時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得佢同王維基有D似~~

莊偉忠說這專頁讚
1月29日 17:30 ·
廢青講廢青

半年前,寫咗篇《我曾是廢青》,當時咁講:
「用今日成功人士的標準,我年青的時候,也是一名廢青。打機度日,諸多不滿,自以為是,不懂珍惜機遇,凡事得過且過,工作上受過不少教訓。這是年輕人的通病,也是成長必經階段,有權有勢有錢的高層,必須寬容年輕人三分,示範何謂胸襟識見,讓年輕人逐步上位,怎能失言失態,用年齡標籤聰明愚笨、上進懶散或正常失常。」

兩周前,《不成功便成仁》又提到:
「我由細到大,本質上只係廢青一個,唔鍾意計劃將來,無乜興趣登高遠望,習慣見步行步,隨機應變,呢種性格從來無變過,亦無諗過改。」

上星期,港台「我係乜乜乜」搵我呢個上一代廢青,講呢一代「廢青」現象,應該算係合適人選。講啲乜,自己去片聽清楚。

有無得罪人?清心直說,唔諗得咁多囉;
有無啟發人?老生常談,唔到我控制囉;
有無嘢補充,有。

你話人廢青,人哋話番你廢中廢老,無具體內容,純屬無意義嘅口舌之爭,一個有少少教養水平嘅人,點講出口。廟街阿叔,肉類分割員,發洩吓,OK無傷大雅;有頭有面有錢嘅高層,聲大大指責地位低微嘅年輕人,即係重量級拳手揼九十磅靚仔,有少少自尊,都驚畀人話大蝦細畀屎餵。

幾十歲人無修養,唔禮讓寬容年輕人,唔指點迷津,都算喇;明明同時代脫節,無本事管人,畀唔到人前景希望,挑唔起人責任心,激勵唔到人發奮,以為畀咗人工一萬蚊,就要人聽話任勞任怨抵得諗,又要人積極進取,開口埋口獅子山下精神,實情係又貪心又無徳行又無品。唔自我檢討,掉轉頭賴人無上進心,懶散唔捱得,仲青筋暴現,惡言相向,其實最廢係自己至真,醜字唔識寫,失禮死人。

任何時代,不分年齡性別,有人早開竅,有人遲開竅,有人永遠渾渾噩噩,頑石不點頭,唔係人人有事業心,嚮往名譽地位錢銀,識得為將來日諗夜諗。自己嘅人生,自己負全責,究竟有無意義,係咪快樂,唔關人事,無人可以高高在上,睇人唔起,話人係廢青,除咗自己。

幾日前,咁樣答網友:「下一代嘅人生係佢哋自己嘅,係咪努力上進,係佢哋嘅選擇自由,我好少過問,淨係關心佢哋有無禮貌、公德心同埋孝心。」三樣都有,老豆老母可以劏雞還神。

伯爵府

引用:Quote:good_pig+發表於+16-1-31+13:36+正如

原帖由 csdenis 於 16-01-31 發表
其實只係宣傳既一種

子爵府

good_pig 發表於 16-1-31 13:36
正如759揾水貨打人地行貨一樣,做生意層面, 同佢呢篇文又分開既

其實只係宣傳既一種

子爵府

MsBusy 發表於 16-1-31 22:19
良心ceo ,原來係安信信貸創辦人之一

莊偉忠現在是個打工仔,1998年則是安信信貸的創辦人之一,五年 ...

其實真係同WIKI一樣, 只係一個聰明既投機者...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:Redpeople 發表於 16-1-31 21:50 這

然後佔中時又變成:

一田良心CEO:生意不跌反升
良心ceo ,原來係安信信貸創辦人之一

莊偉忠現在是個打工仔,1998年則是安信信貸的創辦人之一,五年後以近10億元賣盤給渣打銀行(已再易手),這一役他「沒賺到億元」,卻也堪稱為事業高峰。

男爵府

今日行荃灣吉之島,真是想個拖喼黨都難?

男爵府

MsBusy 發表於 16-1-31 22:03
佢一直講一田主打係做本地客生意
所以沙田自由行應該無咩幫襯一田
見到一田裡面d拖喼黨 ...
係佢先有銀聯咭優惠,你睇下其他超市有冇??

子爵府

Redpeople 發表於 16-1-31 21:50
這個口不對心的人,給最多大陸人優惠的超市,但表面就話不做大陸人生意?不做大陸人,沙田會咁多自由行?? ...

然後佔中時又變成:

一田良心CEO:生意不跌反升
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20141004/18888876

莊偉忠稱城市經濟不能太依賴外來人口,否則會過份佔用本地資源,影響本地人生活,「香港人享受唔到經濟得益,所以我好理解佢哋嘅想法」。他建議本地企業應藉今次機會,重新制訂偏向內地客的營銷策略。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:SillyU 發表於 16-1-31 08:24 佢真係

原帖由 Redpeople 於 16-01-31 發表
這個口不對心的人,給最多大陸人優惠的超市,但表面就話不做大陸人生意?不做大陸人,沙田會咁多自由行?? ...
佢一直講一田主打係做本地客生意
所以沙田自由行應該無咩幫襯一田
見到一田裡面d拖喼黨,係幻象黎的

子爵府

Redpeople 發表於 16-1-31 21:50

一田購物優惠日開鑼13萬人掃貨
文章日期:2010年5月27日

每次均出現萬人空巷搶貨的「一田購物優惠日」今日開鑼並提早一小時開門營業,未開門即吸引逾2,000人到場排隊,排頭位的Sammy更於清晨6點到場,專程由柴灣遠道而來掃特價床褥及掃家品,未到10點即搶購了許多心頭好。另外,由於瘋狂購物的風氣已蔓延國內,今年一田更首辦一田特別首辦「內地潮媽購物團」,一連三團於一田購物優惠日即日6月1日期間,加入戰團與香港市民一同掃貨,將購物熱潮推至新高點。

一田百貨常務董事莊偉忠先生在「購物優惠日」前率先為員工打氣,並與傳媒會面,他透露於Facebook 提供預售的貨品市民反應熱烈,7件貨品已被搶購一空。而一田百貨首次舉辦「激優潮媽購物團」,雖為星期四,但推出三日已即時額滿,與一般購物團收客速度快接近一倍,更超額讓48名旅客抵港掃貨。

截至首日4時營業額較去年升21.6%

莊先生又宣佈,至今日下午4時,「一田購物優惠日」首日營業額及人流與去年同期升約21.6%及8%,每人平均消費額升11.6%,預計首日人流高達13萬人次,主要由內地旅客帶動。 預計5日的營業額將較去年升約10%,以旅行喼及廚房用具最為暢銷,分別上升98%及84%;其次,超市食品及男女服裝。五日的人流則預計達60萬人次,跟去年同期升約8%。

一田百貨常務董事莊偉忠先生表示,根據紀錄顯示,使用國內銀聯卡的數量持續大幅飈升,頭4個月的銀聯卡簽賬已較去年同期多了98%,而頭四個月國內客更佔整體一田營業額7.3%,因此一田了解到內地旅客到來掃貨的大趨勢,今年首次於優惠日度舉辦國內旅客購物團,並且與銀聯卡合作,提供特別優惠予銀聯卡用戶,達致一田、銀聯卡及用戶的三贏效果。他又指一田以銷售日式優質中高檔貨品,最吸引國內的中產以上高消費家庭婦女,所以首辦內地購物團,著重組織家境較為富裕、追求生活品味的年輕潮媽。相信國內顧客加入搶貨,推高購物熱潮,將令一連5天購物優惠日的營業額有可觀的額外升幅。

首個國內旅客購物團集中80後高消費激優潮媽

根據調查發現,一簽多行實施以來,內地人來港的消費模式已逐漸有所轉變,由以往較多著重珠寶名牌貨品,擴展至更多元化的各類優質生活用品包括床品、化妝品和日用品均成為內地客的入貨項目,其中以日本和其他外國製造的貨品最受歡迎。一田首個內地旅客購物團,針對貨品所迎合的顧客,集中吸納深圳福田和龍崗高尚住區的小資一族,大部份團員為80後講求生活品味的激優潮媽,5日內共辦3團,每日一團,每團40人,合共120名旅客,以首日的購物團為例,團員平均年齡20多歲,有初生至2歲小孩,居於約400萬元人民幣的住房,屬國內中高階層,習慣高消費,平均每月來港兩次購物或消閑,預計每人會花費3至4千元。一田首個內地旅客購物團更是全港首個非在周末或節日,而是以折扣優惠為主題的活動的國內購物團。

為迎接首批國內旅客,一田特別與國內銀聯卡合作,為旅客提供簽帳方便及現金禮券回贈及額外95折優惠。團員因大多為80後年輕媽咪,搶購貨品集中於嬰兒奶粉、尿片、嬰兒用品、玩具、化妝品、床品及生活用品,她們有些已早有準備,自行帶來巨型旅行喼裝貨,亦有些團員臨時在一田購買特別折扣的行李喼以應滿載而歸的需要。而本港巿民,今年更增加購物樂滿Fun大抽獎,顧客享折扣優惠之餘,又有機會贏取過萬元價值之禮品。

是次「一田購物優惠日」推出全店過萬件貨品2折起發售,而且早於半年前開始和供應商洽談以最優惠價直接供貨,以生活必需品為主,推出一系列「必搶價」貨品之外,更與供應商協調直接進口新到獨家貨品,引入逾100款新到港貨品及近250個獨家優惠,務求以最優惠價格,回饋市民。

一田百貨優惠市民抗通脹

一田百貨昨開展為期五日的購物優惠日,優惠期內逾萬件貨品低價發售,部分更低至一六折,首日已風靡廿萬人次齊齊掃貨抗通脹。沙田店開業時已有逾三千人輪候入場,有市民豪擲兩千元狂掃羽絨及家品,抵禦即將襲港的漫長寒冬;有內地旅客更即席購買行李篋載走多袋戰利品。

一田常務董事莊偉忠表示,截至下午六時,沙田店及大埔店營業額已比去年同期升五成半,嬰兒用品、家庭及床上用品最為搶手,隨着今年再辦兩團內地購物團入場掃貨,有信心五日生意額可望升五成。

男爵府

MsBusy 發表於 16-1-31 13:30
新地旗下嘅一田, 佢唔可以, 老闆就唔可以嗎? 佢無份寫建議書我就唔多信, ceo 喎, 咁巧合, aeon 喺荃灣, 大 ...
咪係,趕走哂吉之島,最鬼憎佢。一田D野又貴到死,呃大陸人唔知價

男爵府

SillyU 發表於 16-1-31 08:24
佢真係幾型架,佔中嗰排又出文撐,又話自己生意仲好咗,又撐鳩嗚,但一田減價時又安排一車一車同胞去掃貨, ...
這個口不對心的人,給最多大陸人優惠的超市,但表面就話不做大陸人生意?不做大陸人,沙田會咁多自由行??

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由 tester5 於 16-01-31 發表本

廢青通常有些共同特點,就是他的行為完全以自己為中心, 自私自利,罔顧環境, 侵害他人安全,利益而不自覺 ...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表其

原帖由 littlesister 於 16-01-31 發表
我公司好好彩,大部份新請既年輕人都幾好,有兩三個仲係excellent 個種,真係還神,但都有極少部份係:經常 ...
幾十歲都有呢d人,其實
..

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 13:36 正如

原帖由 MsBusy 於 16-01-31 發表
我只係引用其中一位會員, 無討論文章內容

翡翠宮

good_pig 發表於 16-1-31 13:36
正如759揾水貨打人地行貨一樣,做生意層面, 同佢呢篇文又分開既
我只係引用其中一位會員, 無討論文章內容

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+littlesister+於+16-01-31+發

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表
其實真係兩向既,當然唔係全部老鬼都睇唔起後生
我公司好好彩,大部份新請既年輕人都幾好,有兩三個仲係excellent 個種,真係還神,但都有極少部份係:經常遲到,經常請病假,對前輩/上司無禮貌,揀野做認為無興趣就搵藉口唔做/hea 做,但呢d 係佢份內事,仲話要佢做會辭職喎,咁你呢類人點會唔俾人話呢

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 13:12 打工

原帖由 MsBusy 於 16-01-31 發表
新地旗下嘅一田, 佢唔可以, 老闆就唔可以嗎? 佢無份寫建議書我就唔多信, ceo 喎, 咁巧合, aeon 喺荃灣, 大 ...

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+scheong+於+16-01-31+發表只

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表
比人刪左,睇唔到原文添
睇到其他人引用,佢標籤人係大媽囉,雙重標準

首頁
12345...7

尾頁

跳至