懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我9月尾係養和開刀生咗囡囡, 感覺十分好, 歡迎各位準媽媽發問!

大宅

原文章由 tumtum 於 07-11-15 14:42 發表
我兩年前係住2人房, 同緊急開刀, 唔知係咪咁會貴d, 當時的確係charge $1,500

我睇份單張就無寫唔同房唔同 $ o既,
希望係 $500 la, 我都 book 左2人房..

大宅

我兩年前係住2人房, 同緊急開刀, 唔知係咪咁會貴d, 當時的確係charge $1,500

大宅

原文章由 lymchau 於 07-11-14 23:22 發表
下? 我看單張話HK$500 only!

我張單張係醫生俾我, 好似係 8/2006 update,
都係寫住 $500.
我相信係 up-to-date 的, 因為相信醫院有新 plan 一定最先通知醫生.

複式洋房

原文章由 tumtum 於 07-11-14 15:31 發表
如開刀的話我提議你响養和同佢地買手術後專用嘅束腹帶, 因同普通順產完用嚟收肚果D好唔同, 緊好多好多, 主要用嚟support傷口, 就唔會痛

養和係比老公入手術室(同影video)架, 要收費啫, 两年前$1,500, 而家唔知幾多 ...

我医生都系甘建议。捂知多少$$呢?
老公陪产,我系医院WEBSITE见系500蚊。两年前重贵?

伯爵府

下? 我看單張話HK$500 only!

原文章由 tumtum 於 07-11-14 15:31 發表
如開刀的話我提議你响養和同佢地買手術後專用嘅束腹帶, 因同普通順產完用嚟收肚果D好唔同, 緊好多好多, 主要用嚟support傷口, 就唔會痛

養和係比老公入手術室(同影video)架, 要收費啫, 两年前$1,500, 而家唔知幾多 ...

大宅

養和係比老公入手術室(同影video), 要收費啫, 两年前$1,500, 而家唔知幾多喇

珍珠宮

點解唔可以入既!

原文章由 lymchau 於 07-11-14 12:29 發表
爸爸入唔到去看係我生BB的遺憾,我都好難過!

伯爵府

爸爸入唔到去看係我生BB的遺憾,我都好難過!

原文章由 CLK-MB 於 07-11-14 09:16 發表

應該可以影video 架..我有朋友係兩年幾前向養和度生...又係開刀..佢都有影到. 我地仲睇過添~ 其實唔會影到d 咩 '血腥場面' 既..因為醫生護士咁都圍住晒喇. 老公只係影下媽咪...同埋..阿B比人抱出黎果下囉. ...

伯爵府

原文章由 christmaslily 於 07-11-14 09:10 發表

多谢你回复。我都情愿食自己妈妈煮的饭。

医生捂比老公陪产?我医生建议我老公陪产呀,话呢个系好好EXPERIENCE。 不过我捂知手术室姑娘比捂比拍VIDEO,影相应该OK。我医生仲建议我用医院提供的托腹带,看看感觉如何先 ...

應該可以影video 架..我有朋友係兩年幾前向養和度生...又係開刀..佢都有影到. 我地仲睇過添~ 其實唔會影到d 咩 '血腥場面' 既..因為醫生護士咁都圍住晒喇. 老公只係影下媽咪...同埋..阿B比人抱出黎果下囉.

複式洋房

原文章由 lymchau 於 07-11-13 23:14 發表
回复:

1) 生完姑娘話只可食粥,醫院join的package已包括3餐, 不過我媽媽煮果皮粥水我食來驅風, 我就梗係食媽媽飯

2) 醫生唔比老公入去, 話手術好恐怖, 老公好生氣! 但其他醫生比入去, 仲可以take video

3) 應該要自 ...

多谢你回复。我都情愿食自己妈妈煮的饭。

医生捂比老公陪产?我医生建议我老公陪产呀,话呢个系好好EXPERIENCE。 不过我捂知手术室姑娘比捂比拍VIDEO,影相应该OK。我医生仲建议我用医院提供的托腹带,看看感觉如何先买,因为有好多人入院前买左,点知捂岩用,养和提供的好好用。

伯爵府

回复:

1) 生完姑娘話只可食粥,醫院join的package已包括3餐, 不過我媽媽煮果皮粥水我食來驅風, 我就梗係食媽媽飯

2) 醫生唔比老公入去, 話手術好恐怖, 老公好生氣! 但其他醫生比入去, 仲可以take video

3) 應該要自己帶, 自己野ma

原文章由 christmaslily 於 07-11-13 18:12 發表
请问:

1. 生完后你的晚饭同第二日食物野? 屋企人送饭定系医院ORDER?
2. 你老公有陪产嘛? 在手术室内可捂可以拍VIDEO影低BB出世过程? 老公系咪同你一起入手术室?
3. 医院有提供脱腹带嘛?

Thank you!!! ...

伯爵府

bring la, in case you need, at least you have! but i didn't use it after operation.

原文章由 lalalili 於 07-11-13 17:17 發表
咁即係要帶網褲,巾巾,衣服, 奶(若飲特別牌子),係咪冇啦?

開刀係咪要帶束腹托?

複式洋房

请问:

1. 生完后你的晚饭同第二日食物野? 屋企人送饭定系医院ORDER?
2. 你老公有陪产嘛? 在手术室内可捂可以拍VIDEO影低BB出世过程? 老公系咪同你一起入手术室?
3. 医院有提供脱腹带嘛?

Thank you!!!

別墅

re

咁即係要帶網褲,巾巾,衣服, 奶(若飲特別牌子),係咪冇啦?

開刀係咪要帶束腹托?

伯爵府

原文章由 lymchau 於 07-11-13 15:11 發表
準備2包高x絲貼(無扣)的巾巾同一包disposable underwear 就ok 啦, 網褲1to2條就夠啦! 住5日醫院only ma.....

thank you~

伯爵府

準備2包高x絲貼(無扣)的巾巾同一包disposable underwear 就ok 啦, 網褲1to2條就夠啦! 住5日醫院only ma.....

原文章由 CLK-MB 於 07-11-13 14:54 發表

o..連網褲都包埋..咁真係唔錯喎! 係呢..d 巾巾係唔係話有分有扣同無扣呀? 我地應該預備邊隻?

伯爵府

原文章由 lymchau 於 07-11-13 14:49 發表
手術後姑娘會提供網褲, 仲幫你著, 我買左兩條都係用左一條, 其餘時間我都係著disposable underwear.

不過網褲其實都幾好著, 姑娘話通爽D!

o..連網褲都包埋..咁真係唔錯喎! 係呢..d 巾巾係唔係話有分有扣同無扣呀? 我地應該預備邊隻?

伯爵府

2人房就好似緊張D, 8人房就一定得!

原文章由 阿豆媽 於 07-11-9 21:11 發表
如果開刀7萬(包醫生費約25000)埋單得唔得?

伯爵府

手術後姑娘會提供網褲, 仲幫你著, 我買左兩條都係用左一條, 其餘時間我都係著disposable underwear.

不過網褲其實都幾好著, 姑娘話通爽D!

原文章由 CLK-MB 於 07-11-13 10:12 發表

想問下呢..其實開刀生..係唔係都係著網褲會好d??

首頁

尾頁

跳至