半湯匙一次,因為滋膩,所以不要一次太多,以免防礙脾胃。

糯米酒暫時不能飲,要過28天。

暫時不能飲食過寒涼或過燥。飲食要温陽。所以飲食都要加薑片或薑茸同煮。

要好好休息及要睡眠質素好。發惡夢就可以試桑寄生蛋茶,桑寄生有袪瘀作用,惡夢多為有瘀,這有寧神化瘀功效,但又不可天天用,一星期一兩次。而茯神有安神作用煲湯是可以用的。」

以上資料希望對大家有用!

別墅

引用:Quote:原帖由+wsamylam+於+13-10-30+發表請

原帖由 kevinpak117 於 13-10-30 發表
我就係飲左龍眼肉薑水,原本已止血,飲完即刻巴巴聲咁流左兩日!問返我個中醫,話依家圓肉、黨參、紅棗都不 ...
The so much !

別墅

引用:Quote:原帖由+wsamylam+於+13-10-30+發表請

原帖由 kevinpak117 於 13-10-30 發表
我就係飲左龍眼肉薑水,原本已止血,飲完即刻巴巴聲咁流左兩日!問返我個中醫,話依家圓肉、黨參、紅棗都不 ...
Thx so much !

洋房

唔好太難過 我上年7月12 weeks 時都係發現無心跳 當時揀左刮宮 好快復完 跟住1月bingo bb 而家都幾日人仔了!! 只要小產後坐小月好似人地坐月咁補身 養好身子 bb 好快返黎!!
我明白而家係好難受 我同先生果時都好難過…但現實始終要面對,加油呀!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+AGCCM+於+13-10-30+發表我都

原帖由 wsamylam 於 13-10-30 發表
我叫媽咪只落炒米,杞子同陳皮,過咗一個星期後先落桂圓,唔落紅棗,始終我哋唔係真係生咗,仲流緊血,記得唔好食薑就可以了,真係會子宮收縮肚痛

複式洋房

我記得我出院後第十日就出睇中醫,佢都話第一件事幫我清瘀血,我都記得劑藥有益母草同桑寄生,我睇中醫嗰日其實都停咗流血,食咗藥後又有番流血,不過係啡啡哋嘅,之後覆診自己望住個mon都見到個子宮係清的,坐月時我都有食木耳幫助去瘀血

大宅

究竟可以食薑定唔可以?? 幾時先食??

大宅

引用:Quote:原帖由+jadenboy+於+13-10-30+發表多

原帖由 AGCCM 於 13-10-30 發表
我嗰陣8w,又係無流血無肚痛,完全無唔舒服…
我星期五食藥,希望一切順利排出,唔痛吧

別墅

引用:究竟可以食薑定唔可以??+幾時先食??

原帖由 funnyfanfan 於 13-10-30 發表
究竟可以食薑定唔可以?? 幾時先食??
我媽同中醫都話要落薑保暖返個身驅寒呀。

別墅

引用:唔好太難過+我上年7月12+weeks+時都係發現

原帖由 珍寶媽 於 13-10-30 發表
唔好太難過 我上年7月12 weeks 時都係發現無心跳 當時揀左刮宮 好快復完 跟住1月bingo bb 而家都幾日人仔了 ...
多謝你的實際例子,其實我有聽好多jm講都好快再有返,我有少少信心了

首頁
45678...37

尾頁

跳至