單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家懷孕三個多月,準備要做單親媽媽,如果都係哩個情況入黎傾下計

大宅

回覆:有冇懷孕中,準備做單親媽媽?

樓主,每個人面對壓力同解決問題既能力都唔同,好難有人可以教你點做。經濟問題,我反而覺得唔係最大問題。大不了最壞最壞情況你去拎單親綜援,係香港你同個b點都唔會餓死街頭掛?我覺得樓主要諗既係 你可以有幾愛個小朋友。小朋友係需要媽媽日夜照顧,至少頭5年既生活完全係比左個小朋友,係完全!之後,你仲要負責教育同培養個小朋友,當中係要花無窮無盡既心機同精神。樓主,生出來容易,養都唔係話太難,係教育先係母親最大最大既責任同使命呀

大宅

懷孕十週 發現另一半有第三者
真係好掙扎
每日每夜都好唔開心 唔知點算好
呢個post俾到動力我
希望我都能堅持加油

祝福各位偉大既媽媽

複式洋房

堅強、加油!

複式洋房

媽媽真係好偉大~~加油~

大宅

我只會講:堅強、加油!
因為我也是這樣做的

別墅

引用:唉。。打呢段野嘅時候,啱啱同我個女蓋被。

原帖由 certainly06 於 16-01-30 發表
唉。。打呢段野嘅時候,啱啱同我個女蓋被。。

樓主,你還年輕,真係要諗清楚,有沒有咁嘅能力和財力,去保 ...
有同感

大宅

我個囡今年12歲, X 响有BB 前已經出軌, 呢12年間追生活費係我最唔想做既一件事, 所以基本上都是我獨力揍大的, 當然, 比父母家人知係好重要, 最小自已無正職都可以找下PARTTIME, 我好感恩, 因工作好穩定, 朝八晚五, 就咁過左12年喇,
我好小望回頭, 因為見到個囡一日一日長大, 佢覺得我似佢家姐同朋友多過媽咪,
有時負面既野聽得多, 思想都會偏向負面的, 整個表出黎, 都可以想想, 18年之後, 你女女响你既愛之下成長, 你會有幾滿足? 可以交換衫著... 哈哈....
我年過四十嫁喇... 希望你無論咩決定都好, 都過得開心快樂!

大宅

引用:你真係要有經濟能力先好唸我自己有左三個月

原帖由 Kikiiz 於 16-02-09 發表
你真係要有經濟能力先好唸
我自己有左三個月開始單親
到而家個女六個月真係好不容易
講得好

Catmanbb

大宅

樓主
同家人傾左未!之前見你未通知父母
唔係講玩的!
你同其他人講,人地話支持, 請問支持什麼?會幫手湊?會供書教學?
快d同屋企人傾

Catmanbb

大宅

我陀住B,同時带着另一個小朋友,做緊單親!
但我選擇麻木先,只要生活下去。努力好好過

別墅

努力

男爵府

回覆 Akibabii 的帖子

我墮過胎,當時比你細,我好清楚自己養唔掂,無謂害咗個B
4年後
結婚生仔曾經我湊到想帶住BB一齊跳樓,有產後抑鬱,因為每日做足22小時連續2-3個月好痛苦,幸好有老公、家人支持,生活越來越美好
不過一直唔敢同老公講墮過胎
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

-
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

單親不簡單,考慮清楚。。。
我最近生左,照顧nb我已經好累,我媽已經幫我坐月,難以想像自己一個照顧。。。

禁止訪問

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

複式洋房

我22,快23歲。女女一歲8個月,可以話比你知,呢一年幾捱得好辛苦,無論係情緒上同生活上,首先你要有經濟能力,你無,你屋企人又比到幾多支援你,再諗你可係一個單親既環境之下,比到幾多愛佢,你中唔中意小朋友,你有無耐性。21歲係女仔最青春既時間,條路仲有好長,將來遇到中意既男仔,你唔可以好簡單甘同對方開始,因為你有bb,你唔可以中意幾時去玩去旅行,因為你有bb.... 為左小朋友,你必須要放棄好多野,同時做所有野都要以佢為先。你可以嗎?請三思而行。

禁止訪問

翡翠宮

呢個帖令我好感動
呢度個個都係實牙實齒既過來人
唔係企係高地得把聲既道德X

樓主無人夠膽點路比你; 不過你跟上面位媽媽講; list低所有會/可能會發生既事, 係點去解決; 你望住張list自然就會諗到條路出黎.

首頁

尾頁

跳至