婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我99份人不嬲都成個被寵壞嘅細路女咁

但對我總算客客氣氣,總使有時講野係有骨

我都唔佢太計較

直至最近,我寶寶出左世,要改名

佢堅持要搵佢朋友改名,佢話佢朋友係一個好勁嘅風水師傅

咁我地都無咩所謂,咪睇下佢朋友改咩名囉

點知改返黎果啲名實在太差,勁老土,連姑奶都話啲名咁老土,點揀呀
(我姑奶係講道理嘅人,唔偏幫99)

之後就問佢可唔可以叫師傅再改啲名黎揀

點知奶奶就send左段message 俾我地,我睇完火都黎

「其是你想你兒子將來可以得到貴人的幫助,工作順順利利,虽然不希望有大富大貴,只求能得平安,安定,你应該用回陳達財或陳宏道。我不免強你們,你自已做主,林先生還另外改你兒子名陳卓材,陳佳佑,陳沛良,陳欣成,陳明孝,陳忠成,自已再考慮,我已不好意思再麻煩人了,随你吧,看你兒子運氣吧!」

我心諗你算點呀?咁即係焗我一定要用佢啲老土名啦

仲有佢講到好似我地唔為寶寶著想,得佢係為寶寶好 ?

其實搵師傅改名唔係問題,但至少可以好聽啲丫,我唔信所有師傅改嘅名都咁老土囉

更可況佢個師傅嘅功力好令人質疑囉

個師傅話寶寶忌水忌木

但佢改嘅名唔少字都係屬水屬木

老公見我咁慶,就出面同99講我地自己搵師傅改

咁我地經朋友介紹搵左另一個師傅啦

人地亦改左一大堆名俾我地揀

我睇中左其中一個名(因為個名其中一個字我好鍾意),老公都覺得唔錯

咁就同6299講我地揀左邊個做名,我老公仲send埋呢個師傅改左嘅名俾佢地

點知99竟然拎啲名俾佢個師傅朋友睇

佢個師傅ban 左我揀果個,然後99就同我講要我係佢師傅朋友指定果三個名揀一個

無野呀佢?上一單都未嬲完,你今次仲黎辣我?

心諗,你當初都係話係師傅改就得,點解我地搵師傅改完,揀到個名喇,又要俾你個師傅朋友過目,憑咩我個仔改名要由你個師傅朋友決定?

阿99,你有無咁霸道呀,寶寶係你嘅孫,更加係我個仔,我對佢嘅愛唔會少得過你

仲有,你公司流感大爆發,自己又病埋,我地先叫你唔好黎探寶寶,雖然你唔係流感啫,但寶寶始終只係一個初生bb,有咩事傳染左就唔好啦

點知你為一己私欲,又呃我地你病好,又打俾我媽話我地唔俾你睇寶寶?你有無腦架?咁大個人做事都無分寸!

大宅

回覆:幸福小珊子 的帖子

改名點都係父母俾bb既禮物

我都好憎其他人說三道四,又話難發音又話多筆劃。

又關你咩事呢。

BB個名我地父母叫足佢一世,父母決定咩名咪咩名囉。外人出咩聲呢

子爵府

引用:我想話,個名有個水字,或三點水,唔代表個

原帖由 cordleia 於 15-03-24 發表
我想話,個名有個水字,或三點水,唔代表個字係屬水架
講得冇錯

別墅

D 6299總係覺得自己大晒,咩都要佢地話事,有本事叫自己生返個改飽佢

大宅

回覆:我開始對99反感

我想話,個名有個水字,或三點水,唔代表個字係屬水架

子爵府

我學過吓姓名學,你99朋友改嘅名都係差唔多,同一樣嘅數,都係主聰穎,好適合小朋友。客觀講,我覺得你99係好意,改個好名好重要,好聽同特別但唔好,對我哋學姓名學嚟講冇意義。

睇過好多例子,姓名真係生命密碼。只係我小小意見,不喜勿插。

男爵府

引用:件事解決左最後用左老公揀嘅名但99依然要我

原帖由 幸福小珊子 於 15-03-15 發表
件事解決左

最後用左老公揀嘅名
好彩你有正常的姑9,62同c6

大宅

你姑奶真係明白事理,恭喜晒

伯爵府

開心吸收勳章

引用:件事解決左最後用左老公揀嘅名但99依然要我

原帖由 幸福小珊子 於 15-03-15 發表
件事解決左

最後用左老公揀嘅名
太好啦

大宅

件事解決左

最後用左老公揀嘅名

但99依然要我地用佢師傅改嘅名

最後老公,62同姑奶一齊叫奶奶收聲

姑奶甚至講明個仔係我同我老公嘅,我地有絕對決定權去決定bb叫咩名

ymancwm    發表於 15-3-24 08:46

大宅

其實我都好怕改d咁老土既名....所以一有果時已經問左老公....到時我地自己改名還是奶奶老爺搵人改.....聽到老公話我地自己改返我個心都定返

珍珠宮

引用:我見你99個師傅比既名又唔係真係差得好緊要

原帖由 方方媽媽 於 15-02-17 發表
我見你99個師傅比既名又唔係真係差得好緊要,有D都尚可,只係你地唔鐘意姐.
其實一開始就唔應該比99搵師傅改. ...
係啦,宏道幾ok啊

男爵府

有時無得商量嘅野就無謂問意見,6299爭改名已經變左月經post, 今次吸取教訓,以後想問6299意見之前,諗下自己係咪真係接受得到先好問,免得自己勞氣傷身傷感情

複式洋房

引用:你同你 99 講 , 個仔係你既 , 改咩名唔到佢

原帖由 candy-chiu 於 15-02-17 發表
你同你 99 講 , 個仔係你既 , 改咩名唔到佢話事 , 如果佢覺佢朋友改 D 名好 D , 叫佢自己生番個用囉 !! ...
認同

子爵府

啋佢都儍

伯爵府

自己鐘意就得!

睇過本起名書講
大原則係盡力而為
唔好有整蠱人心態!

公爵府

回覆:幸福小珊子 的帖子

b b嘅名改好再話99知囉,使乜問距,明知咁多意見

男爵府

引用:話說我99份人不嬲都成個被寵壞嘅細路女咁但

原帖由 幸福小珊子 於 15-02-17 發表
話說我99份人不嬲都成個被寵壞嘅細路女咁

但對我總算客客氣氣,總使有時講野係有骨
出世紙用你選的名字,同你99講,多謝佢好意,以後佢可以叫你仔做陳達財,全家人以後就叫你個仔做財仔。

大宅

叫99自己生多個叫達財囉

公爵府

引用:你要小心,你99肯定會攞埋bb個時辰八字去批

原帖由 sololoso 於 15-02-17 發表
你要小心,你99肯定會攞埋bb個時辰八字去批命,命係越批越薄的
why會越批越薄呀

首頁

尾頁

跳至