自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位家長:如心儀之中學學生罷課支持佔中,㑹令大家改變派位第一選擇的主意嗎?

請理性討論,唔好人生攻擊,接納唔同意見!唔好又叫人返大陸讀,又話去B3,B3學校都有好學生!大家都為人父母,唔明把口點解

珍珠宮

引用:咁罷課係學生之間既選擇+同學校方針冇關+咁

原帖由 懿仔媽媽 於 14-09-26 發表
咁罷課係學生之間既選擇 同學校方針冇關 咁唔通中大都唔考慮喇喎係咪先?

...
又唔係咁講。如果我唔支持擺課咁即代表學校理念同自己不相同。咁佢地平時係學校可能會一路比人洗腦

大宅

回覆:沙田某中學學生支持罷課

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

罷課係學生個人嘅決定,問題唔係學校身上,而係家長身上。

男爵府

樓主真係要考慮清楚

shakey  係呀!唔該妳  發表於 14-9-26 20:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

學生啫
我就覺得無乜野

如果係老師, 或者校長就另計
天朗氣清

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問各位家長:如心儀之中學學生罷課支持佔

原帖由 shakey 於 14-09-26 發表

請問各位家長:如心儀之中學學生罷課支持佔中,㑹令大家改變 ...
佢支持佔中,我會揀佢

大宅

angelacch 發表於 14-9-26 15:59
其實我覺得校長好好喎, 開放開明, 如果怕有學運, 帶你小朋友番國內讀書啦, 到大學都唔會有學運架 ...
我冇話校長唔好,原來唔可以有自己意見?我重申唔係反對學運,而係想知家長會唔會擔心中學生未成熟!妳似撩交嗌多

大宅

auntie_big 發表於 14-9-26 19:38
以我所知,沙田有名氣果d都支持!你同仔揾d band 3以下,應該夾d
其實大家討論下,社會唔係應該有不同意見咩?以妳所知B3以下就唔支持?妳都好歧視,夾d咩先!咁妳講嘢態度又同大6人夾d呀

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

以我所知,沙田有名氣果d都支持!你同仔揾d band 3以下,應該夾d

shakey  支持就係B1  發表於 14-9-26 20:16
shakey  支持就係B1  發表於 14-9-26 20:16
shakey  多謝點醒!原來B1就支  發表於 14-9-26 20:15

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

我絶對贊成如果同自己及家庭唔夾嘅學校切勿選擇!
留番的机會俾相信該校決定的家長爭崩頭!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

我知呢間學長好好,但我會諗其實中學生思想未成熟,最怕受同學影響!其實自己唔知目的,藉詞曠課!個人意見,

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得校長好好喎, 開放開明, 如果怕有學運, 帶你小朋友番國內讀書啦, 到大學都唔會有學運架

大宅

414928 發表於 14-9-26 14:32
樓主咁問不會有答案,因為大家對這件事的睇法各有立場。

孩子是你的,你想佢有咩價值觀,你就由自己想法去揀 ...
其實我都係想聽下各位意見

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:咁罷課係學生之間既選擇 同學校方針冇關 咁

咁罷課係學生之間既選擇 同學校方針冇關 咁唔通中大都唔考慮喇喎係咪先?

...
唔想小朋友群埋呢班學生囉

黃花花  有咩問題??  發表於 14-9-26 19:16
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

我想講你有無睇呢間學校既校長對罷課既對法?

呢間中學有學生罷課,係咪就=呢間學校支持罷課?

有時候,我地睇一件事唔好睇得咁表面,比D傳媒導向,無哂自己思考分析。

報紙有講過沙崇校長唔鼓勵學生罷課,但容許學生掛黃絲單
校內亦准許派發有單罷課既單張,但內容唔可以有偏頗,
一定要有支持反對兩面資料,等學生自己去分析

反而,沙崇校長係一個好好既校長,尊重學生有自由

樓主,你差D誤會左一間咁好既學校...

比條link你參考: http://news2.mingpao.com/pns/%E6 ... 00002/1410199482211

大宅

引用:請問各位家長:如心儀之中學學生罷課支持佔

原帖由 shakey 於 14-09-26 發表

請問各位家長:如心儀之中學學生罷課支持佔中,㑹令大家改變 ...
如果情況係學校禁止學生發表個人政治立場…咁我就一定唔會考慮呢間學校

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:咁罷課係學生之間既選擇+同學校方針冇關+咁

...

simple is the best~

侯爵府

陪月勳章

如果間學校D老師都支持擺課, 我一定唔會俾小朋友讀, 中學生未成年, 責任係讀好書!!

如果只係一部份學生支持, 我唔CARE, 始終社會上也會有不用聲音!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主咁問不會有答案,因為大家對這件事的睇法各有立場。

孩子是你的,你想佢有咩價值觀,你就由自己想法去揀。有些人覺得是好,因為學校尊重學生選擇,但你小朋友有能力自我分析事件,而不會人做佢做?如果思想成熟對後果有承擔能力,確是沒問題。但想反的話,你確信自己的影響力比同學間的影響大?父母是成年人有獨立思考能力(正常來說),怎樣是對小朋友最適合,只有父母才最清楚。

首頁

尾頁

跳至