自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港其他嘅預測⋯⋯真係要諗吓信唔信得過
到底係人,還是機器出問題

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+無人之境+於+16-01-24+發表係

禁止訪問

引用:等睇佢哋點兜

大宅

回覆:連天氣預測都咁失手

補充番先,今朝係落冰粒夾雜於雨點中,唔係雨雪。
(免得俾人話以為自己去咗北海道咩)

大宅

引用:Quote:原帖由+jomami+於+16-01-24+發表香港

原帖由 無人之境 於 16-01-24 發表
係架,不如考慮搬去第二d 你覺得又準又好的地方呀
又無話要咁激進,出post嘅動機都係想大家睇吓呢1、2度唧影響。
但每1日有1、2度偏差就其實係

香港好多人都未經歷過長時間咁低溫,講緊係暴露於室外,亦都無經驗理解個危險性,爭係睇大帽山就知,尋日大人會話帶小朋友著兩件羽絨,但都唔帶個口罩保護吓氣管,一睇見,就覺得大件事,如果人人都跟住去體驗就大件事⋯⋯宜家唔多唔少都有影響
唔講登山,其實呢1-2度都影響好多老人家、露宿者、貓狗、寵物,因為呢1-2度係發生喺接近零度嘅關鍵氣溫,近幾10年香港都未試過,即係好多人都無認知點去準備。即係揸車人士咁先算,汀九青馬,大風、多車、塞車⋯⋯好多時都試過,但今日加埋雨雪,架車俾大風吹到係車入面都感覺到之餘,重要非常驚惕車轆同路面會唔會受雨雪影響,出現異常,好彩今日放假唔多車,無事⋯⋯其實,如果呢每日嘅1-2度之差係出現係10度以上及下呢個水平,香港人咁忙,加上5-10度呢個溫度,就呢幾年,年年都有最少有一兩轉,真係唔會有咩好討論。

討論吓,都係以此為鑑,吸取經驗,睇吓其他各方面會唔會運用到呢種警惕性,有時真係要宏觀d,唔係講緊小朋友默書考試漏個句號,扣佢份無100分,100分有又好,無又好,對其他各方面嘅影響先係重點。

試過小時家中寵物因為天氣突然轉冷而家人又去咗旅行,出發前未有好好為家中小寵物準備好,返到屋企,雖然可見到最後一面,但都因為經歷低溫時間過長,救唔番。呢件係小事,但就真係提醒咗1-2度,同1-2日嘅分別同影響。

男爵府

講得高溫,又話唔準
預測得太低,又話誇張,嚇親市民
然後班矜貴嘅市民就賴天文台連累佢哋
添置太多禦寒衣物,電器用品
天文台做乜,預測啲乜
永遠唔啱市民“心水”

公爵府

冷鋒經過人地先 , 人地數據多D

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+16-1-24+16:37+高空

原帖由 414928 於 16-01-24 發表
果個好似係天台,我同你是講同一條片嗎?再講落冰雹同落雪你會當為同一樣野架? ...
我睇果條片.... 唔係天台,係中層單位,但佢樓上仲有單位嘅!又係果D朋友個朋友個朋友果D!

水晶宮

天氣寒冷一早預報咗,爭在有冇落雪o者。
咁凍都要著咁多衫,我又唔信零度同兩度著嘅衫有分別

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+16-1-24+16:37+高空

果個好似係天台,我同你是講同一條片嗎?再講落冰雹同落雪你會當為同一樣野架? ...
梗係唔會啦!2樣嘢唻!
我只係比喻啫!

414928    發表於 16-1-24 17:14

水晶宮

畀面勳章

天文台要買過晒D儀器。

男爵府

回覆:jomami 的帖子

係咪預測聽日又跌多一度? 今早好似4,而加3?

瑪瑙宮

引用:香港其他嘅預測⋯⋯真係要諗吓信唔信得過到

原帖由 jomami 於 16-01-24 發表
香港其他嘅預測⋯⋯真係要諗吓信唔信得過
到底係人,還是機器出問題

...
有失手咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

baby_chu 發表於 16-1-24 16:37
高空擲物唔犯法的話..... 應該會有有心人喺屋企冰一大堆大冰塊,之後一個飛出窗一個喺外邊影相.... 落冰!

...
果個好似係天台,我同你是講同一條片嗎?再講落冰雹同落雪你會當為同一樣野架?

伯爵府

唔知佢想玩咩!人地美國日本一早 forecast 咗都係底,佢死都話唔係,但就1日改低1度,佢咁樣如果人地要外出工作果啲真係多得佢唔少

男爵府

外國夠話香港落雪, 又唔見有?

珍珠宮

引用:我又唔覺唔準,話明預測有幾度上落正常啦,香

我又唔覺唔準,話明預測有幾度上落正常啦,香港到現在都未有雪落wo,唔好同我講條片,一睇就知係假啦,全港只有 ...
高空擲物唔犯法的話..... 應該會有有心人喺屋企冰一大堆大冰塊,之後一個飛出窗一個喺外邊影相.... 落冰!

水晶宮

引用:Quote:BKsquare+發表於+16-1-24+16:16+我就

原帖由 jeanne1120 於 16-01-24 發表
濕度唔只55% 啦而家,我睇天文台個數都唔止... 今朝落雨就更加濕!外國的氣象預測,係個幾兩個星期前,話氣 ...
你snap天文台個app上黎望下?

我剛剛load多次
唔再係53%,跌左落45% 啦

調整又唔得
唔調整又話

子爵府

回覆:jomami 的帖子

咁都要怨一餐

BKsquare    發表於 16-1-24 16:37

子爵府

BKsquare 發表於 16-1-24 16:16
我就唔識睇天
濕唔濕係感覺
我信數字
濕度唔只55% 啦而家,我睇天文台個數都唔止... 今朝落雨就更加濕!外國的氣象預測,係個幾兩個星期前,話氣溫幾多度就幾多度,計埋機會率,仲會預測埋幾點開始落雨/落雪,全部準到無人有,個預測唔會日日調校。

首頁

尾頁

跳至