論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

又話停…即係又吊過黎賣la
印尼宣布2017年起全面停止輸出傭工,而計劃會由本月底開始逐步實施。

印尼勞工部表示,目前約有七百萬國民在海外工作,當中六成是家庭傭工,但經常受到剝削及虐待,特別是在中東等人權不受到重視國家,因此決定逐步停止輸出外傭,首先會不再接受中東的申請,明年起則不再接受亞太區的申請,包括香港,目標是2018年起只會輸出專業勞工到海外。

http://news.now.com/home/international/player?newsId=179270

大宅

什麼是專才?香港都無乜專才喎!?
我姐姐話無得打工無錢賺。

子爵府

難聽啲講,到時真係全國乞米
專才?有就唔洗做工人啦!
唔好太高估自己!

象牙宮

麥兜MaMa 發表於 16-5-19 08:46
個別國家地區彈性調整 印尼傭工明年逐步停輸出

香港恐在不久將來鬧「外傭慌」!印尼人力資源部宣佈,將逐 ...

see
當地一般中學畢業生的月薪只得千多元港元,HKD1,000
外傭在港的最低工資為四千二百一十元,因此來港當家庭傭工吸引。HKD4,210

印印小學程度多的是。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

karshing 發表於 16-5-19 10:08
績约印尼姐姐咪會吊高人工?

屋企有老人家就用印傭好D,印尼政府今次吹到好似真,其實700萬人返回印尼唔知 ...真好想睇下全部印姐返哂印國,會點

男爵府

我唔信囉, 印尼政府咁窮, 啲人又懶, 唔出國做家庸, 一齊係國家捱窮?
咁多印印返家鄉有咩可以做? 到時蕉都無條食呀.

333s    發表於 16-5-19 18:32

男爵府

rosevinwong 發表於 16-5-19 11:27
我以前個姐姐做野好醒目, 讀呢個degree成績好好畢業, 而家返左老家. 講真, 有幾多印印可以咁叻吖, 唔比佢 ...
係, 姐姐都話國內超反對.
佢家係偏遠島仔, 果度好少有人出國,早年回鄉D家人擋雞殺豬甘歡迎.
佢份$比佢D哥姐教師多, 家中田, 市區樓, 供埋妹讀書.

大宅

印尼政府冇水,又托下個市,做下小動作,—定唔信㑹停,大話精一族

333s    發表於 16-5-19 18:31

大宅

麥兜MaMa 發表於 16-5-19 09:03
印尼政府其實都有做野俾D姐姐轉型.
我姐姐上緊part time 大學(4年制), 係領事館俾D 有中學程度的姐姐升學. ...
我以前個姐姐做野好醒目, 讀呢個degree成績好好畢業, 而家返左老家. 講真, 有幾多印印可以咁叻吖, 唔比佢地出國打工咪揸兜!

大宅

333s 發表於 16-5-18 17:39
目標是2018年起只會輸出專業勞工到海外…

該加于培訓.. + 教育
印尼每年都宣布 201x 起全面停止輸出傭工 .... 年年吹。

yes yes, 聽左好多年啦! 唔再輸出工人佢國家d男人要揸兜了!

珍珠宮

引用:Quote:麥兜MaMa 發表於 16-5-18 17:56 我姐

原帖由 poonsun 於 16-05-18 發表
續約應該可以吧?
績约印尼姐姐咪會吊高人工?

屋企有老人家就用印傭好D,印尼政府今次吹到好似真,其實700萬人返回印尼唔知做乜?

男爵府

感覺比例上
印印仲差過賓賓
我個人就絕對唔敢再試印印

男爵府

keLLy_yip 發表於 16-5-18 16:07
又話停…即係又吊過黎賣la
印尼宣布2017年起全面停止輸出傭工,而計劃會由本月底開始逐步實施。
係就快D停啦!

男爵府

印尼政府其實都有做野俾D姐姐轉型.
我姐姐上緊part time 大學(4年制), 係領事館俾D 有中學程度的姐姐升學.

男爵府

去年同姐姐傾 "停止輸出外傭" 問題, 佢話國內反對很大, 因唔俾做外傭, 你叫D姐姐點养家.

男爵府

HK 係例為:
二○一九年會全面落實停止輸出外傭,包括台灣、香港、馬來西亞、新加坡等亞洲地區及國家,屆時只會輸出專業人才。

男爵府

poonsun 發表於 16-5-18 23:04
續約應該可以吧?
我姐姐至今已做左7年. 去年中續約時, 佢表示想做到今年十二年便回鄉, 幫我仔順利上小學.
我答應左.

男爵府

個別國家地區彈性調整 印尼傭工明年逐步停輸出

香港恐在不久將來鬧「外傭慌」!印尼人力資源部宣佈,將逐步停止輸出傭工,第一階段會由明年開始,停止輸出印傭到中東地區;至二○一九年全面落實外傭「零輸出」,但會視乎個別國家及地區需要,作彈性調整。

根據政府資料,截至今年初,本港約有三十四萬一千名外傭,佔勞動人口近百分之九,當中逾十八萬人來自菲律賓,逾十五萬人來自印尼,其餘來自斯里蘭卡、緬甸及孟加拉等國家。

2019年只輸出專才

印尼人力資源官員欣德赫恩諾表示,不少傭工在外地被剝削,包括超時工作,甚至遭到虐待,故為保護國民利益,第一階段由明年起開始停止輸出外傭至中東地區,包括沙特阿拉伯和埃及等;二○一九年會全面落實停止輸出外傭,包括台灣、香港、馬來西亞、新加坡等亞洲地區及國家,屆時只會輸出專業人才。

但當地政府稱,會評估個別國家和地區對傭工的實際需求,再決定是否批出簽證,讓在海外傭工繼續工作。另為保障國民有足夠工作,總統佐科維多多宣佈推出名為「一千萬份工作機會」計劃,專門為低學歷印尼人提供就業機會。

不過,印尼駐港領事館否認有關消息;香港勞工處回應,印尼政府沒有計劃停止對香港輸出外傭,並充份肯定特區政府在保障外傭方面的工作。

領事館否認有關消息

香港家庭傭工僱主協會主席容馬珊兒表示,當地一般中學畢業生的月薪只得千多元港元,外傭在港的最低工資為四千二百一十元,因此來港當家庭傭工吸引,相信印尼政府最終不會「阻人搵食」。得成僱傭董事總經理廖翠蘭亦指,印尼政府非首次推出外傭「零輸出」,認為今次只是政客出言維護國家名聲,不想外界視印尼為「外傭國」。

from頭條

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

麥兜MaMa 發表於 16-5-18 17:56
我姐姐做到12月, 煩了
續約應該可以吧?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

dick9394 發表於 16-5-18 17:32
咁 d agent點算呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!
轉投孟加拉懷抱

首頁

尾頁

跳至