自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛排表抽居屋,我同c6都會去交表當買6合彩

最近身邊同我差唔多年紀嘅人(~25)用兄妹名義排到公屋,其中一個重同我講\"我唔換屋喇,將來都唔會買居屋,等重建啦\"
另一個就講\"我窮左大半年先有間屋\"

而家年輕人真係咁諗?
佢地第時其中一個結婚點算?
福利佢地覺得係個天跌落黎俾你咁

子爵府

牛年勳章

引用:等嫁做c9

原帖由 evaaa0215 於 14-12-23 發表
等嫁做c9?
係呀,佢話佢嘅志願唔係升職加人工,而係做管家婆。
我好直接同佢講,“妳結婚前要同男朋友確定佢係會肯養妳,唔係一陣結左婚發覺原來唔係自己所想咁。”

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表但

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-25 發表
咁如果係咁係唔係應該廢除公屋? 年青人去申請俾人話廢青,老一輩申請又係一啲富戶扮窮

...
所以公屋應該係比需要嘅人, 例如家庭 養仔養女。 唔係一成年就將自己定型。 果班要將自己定型嘅人我就將佢講為癈青, 學歷低唔等於人工低。 三行, 地盤果啲幾等人洗, 但有人肯做嗎? 一味嗌無錢。 純討論 。單人公屋實際等幾耐有眼見,而家庭3-4人起碼快一倍。 如果申請緊先成家立室,咪又要重新排過。不過單人公屋自然有佢條隊。後生果啲真係有排等。 所以值唔值得浪費光陰去等,個人選擇。 但比我唔會囉

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-24 發

原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表
但你講果啲人 可能已經有資產,係到扮死。 我99好多fd係咁。 r盡著數。 乜援都攞齊,但個個月返大陸收租。40- ...
咁如果係咁係唔係應該廢除公屋? 年青人去申請俾人話廢青,老一輩申請又係一啲富戶扮窮

大宅

引用:Quote:原帖由+Dragonbaby2014+於+14-12-24+

其實真係好多後生追款同買牌子衫架。 個個年代買樓都難架啦, 只係呢個年代引誘多左。 我有個親戚2口子結左 ...
你有好多後生朋友?我身邊都係呢一代年青人,但買野會量力而為,不會追款追牌子。可能你講既係一d 俗稱mk仔,mk妹既後生仔,果d人幾時都買唔到樓,但夠廢上到公屋。
每一代都有不上進既年輕人,我不覺得呢一代特別多,至少我不是你今日認識到我,希望可以令你對年輕人有新看法。

子爵府

2023年兔年勳章

引用:每個人都有自己選擇,唔可以一概而論,有志

原帖由 柏架山莊 於 14-12-23 發表
每個人都有自己選擇,唔可以一概而論,有志氣、有長遠眼光,梗會大步向前,唔會㩒住自己人工等公屋

...

伯爵府

DHA勳章

若果知自已能力有限, 唔會上到高位, 讀書又唔成, 咁目標申請公屋都ok既,...

宜家有大學學位都係萬零蚊人工, 出來租屋都無左1萬幾千,
比埋家用, 自已生活費, 保險, 儲得幾千蚊用,,,,边買到樓呀.....
不如實際D,抽到間公屋, 日後都有個著落呀...

((當然,若有能力, 最好都係儲錢買樓啦))

珍珠宮

引用:我自己覺得無乜問題喎,又唔係呃又唔係去搶

原帖由 小華子 於 14-12-24 發表
我自己覺得無乜問題喎,又唔係呃又唔係去搶,上左樓再發奮有咩問題?而家夠有好多後生為左公屋夠去做公務員 ...
但聽講過單人單位等10年都上唔到 咁果10年唔覺係浪費左時間打拼咩? 10年好多晉升機會架

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表咁

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-24 發表
但有返咁上下年紀嘅人,佢哋都係無一份叫可觀收入嘅工先有資格上公屋,咁可想而知佢哋後生時都係廢或無努力 ...
但你講果啲人 可能已經有資產,係到扮死。 我99好多fd係咁。 r盡著數。 乜援都攞齊,但個個月返大陸收租。40-60歲果批好多富戶架。 真係乜都無嘅我覺得係小部份, 但果少部份後生時有冇果大部份咁進取呢? 就要諗諗啦。 我都係討論

公爵府

回覆:年輕人排公屋

我自己覺得無乜問題喎,又唔係呃又唔係去搶,上左樓再發奮有咩問題?而家夠有好多後生為左公屋夠去做公務員啦,好運嘅話做6年都有翻新樓派,到時就辭職再去做自己鐘意做嘅工作,我眼見都有幾個人嘅目標係咁!
你目標係住私樓,人地嘅目標就一定要同你一樣?!

大宅

回覆:kk0626 的帖子

宜家D後生仔有D本末倒置左甚至冇大志冇目標!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-24 發

咁即係唔需要上進? 一生人淨係為上公屋? 你唔覺得如果有機遇可以往上流會哂左機會咩? 依家講緊好 ...
但有返咁上下年紀嘅人,佢哋都係無一份叫可觀收入嘅工先有資格上公屋,咁可想而知佢哋後生時都係廢或無努力過,佢哋就叫合理唔叫廢? 如果係咁,不如規定要過幾多歲先可以申請??? (純討論)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表其

原帖由 Dragonbaby2014 於 14-12-24 發表
一年出少部電話慳到幾多
一年換一次電話我當$5000一部x10年
$50000?$50000對比幾百萬既樓...
其實真係好多後生追款同買牌子衫架。 個個年代買樓都難架啦, 只係呢個年代引誘多左。 我有個親戚2口子結左婚2個加埋4萬都無,同樣買到私樓住。仲要係樓價最高時。 後生唔捱下苦 唔通幾廿歲先捱咩

大宅

引用:Quote:原帖由+Heymama1222+於+14-12-24+發

其實成家立室 點都快過單人。 點解18歲就要將自己定型。 一年出少部電話都慳好多啦

...
一年出少部電話慳到幾多
一年換一次電話我當$5000一部x10年
$50000?$50000對比幾百萬既樓...

不過我自己係$3000以下既手機用到壞先換

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表如

原帖由 Heymama1222 於 14-12-24 發表
佢話排左幾年特快 就快到佢 我同佢講起碼都等七年佢唔信
我覺得有能力搵到錢既,點解 ...
其實成家立室 點都快過單人。 點解18歲就要將自己定型。 一年出少部電話都慳好多啦

男爵府

引用:咁多b6落黎爭屋,香港人一屋難求,社會迫成

原帖由 walinglingwa 於 14-12-24 發表
咁多b6落黎爭屋,香港人一屋難求,社會迫成
十分認同

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表如

原帖由 李豆豆 於 14-12-24 發表
仲有到時成三十歲,份cv咁多年都係pt,都唔知點搵到份好工
咁就浪費左黃金時期了。 就唔好怪咩好醜命生成

珍珠宮

咁即係唔需要上進? 一生人淨係為上公屋? 你唔覺得如果有機遇可以往上流會哂左機會咩? 依家講緊好 ...
公屋先岩

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表就

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-12-24 發表
真心問咁你覺得幾多歲排先叫合理??? 30?? 40?? 如果到呢個年紀都係因為乎合入息而可以申請,咁佢哋年輕時都 ...
咁即係唔需要上進? 一生人淨係為上公屋? 你唔覺得如果有機遇可以往上流會哂左機會咩? 依家講緊好多青年以上居屋收入做目標。 果啲唔係癈係咩?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至